Dialectvoorstelling 'Zujerleech' terug in het theater

Voorstelling terug wegens succes

07-10-2020
Het Laagland speelt vanaf 30 oktober opnieuw de voorstelling Zujerleech. Deze dialectvoorstelling (10+), die zich afspeelt tegen de achtergrond van de DSM ramp op 7 november 1975, werd vijf jaar geleden al met veel succes gespeeld. Precies 45 jaar na de historische gebeurtenis keert Zujerleech terug in het theater, met een thema dat actueler lijkt dan ooit: een voorstelling over ‘hoe grote gebeurtenissen je niet klein krijgen’. De Limburger sprak van een “Toneelparel van Limburgse bodem” en bekroonde de voorstelling met vier sterren. Het publiek bezocht de voorstelling soms meerdere malen. “Ik ga voor de derde keer en waarschijnlijk houd ik het weer niet droog.”, aldus een publieksreactie.

Direct kaarten boeken? Even naar beneden scrollen!

De voorstelling vertelt een generatie-overstijgend en aangrijpend verhaal dat in 2020 actueler lijkt dan ooit. Zujerleech neemt het publiek mee naar het najaar van 1975. Möp, Waus en Emilio zijn Limburgse arbeiderskinderen, Silvia de dochter van een Hollandse directeur. Al hun vaders werken bij DSM, ‘de lichtfabriek die nooit stopt’. Het viertal maakt zich op voor een kauwgomballenkraak bij de plaatselijke frituur. Hun wereld verandert voorgoed als ze ongewild terechtkomen in een grotemensen-gebeurtenis: de ontploffing van de Naftakraker II. Een gebeurtenis die vaders wegneemt, een gemeenschap ontwricht en vriendschappen kapot maakt.

Zujerleech toont de enorme veerkracht van kinderen, die ons altijd weer dichterbij ons eigen, innerlijke zuiderlicht brengt dat, net als die duizenden lichtjes van DSM, nooit uitdooft en schaduwen kan verdrijven.

In het theater én voor scholen
Zujerleech wordt gespeeld door de originele cast uit 2015, met Kiki van Aubel, Roos Hoogland, Niels Lemmens & Lennart Monaster, in een regie van Inez Derksen i.s.m. Annelies van Wieringen. Het stuk is geschreven door de, in Sittard geboren, meermaals bekroonde kinderboekenschrijver Benny Lindelauf.  Van 30 oktober t/m 8 november is de voorstelling zes keer te zien in Schouwburg De Domijnen én op vrijdag 13 november in Theater Kerkrade. De dialectvoorstelling wordt ook verschillende keren voor schoolklassen gespeeld, niet alleen vanuit historisch perspectief, maar ook ter bevordering van de Limburgse streektaal.

RESERVEREN
Alle voorstellingen worden georganiseerd volgens de op dat moment geldende coronarichtlijnen, waardoor een veilige publiekservaring is gegarandeerd. De voorstelling is geschikt voor iedereen van 10 tot 110 jaar. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 10,00. 

Let op: er zijn, door de op dit moment geldende richtlijnen, slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Op=op!

Vrijdag 30 oktober 19:30 uur Schouwburg De Domijnen Sittard Reserveer hier
Zaterdag 31 oktober 19:30 uur Schouwburg De Domijnen Sittard Reserveer hier
Zondag 1 november 14:30 uur Schouwburg De Domijnen Sittard Reserveer hier
Vrijdag 6 november 19:30 uur Schouwburg De Domijnen Sittard Reserveer hier
Zaterdag 7 november 19:30 uur Schouwburg De Domijnen Sittard Reserveer hier
Zondag 8 november 14:30 uur Schouwburg De Domijnen Sittard Reserveer hier
Vrijdag 13 november 19:30 uur Theater Kerkrade Reserveer hier