WijkZone #2: Heem

Heem. Dagboek van een grensweg

Rondom de Kaldenkerkerweg, een eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland, zoekt theatermaker Naomi Steijger naar verhalen van bewoners en passanten. Rode draad in de gesprekken die ze voert is het verlangen naar geborgenheid en je ergens thuis voelen. De titel van WijkZone #2 is dan ook ‘Heem’, met als ondertitel ‘dagboek van een grensberg’.

Deze tweede editie van het sociaal-artistieke project WijkZone van VIA ZUID en Het Laagland vindt plaats in Venlo in samenwerking met Cultuurimpuls Venlo.

 

Vroeger was de Kaldenkerkerweg een belangrijke handelsroute. Inmiddels rijdt de A61 vanuit Duitsland niet meer over deze grensovergang. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo, aan de rand van de samenleving. Er zijn mensen die hier een heel leven hebben opgebouwd, bijvoorbeeld aan de tippelzone, in het naastgelegen woonwagenkamp of in het klooster dat nu een hotel is voor arbeidsmigranten. Hoe is het voor hen om hier te leven? Hoe belangrijk is een plek waar je je veilig voelt en waar je thuis bent?

WijkZone #2 wordt een grensberg-vertelling met verschillende verhalen van bewoners en passanten, verbonden door één weg. In december 2020 is het theatrale onderzoek van start gegaan. Sinti-zangeres Lisa-Betje Weiss, die is opgegroeid in een woonwagenkampje aan de Kaldenkerkerweg, is hierbij Naomi’s belangrijkste gids. In april 2021 vindt een theatrale eindpresentatie plaats.

Wil je het proces volgen? Kijk dan op www.facebook.com/wijkzone2.

Naomi Steijger (1994) studeerde in 2019 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Haar afstudeervoorstellingen maakte ze met steun van VIA ZUID. Naomi maakt onder andere podcasts voor de VPRO en werkt aan het project Concrete Voices. In haar werk gaat ze op zoek naar de verhalen en stemmen die doorgaans niet gehoord worden.

Naomi Steijger (links) en Lisa-Betje Weiss

Naomi Steijger (links) en Lisa-Betje Weiss

Het Laagland en VIA ZUID zijn in augustus 2019 een nieuw sociaal-artistiek project gestart: WijkZone. Doel is om ‘de wijk’ tot een broed- en ontmoetingsplaats te maken waarbij nieuwe theatermakers de verbinding aangaan met wijkbewoners en hun leefomgeving. Door dit contact te verdiepen en er artistiek uiting aan te geven, wordt een kunstzinnig eindresultaat gecreëerd dat in geen andere wijk had kunnen ontstaan.

Het Laagland en VIA ZUID willen met WijkZone een publiek bereiken dat gewoonlijk niet zo snel in het theater komt. In dit project wordt podiumkunst op een andere en vernieuwende manier gemaakt en gepresenteerd. Culturele ontmoetingen in de wijk en publieksparticipatie staan hierbij centraal.

WijkZone is een tweejarig reizend concept dat verschillende steden in Zuid-Limburg wil aandoen. WijkZone #1 werd mogelijk gemaakt door de gemeente Sittard-Geleen en is onderdeel van de proeftuin Ruimte voor Makers, waarmee de Stedelijke Cultuurregio Zuid nieuwe makers in staat wil stellen nieuw publiek te bereiken op ongebruikelijke plekken. De proeftuin wordt gefinancierd door de deelnemende gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen en door de Provincie Limburg.

WijkZone #2 wordt ondersteund door Cultuurimpuls Venlo.