Bart Bijnens

“Middelbare scholieren reageren puur, ongefilterd en direct.”

Bart speelt op dit moment in de voorstelling voor middelbare scholen van Het Laagland: De saaiste schoolreis uit de geschiedenis van het universum. Samen met Kiki van Aubel brengt hij deze t/m mei in ruim 80 schoolklassen in (Belgisch) Limburg. Ook daarna, in seizoen 2018/2019, toert hij verder langs de middelbare scholen met deze verhitte roadtrip door Amerika die gaat over vertrouwen, vriendschap en onzekerheid.

Wie ben je?
Mijn naam is Bart. Vijfentwintig jaar geleden ben ik geboren in Sittard. Ik groeide op in Sint Joost. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd als acteur aan de Toneelacademie Maastricht. Ik pendel op en neer tussen verschillende steden voor mijn werk. Ik ben voornamelijk in Maastricht en Amsterdam, maar kom ook graag in Antwerpen.

Welke rollen speel je op dit moment voor Het Laagland? En daarbuiten?
Naast de rol van Flynn en Jamie in de schoolvoorstelling De saaiste schoolreis speelde ik dit theaterseizoen in De Stille Kracht naar Louis Couperus bij Toneelgroep Amsterdam.

Wat doe je in je vrije tijd?
Mijn werk is mijn hobby. Juist als ik niet speel, ben ik er het meest mee bezig.

Welk personage speel je het liefst en waarom?
Elke rol heeft zijn uitdaging. Al speel ik een cactus. Voor mij is het belangrijkste, dat ik diversiteit en nuance tegenkom in producties waaraan ik meewerk en de rollen die ik speel. Hoe meer verschil tussen de projecten hoe interessanter ik het vind.

Heb je zelf invloed op de invulling van je rol en kun je daar iets over vertellen?
In een goede samenwerking maakt het niet uit wie tot wat aanzet. Of dat nu één van de acteurs of de regisseur is. De mooiste resultaten ontstaan spontaan.

In hoeverre herken je jezelf in de personages die je speelt?
Er is altijd dat moment dat ik niet meer weet of ík mijn personage ben geworden of het personage mij.

Wat is er bijzonder aan het spelen van schoolvoorstellingen in de klas?
Ik vind het waardevol om te spelen voor jongeren die niet (vaak) met theater in aanraking komen. Ik hoop dat de studenten kennis maken met de kracht van theater. Er valt dus heel wat te verwerven. De reacties zijn puur, ongefilterd en direct. Je kan als acteur veel teweegbrengen, maar dat moet ik eerst leren aansturen. Als beginnend acteur kan ik me geen betere leerschool voorstellen als deze.

Wat was de meest opmerkelijke of speciale reactie die je ooit van een leerling kreeg?
Ik koester elke reactie. We spelen in de klas, tussen de studenten, dus tijdens het spelen krijgen we veel reacties. We komen dichtbij en zoeken grenzen op. Ik zie mensen smelten, ongemakkelijk worden, dingen met elkaar delen, zich afsluiten of openen. Ook als iemand me niet durft aan te kijken of onrustig wordt, vind ik dat oké. Ik ga ervan uit dat theater, bewust of onbewust, altijd iets persoonlijks bij iemand aanraakt en laat schommelen. Niet iedereen kan die gevoelens of inzichten meteen overzien of onder woorden brengen. Dat hoeft voor mij ook niet. Theater gaat veel dieper dan dat. Veel mensen uiten hun reactie op een andere manier en komen pas veel later, bewust of onbewust, tot hun inzicht. Als ikzelf écht een goede voorstelling heb gezien, zit ik ook verbijsterd in mijn stoel en stroom ik vol van adrenaline, waardoor ik me geen houding meer weet aan te nemen.

Waarom ben je acteur geworden?
Ik had geen keus en helaas te weinig talent voor andere zaken. Toneelspelen is mijn eerste natuur. Van kinds af aan loop ik rond als iemand anders. Niet om mijzelf te ontvluchten, maar uit nieuwsgierigheid en interesse naar anderen. Ik wil cineast, regisseur, schrijver, scenarist, ontwerper, grafisch ontwerper, fotograaf en cameraregisseur worden. En eigenlijk nog heel veel meer. In spelen komen al die disciplines bij elkaar: iets in beeld brengen, perspectief kiezen, een werkelijkheid schetsen en dat delen met anderen.

Bart Bijnens

Bart Bijnens

Omschrijf het leven als acteur eens?
Tot nu toe is dat erg afwisselend. In december was ik een Indonesische zwerver. Daarvoor was ik een vrouw in de bloei van haar leven en een nar verdwaald in Polen. Nu ben ik twee totaal verschillende jongens die hun weg worstelen in Amerika.

Wat vind je het mooist aan dit vak?
De ambacht, de toewijding en de verbondenheid.

Wie vind jij zelf de beste acteur of actrice ooit en waarom?
Ik ben fan van Meryl Streep, Jennifer Saunders en Kiki van Aubel waarmee ik speel in De saaiste schoolreis.

Wat is je beste blooper ooit op de bühne?
In mijn prille carrière heb ik elke blooper al ondergaan. Was dat niet op scène dan wel tijdens een nachtmerrie. Maar goed. Vallen en opstaan!

Ben je (nog) steeds zenuwachtig als je gaat spelen en wat doe je daarmee?
Ik kan me niet voorstellen hoe het is om te spelen zonder spanning. Het hoort erbij en ik ben er nog niet voor in behandeling.
Wat vind je speciaal aan Het Laagland?
Het Laagland is gevestigd in mijn geboortestad! Dat schept een band.

Welke opleiding heb je gedaan en wanneer heb je deze afgerond?
Voordat ik ging studeren op de Toneelacademie Maastricht rondde ik de dramaopleiding van Kunst, Theater en Media van het Arcus College in Heerlen af. Een opleiding onder leiding van Alice Naber en Guido Severens. Daar kreeg ik alle vrijheid om mijzelf te ontplooien op het gebied van spelen, schrijven en regisseren en liep ik stage als regieassistent bij verschillende theaterproducties in Maastricht, Antwerpen en Gent.