Nina Willems

“We bedachten bizarre verhalen met onze barbies.”

Nina Willems speelt in In het Zuiden ligt alles anders, samen met Mayke Roels. De voorstelling over het Limburger zijn en wat dat voor een niet-Limburgers en Limburger betekent. In het Zuiden ligt alles anders wordt gespeeld in een heuse theatertruck en trok langs bijna alle Limburgse culturele zomerfestivals. En… in 2018 komt In het Zuiden ligt alles anders terug!

Wie ben je?
Ik ben Nina Willems, ik ben geboren in Utrecht en woon nu in Maastricht.
 
Wat doe je in je vrije tijd?
Ik lees veel boeken en luister podcasts en muziek, en ik ga graag eten met vrienden.

Welke rollen speel je op dit moment?
Ik ga dit jaar de Dood spelen, dus dat wordt spannend... Bij het Laagland speel ik eigenlijk geen rol, maar mezelf in de voorstelling In het Zuiden ligt alles anders.

Welk personage speel je het liefst en waarom?
Meestal speel ik eigenlijk geen personages, maar ben ik mezelf op het podium. Daar kun je overigens meer dan genoeg fantasie bij gebruiken, eigenschappen van jezelf uitvergroten. Ik leer er eigenlijk net zoveel van, over wie ik ben en wat ik belangrijk vind, dan wanneer ik iemand anders zou spelen.
 
Heb je zelf invloed op de invulling van je rol en kun je daar iets over vertellen?
Mayke Roels en ik hebben de voorstelling In het Zuiden ligt alles anders zelf gemaakt, samen met schrijfster Annet Bremen. We hadden heel veel invloed op de invulling onze rol! Maar Inez Derksen heeft ons ook heel erg geholpen. Vaak is het juist fijn als regisseur je spelopdrachten geeft, want die ziet vanaf de andere kant veel meer dan jijzelf.

Wat vind je het mooiste moment in het maakproces rond een voorstelling?
Als de dingen die ik bedacht en geschreven heb tot leven komen en ik tijdens de repetitie verrast kan worden door mijn eigen materiaal.

Wat was als kind jouw eerste theaterervaring?
Ik maakte thuis toneelstukjes en hoorspelen met mijn zusje, en we bedachten bizarre verhalen met onze barbies, wat ook een vorm van theater is vind ik...

Waarom ben je acteur geworden?
Om contact te maken met mensen, om hen mee te nemen in een verhaal, hen te raken, hen anders te laten kijken.

Omschrijf het leven als actrice eens?
Ik speel maar een klein deel van mijn tijd, daarnaast geef ik les en maak ik zelf voorstellingen.

Wat heb je altijd nog een keer willen spelen?
Ik heb vroeger een keer Titania gespeeld in Midzomernachtsdroom en dat zou ik nog wel eens willen doen. Zij is een fantastisch gek personage.

Wat vind je het mooist aan dit vak?
Dat het een creatief vak is, waarbij je altijd over de grenzen gaat van wat je kent en weet, en nieuwe dingen ontdekt en maakt.

Wie vind jij zelf de beste acteur of actrice ooit en waarom?
Mijn oom Jeroen Willems was een ongelooflijke acteur. Helaas is hij 5 jaar geleden overleden, maar we hebben nog veel filmopnames van zijn voorstellingen. Hij kon muziek maken met taal, hij gaf zich helemaal als hij speelde, hij liet in zijn ziel kijken.

Wat is je beste blooper ooit op de bühne?
Ik ben een helemaal aan het begin van de voorstelling van het podium gevallen en stootte toen heel hard mijn knie. Ik stond op en dacht: ´ok, als ik niks gebroken heb speel ik gewoon door. Pas na afloop van de voorstelling drong het tot me door hoe hard ik eigenlijk gevallen was.....

Nina Willems (rechts) en Mayke Roels (links)

Nina Willems (rechts) en Mayke Roels (links)

 

Ben je (nog) steeds zenuwachtig als je gaat spelen en wat doe je daarmee?
Natuurlijk! Meestal zijn het "goede" zenuwen, omdat ik het graag goed wil doen voor het publiek. Ze maken me scherp en alert. Als ik opkom, kijk ik meestal even de zaal in, om het publiek te zien. Gek genoeg helpt dat tegen de zenuwen en zijn ze na een paar minuten over...

Wat vind je speciaal aan Het Laagland?
Het Laagland combineert fantasievolle verhalen waar kinderen in willen worden meegenomen, met relevante vragen die kinderen zichzelf stellen, wat ik heel knap vindt. 

Welke boodschap zou jij het publiek mee willen geven?
Kijk, laat je verrassen, wees altijd bereid opnieuw te kijken en je blik op dingen te veranderen. Het leven verandert ten slotte ook de hele tijd...

Welke opleiding heb je gedaan en wanneer heb je deze afgerond?
Ik ben in 2011 afgestudeerd aan de opleiding Theatrale Performance van de Toneelacademie Maastricht.

In het Zuiden ligt alles anders over het Limburger zijn, is gemaakt om 150 jaar Limburg te vieren, in opdracht van de provincie Limburg, en in coproductie met VIA ZUID, met ondersteuning van het Prins Bernard Fonds.