Nieuws
ZuidZone project Toneelacademie Maastricht

Twee weken geleden streken drie derdejaars studenten van Toneelacademie Maastricht neer in Geleen-Zuid: Yorvique Macaay, Yori Steigstra en Jodie Cranen. Yori en Jodie studeren beiden regie, Yorvique specialiseert zich in performance. Acht weken lang, drie dagen per week, gaan zij kennismaken met de wijk om hun blik op gemeenschapskunst te verbreden. Ieder gaat aan de slag met een eigen project, maar de studenten spreken ook samen over maatschappelijke kunst. Dat doen ze bijvoorbeeld door samen boeken over dit onderwerp te lezen en te bespreken. Waarom kozen deze jonge makers voor dit project en wat hopen ze te leren?

Update Artist(s) in School Judith en Rajja

Judith Westbroek en Rajja Gomez Iglesias zijn nu vijf maanden als Artist in School actief op het Graaf Huyn College in Geleen. In deze eerste helft van dit projectjaar hebben ze veel over de school, de leerlingen waar ze dagelijks mee werken én over zichzelf geleerd. Het wordt steeds duidelijker voor beide theatermakers wat hun eigen werkwijze is, wat ze aan die werkwijze willen verbeteren en welke leerlingen ze willen aanspreken. Een proces van vallen en opstaan waar het duo zich moedig en met veel plezier in beweegt. Hoog tijd om Judith en Rajja te vragen hoe zij hun eerste half jaar als Artist in School hebben ervaren.

Theatergezelschappen in actie voor kinderen in Gaza

Gezocht: Hoofd Productie met helikopterview

Film Reuzepas

Sinds 2020 zetten wij onze theatrale groeikracht in binnen de wijk Geleen-Zuid met het project ZuidZone. Zo hebben wij ook regelmatig contact met basisschool Reuzepas, die onze theatermakers met open armen ontvangen voor workshops en projecten. Makers Mayke Roels en Bas Opgenoorth hebben samen met groep 8 en hun leraren Donny, Kenneth en Stephy een bijzonder project georganiseerd in januari 2024. Zij maakten een 20 minuten-durende film gebaseerd op scènes bedacht door de leerlingen. Een manier om elkaar écht te leren kennen. Waddah (12): “Ik heb geleerd hoe je met elkaar kan discussiëren, dat je je mening mag delen, samen te werken, elkaar te begrijpen én in jezelf te geloven.”