JORIS & DE DRAKENTEMMERS Terug naar het overzicht

JORIS & DE DRAKENTEMMERS

Winnaar Zapp Theaterprijs 2017: Door publiek en kinderjury verkozen tot beste jeugdtheatervoorstelling van Nederland

Bekijk de trailer van deze voorstelling.

Vurig muziektheater voor iedereen van 8 tot 108 jaar 

Moed, doorzettingsvermogen en op jezelf vertrouwen. Alle jongens en meiden én hun familie krijgen er een extra dosis van mee tijdens JORIS & DE DRAKENTEMMERS.

Het vuur is ontstoken. Vijf Drakentemmers gaan jullie verrassen. De wildste drakenzaken passeren de revue: Wat zijn draken? Hoe vecht je tegen draken? En hoe overleef je niet alleen deze monsters uit bekende verhalen, maar vooral de draken die je van binnen de baas zijn? Draken van het hardnekkige soort dat zich geniepig in je gedachten vast klauwt. Die drakenstemmen in je hoofd die ervoor zorgen dat je, als het erop aankomt, toch niet durft te doen wat je écht zelf wilt.

In JORIS & DE DRAKENTEMMERS gaan de acteurs aan de haal met de legende van Joris en de Draak én met draken van alledag. Al spelend en muziek makend delen ze hun geworstel en ontdekkingen over draken. Deze vurige muziektheatervoorstelling schakelt, met de vaart van een achtbaan, van panische prinsessen naar een stoere bootcamp voor Drakentemmers in spé..

Familievoorstellingen van Het Laagland staan erom bekend dat ze zowel ouders als grote broers en zussen aanspreken. De enige voorwaarde is dat je minimaal 8 bent of ooit 8 bent geweest.

Regisseur Inèz Derksen over de voorstelling:
”Voor mij is de drakenwereld een fantastische theatrale vertaling voor angst, die zich in je eigen hoofd nestelt. Angstdraken die  je met goedbedoelde raad willen beschermen, maar je juist klein houden, afremmen en je nooit voluit laten zijn wie je bent. Angst is een slechte raadgever. Juist nu de wereld om ons heen zo in beweging is. Meer dan ooit is dit het moment om alle onzekerheid met elkaar om te buigen tot een kracht die ons versterkt, in plaats van verdeelt en verzwakt. Hét moment om de draak, die ons ervan weerhoudt  te doen wat we het liefste willen doen, recht in zijn stinkende bek te kijken en de wereld tegemoet te treden vanuit een eigenwijs vuur. Deze groep veelzijdige Laaglandacteurs gaat ervoor zorgen dat jullie het theater verlaten met aangewakkerde vlammetjes.”

Bijzonderheden
Discipline: Muziektheater
Duur: 75 minuten

Zapp Theaterprijs 2017 gewonnen!
JORIS & DE DRAKENTEMMERS heeft de Zapp Theaterprijs 2017 gewonnen. Daarmee is de voorstelling door het publiek en een kinderjury uitgekozen tot beste jeugdtheatervoorstelling van Nederland. Uit het juryrapport“De Kinderjury raakt niet uitgepraat over deze voorstelling. Want wat was er veel te zien! Er stonden vijf mensen op het podium die allemaal hun eigen draak hadden. Kleine draken, grote draken, allemaal met hun eigen geluid. (…) Vanwege de originele manier van spelen en vertellen, het mooie en fantasierijke verhaal, het slimme decor, de geweldige muziek en vooral de bijzondere boodschap van de voorstelling, bekroont de Kinderjury met veel plezier JORIS & DE DRAKENTEMMERS tot winnaar van de Zapp Theaterprijs 2017.”

Recensies

KRACHTIGE DRAKENTEMMERS BIJ THEATER HET LAAGLAND
"De voorstelling is van begin tot eind heerlijk ritmisch en muzikaal. Van zachte melodieuze meerstemmig geneuriede partijen die melancholie oproepen, tot fanatieke heftige rock waarin de agressie een uitlaatklep vindt; en van sterk gezongen solonummers tot overtuigende ensemblezang. De relativerende humor houdt het onderwerp licht en het drakenthema dat tot zelfonderzoek leidt wordt krachtig en met sterk spel de zaal ingeslingerd." 
Dagblad de Limburger: 3 sterren - 06.03.2017

HET LAAGLAND KIJKT IN DE MUIL VAN DE DRAAK
"De legende van Joris en de draak. De populaire animatiefilm How To Train Your Dragon. Een anatomische les. Een satire op een reality spelletjesshow. Dat alles in een stevig rockend jasje dat even soepeltjes wordt ingewisseld voor close harmony? Het Laagland doet het en kijkt in de muil van de draak."
Theaterkrant: 4 sterren - 11.03.2017

DEZE VOORSTELLING MAG JE DIT SEIZOEN NIET MISSEN
"Een grootse, energieke en geweldige vertelvoorstelling met een duidelijke boodschap, zonder een vingertje omhoog te houden."
Cultuurbarbaartjes: 4 sterren - 13.03.2017

AANSTEKELIJK LEF IS TROEF VAN ENERGIEKE FAMILIEVOORSTELLING
"Deze energieke familievoorstelling (8+) van Het Laagland ademt de sfeer van een jeugdige rockopera, met ontboezemingen, spektakel, spreekbeurten, quizzen, verhalen en gevechten." 
De Volkskrant: 3 sterren - 17.03.2017

 

Cast & Crew

Concept & regie: Inèz Derksen | Spel & muziek: Joris Erwich, Karlijn Hamer, Freek den Hartogh/Lennart Monaster (afwisselend), Gijs Nollen en Folmer Overdiep | Dramaturgie: Ludo Costongs | Muzikale leiding: Joris Erwich | Vormgeving: Bas Zuyderland | Kostuums: Jorine van Beek, Verdieping3, Inez Coonen (assistent) | Lichtontwerp: Sander Salden | Regie-assistentie: Céline Hoex | Techniek: Roger Foxius, Thierry Wilders en Carlo Lenssen (stage) | Productieleiding: Wouter Ramakers | Beeld: Gregor Ramaekers. Met dank aan Annelies van Wieringen en het Laaglandteam.

Leeftijd vanaf

8 jaar