ZuidZone

ZuidZone

We zetten onze theatrale groeikracht ook in binnen de wijk Geleen-Zuid. Vanuit een eigen appartement ontmoeten theatermakers wijkbewoners, luisteren naar hun verhalen, dromen en verlangens en wisselen uit wat hen onderscheidt of juist verbindt.

Samen met de buurt bedenken en organiseren de makers projecten met theater en muziek, maar soms ook met radio, fotografie, VR, beeldende kunst, tuinieren of koken. Vanuit deze diverse theatrale ontmoetingen gaan ze altijd voor de verbinding en verwondering die het gewone bijzonder maakt. 

Zo ontstaat wederzijds ruimte voor een verrijkte blik op (samen)leven en op je echt thuis voelen in je eigen buurt. Bewoners worden wijkmakers die eigenaarschap hebben over de verhalen die gedeeld worden. 

Binnen ZuidZone werkt Het Laagland samen met woningcorporatie ZOwonen en VIA ZUID, Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg. Daarnaast wordt ZuidZone ook ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Makers

Bezoek de ontmoetingspagina om kennis te maken met alle makers die op dit moment in Geleen-Zuid te vinden zijn. Huidige makers:

  • Lobke Houkes
  • Noah Janssen
  • Noa Zelen Nacken
  • Renée Aerts
  • Elize Kuiper
  • Talla Dirkzwager

Voorstelling

dat wat achterblijft

Een kopje dat kapot valt
Vertrouwen in de mens
De knuffelpop van je dochter
Je reputatie
Vrienden en vriendinnen
Je kat Tommy
Je thuis

Je kunt het allemaal verliezen. En dat klinkt misschien triester dan het is. Het kan ook een reden zijn voor blijdschap: je kan alleen dat verliezen wat je ooit liefhad. Dat wat achterblijft is een voorstelling over hoe spullen verhalen vertellen en hoe we herinneringen naar dat wat we zijn verloren, kunnen bewaren.

Elize maakt deze voorstelling samen met Oekraïense wijkmakers uit Geleen-Zuid om ook hun herinneringen een plekje te geven in de wijk. De voorstelling is te zien tijdens festival Geleen on Stage (Spectaculo) en zal plaatsvinden in de Zuidhof op zaterdag 17 (13:40 & 16:30 uur) & zondag 18 juni (15:30 uur). Iedereen kan vrij inlopen bij de voorstellingen. 

Voorstelling

Loop je met me mee?

Je schoenen zijn als het ware een huis voor je voet. Maar wat vertellen ze over jou? Loop je met me mee? is een gratis verwonder en theaterroute langs echte levensverhalen, verteld door de schoenen van Geleen-Zuid. Zij denken na over de levens en dromen van de mens die in hun schoenen staat. Zo leer je de bewoners van Geleen-Zuid écht kennen. Wat zeggen hun schoenen over hen? Waar zijn ze al samen geweest? En waar lopen ze nog naartoe?

Deze voorstelling is te zien op Zondag 25 (13:00 & 16:00 uur), maandag 26 (16:30 & 19:30 uur) & dinsdag 27 juni (16:30 & 19:30 uur). We beginnen in de Wappertuin tussen de Wagenaar- en de Pijperflat in Geleen-Zuid. De route duurt ongeveer een uur. Parkeren kan bij de Zuidhof, in de Wagenaarstraat of in de Pijperstraat.

Aanmelden kan via een mail naar zuidzone@hetlaagland.nl of door te bellen/sms’en/whatsappen naar 06-29810145.

Tentoonstelling

Thuis in je hoofd

Thuis in je hoofd, wat betekent dat voor jou? Als onderdeel van de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht heeft maker Sarai Erkens samen met wijkmakers een aantal schilderingen bij dit thema gemaakt. 

Elk silhouet toont de binnenwereld van degene die de schildering maakte of die het idee voor de schildering aandroeg. Momenteel zijn alle schilderingen in de wijk te bewonderen. Via een audio-route kun je de verhalen achter de werken beluisteren. 

> Bekijk de audioroute

> Bekijk de beelden die tijdens de opening op 01-02-23 werden gemaakt

> Lees hier het artikel dat in De Limburger verscheen

Voorstelling

Hier brandt NOG altijd licht. met zuidzone op pad in geleen-zuid

Op 15, 16 en 17 december vond de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht. Met Zuidzone op pad in Geleen-Zuid plaats. Tijdens deze theatrale route door de wijk bekeken bezoekers verschillende kleine voorstellingen die door makers en wijkmakers samen werden gemaakt. Een hartverwarmende route door tuinen, straten én huizen. 

Meer weten over de voorstelling? Bekijk dan de overzichtspagina

GESPREKKEN/COLUMNS

de buurtkoffer (2021/2022)

Makers Kiki van Aubel en Ilse Geilen zijn allebei dol op eten(koken) en op nieuwe mensen ontmoeten. Dit verwerkten ze in een bijzonder project gericht op eenzame ouderen in de wijk.

De buurtkoffer is een ontmoet-tool waarmee makers en andere mensen uit de wijk mensen in een eenzaam isolement kunnen ontmoetten. Uit de buurtkoffer kun je niet alleen koffie en thee schenken, er valt ook van alles in te ontdekken, proeven, voelen en ruiken. Geuren en smaken die herinneringen oproepen gecombineerd met ontregelende vragen zorgen voor een unieke verbindende ontmoeting. In totaal ontmoetten Kiki en Ilse 129 mensen die allemaal de gelegenheid kregen om zelf ook weer nieuwe mensen te ontmoeten met de ontmoetkoffer.
 

Podcast

Hier brandt altijd licht: Van hoes oet (2022)

In deze nieuwe podcastreeks gaat maker Rebecca Schoolmeesters op zoek naar wat jonge wijkbewoners van huis uit meekrijgen. Welke normen en waarden nemen ze over van het gezin waar ze vandaan komen? En wat gaan ze helemaal anders doen?

In de eerste aflevering vertelt Janne (16) over haar milieu activisme en hoe haar thuissituatie dat heeft
beïnvloed. Ze wil met de podcast haar leeftijdgenoten bereiken en in beweging brengen.

> Beluister hier de eerste aflevering.
Nieuwe afleveringen staan vanaf september op het programma.
 

voorstelling

HET GELUID VAN ZUID: KIJKEN MET JE OGEN DICHT (2022)

Hoe klinkt een flat? Wat hoor je in jouw huisje dat als in een blokkendoos opgestapeld is tussen al die andere huisjes? Makers Rubin en Karlijn van Kruchten zochten het uit en maakten in samenwerking met wijkbewoners de voorstelling Kijken met je ogen dicht over het Geluid van Zuid. Ze baseerden zich op interviews met bewoners en verwerkten hun verhalen en geluiden in de voorstelling. In totaal werkten 16 bewoners mee.

De eerste 4 voorstellingen waren te zien op de dag van de wijk op 26 juni 2022
voor een publiek van 56 mensen. Een vervolg staat op de planning. 
 

Podcast

Hier brandt altijd licht (2021)

Één van de initiatieven die ZuidZone voortbrengt is deze podcast van Sebas van der Donk en Karlijn van Kruchten. In 2022 gevolgd door een nieuw seizoen, gemaakt door Rebecca Schoolmeesters, met als titel: Van hoes oet. Deze vind je bovenaan deze pagina.

In de podcast (radioshow) Hier brandt altijd licht nemen Karlijn en Sebas je mee in de wijk Geleen-Zuid. Vanuit de Wagenaarflat 62 ontmoeten Karlijn en Sebas hun buurtgenoten. Van theezakjes vragen tot levensverhalen, van verwelkoming tot afscheid.

> Luister hier alle afleveringen 

QR-TOUR (video/audio)

TOT AAN DE STOEP/EN VERDER (2021)

Welkom bij de Teniersflat! is een audioroute met in totaal 13 QR-codes, waarin je de verhalen van- en over de mensen uit de Teniersflat hoort én ziet. 

> Bekijk/beluister hier alle afleveringen

PODCAST

KERSTRADIOSHOW (2021)

De Hier brandt altijd licht kerst radioshow met hartverwarmende kerstverhalen en -liederen voor en door de wijkbewoners van Geleen-Zuid. Met Zuidzone makers: Sebas van der Donk, Ilse Geilen, Karlijn van Kruchten, Rebecca Schoolmeesters, Kiki van Aubel, Elise de Ruiter en Mayke Roels.

> Beluister hier alle (drie) afleveringen   

Theatermaker Sebas van der Donk maakte samen met bewoonster Gerda van den Hijligenberg de korte huiskamer docu Voor de allerlaatste keer, waarin zij samen voor de allerlaatste keer haar kerstdorp opzetten.

> Bekijk de docu hier

EXPOSITIE/BUITENACTIVITEIT

SILENT DISCO (2021)

Makers Mees Walter en Anoek Oostermeijer belden aan bij alle bewoners van de Pijperflat om aan hen te vragen wat hun favoriete nummer is. Ze kregen de meest uiteenlopende, grappige en ontroerende antwoorden. Deze verhalen verwerkten ze in een foto-expositie met bewoners in de hoofdrol. Ook organiseerden ze drie keer een Silent Disco voor het veldje van de flat. In totaal dansten en ontmoetten 120 bewoners elkaar. Flatbewoners hoorden de verhalen van hun buren vaak voor het eerst. Nieuwe connecties en zelfs vriendschappen ontstonden. 

> Bekijk hier foto's van de Silent Disco 

voorstelling

thuis thuis (2021)

Wat maakt dat je ergens thuis bent? Maker Rebecca Schoolmeesters maakte samen met bewoner Sandra (12) een voorstelling over thuis zijn en thuis komen, onder regie van Mayke Roels.

Sandra komt oorspronkelijk uit
Kirgistan. Samen met haar moeder verhuisde ze ettelijke malen en woonde ze in 8 verschillende landen voordat ze in Nederland haar thuis vond. Thuis Thuis speelde een aantal keer in de wijk, waaronder op Sandra’s basisschool de Reuzenpas, en was te zien op festival Geleen on Stage

> Bekijk hier de opname

GESPREKKEN/COLUMNS

groene ontmoetingen(2021)

Ontmoeten in coronatijd, maker Kiki van Aubel deed het op bijzondere wijze. Zij stond een aantal maanden elke dag in weer en wind voor de Tenierflat om stekkies uit te delen en met mensen in gesprek te gaan over hun leven en over groeien.

Kiki werd voor een aantal bewoners al snel een vaste waarde, iets om naar uit te kijken op een saaie dag. De verhalen die naar boven kwamen tijdens deze ontmoetingen verwerkte ze in geschreven columns die ze o.a. voordroeg bij de tuinclub van de van Goyenflat.
In totaal ontmoette Kiki 69 bewoners.

PUBLIEKSQUOTES

“Dit verhaal gaat écht over mij!” Sandra (12), deelnemer Thuis Thuis

“Ik dacht Raymond, die naam moet ik onthouden! Hij had zo'n mooi nummer. Woont hij boven mij?” deelnemer van de Silent Disco uit haar gewekte nieuwsgierigheid naar haar bovenburen.

"A once in a lifetime expercience." Marco (bewoner Tenierflat) over zijn bijzondere ONTmoeting met maker Kiki en directeur ZOwonen Joeri

“Ik keek al de hele week uit naar dit moment, jouw appje kwam echt op het juiste moment. Ik zat er echt even doorheen.” Nadia over de uitnodiging van maker Karlijn om te komen zingen bij de kerstradio

“We hebben het hele project bekeken. Zeer goed gedaan! Ben zelf een cultuurbarbaar, dus geloof me als ik zeg dat het de wijk is bevallen.” Publiek uit de flat n.a.v. de Qroute

“Ik zie mijn kind in haar kracht!” moeder van Havin (12) verteller in de Qroute

“ZO onder de indruk en nog steeds geraakt door het voorrecht achter de voordeur te mogen kijken wat het hart van onze bewoners en onze wijk ons te vertellen heeft. Dit gaat niet over zien en horen, maar over voelen en beleven.” Jolanda Janissen, bezoeker voorstelling 'Hier brandt NOG altijd licht'