ZuidZone

ZUIDZONE

Het Laagland moedigt aan om verder te kijken dan de wereld die je al kent. Vandaar dat we onze theatrale groeikracht sinds 2020 ook inzetten binnen de wijk Geleen-Zuid. Vanuit een eigen appartement ontmoeten theatermakers van Het Laagland wijkbewoners, luisteren naar hun verhalen, dromen en verlangens en wisselen uit wat hen onderscheidt of juist verbindt.

Samen met geïnteresseerde buurtbewoners, ook wel wijkmakers genoemd, bedenken en organiseren de makers projecten met theater, muziek, radio, fotografie en beeldende kunst. Samen acteren, knutselen, bouwen, tuinieren of koken ze. Alle thema’s en vormen die door de wijkmakers als interessant en belangrijk worden ervaren kunnen de start zijn van een nieuw project.

Vanuit deze diverse, theatrale ontmoetingen gaan makers en wijkmakers altijd voor verbinding en verwondering. Samen maken zij het gewone bijzonder. Zo ontstaat wederzijds ruimte voor een verrijkte blik op (samen)leven en je echt thuis voelen in je eigen buurt.  

Binnen ZuidZone werkt Het Laagland samen met woningcorporatie ZOwonen en VIA ZUID, Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg. Daarnaast wordt ZuidZone ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Makers

Bezoek de ontmoetingspagina om kennis te maken met onze makers: Quintijn Relouw, Yorvique Macaay, Yori Steigstra, Jodie Cranen, Lobke Houkes, Femke Stasse, Mayke Roels, Sarai Erkens, Sebas van der Donk, Renée Aerts, Talla Dirkzwager, Karlijn van Kruchten, Noah Janssen, Noa Zelen Nacken, Elize Kuiper, Mare Kuzmanovski & Dagmar Meijvogel. 

voorstelling

Aan Tafel! Dé Dinnershow van Geleen-Zuid

Op 19, 20, 21, 27, 28, 29 en 30 november was de voorstelling Aan Tafel! Dé Dinnershow van Geleen-Zuid te zien in de wijk.  

In het ZuidZone pop-up restaurant genoten de gasten van geurende gerechten uit een wijk die duizend smaken kent. Theatermakers Talla Dirkzwager, Femke Stasse en Mayke Roels verzamelden verhalen en recepten uit Geleen-Zuid. Deze ingrediënten zijn verwerkt in de voorstelling Aan Tafel! Wijkbewoners speelden hierin zelf de hoofdrol. Soms op het podium, soms in de keuken. 

Lees meer over de voorstelling op de overzichtspagina

project

zuidzone droomlab

In de zomer van 2024 waren ZuidZone-makers Mare Kuzmanovski en Noa Zelen-Nacken met hun pop-up podium aanwezig in Geleen-Zuid voor het project ZuidZone DroomLab. Samen met wijkbewoners gingen zij aan de slag met het maken van collages. Het uitgangspunt: de dromen van de mensen van Geleen-Zuid. 

Meer lezen over het project kan op de overzichtspagina

Potretfoto Diëgo

voorstelling

vluchtgevaar

Tijdens theaterfestival Spectaculo was op 29 en 30 juni een try-out van de voorstelling Vluchtgevaar te zien. Maker Quintijn Relouw maakte deze voorstelling samen met wijkmakers Diëgo Reuten en Marco Schoenmakers. In VLUCHTGEVAAR vertelt Diëgo over zijn ervaringen met jeugdzorg. Diëgo: “Ik maak graag theater omdat ik dan eindelijk het gevoel heb dat er naar me geluisterd wordt.” Zijn verhaal gaat over onrust, vluchten en spoorloos zijn, maar ook over opgroeien, vriendschap, familie en het vinden van je thuis. 

Meer lezen over de voorstelling? Dat kan op de overzichtspagina

voorstelling

vrechlap

Tijdens theaterfestival Geleen on Stage was op 29 en 30 juni de voorstelling Vrechlap, (g)een waargebeurd sprookje te zien. Maker Karlijn van Kruchten maakte deze voorstelling samen met Gracia, Aisha, Ilze, Julie & Vienna uit Geleen-Zuid. Vrechlap gaat over opgroeien op een plek waar iedereen vooroordelen over heeft. Deze stoere meiden vertellen op muzikale wijze over hun dromen en verlangens. 

Meer lezen over de voorstelling? Dat kan op de overzichtspagina

De kunstwerken van maker Yorvique

project

Toneelacademie Maastricht

Tijdens dit project, in samenwerking met Toneelacademie Maastricht, waren drie derdejaarsstudenten, Yorvique Macaay, Yori Steigstra en Jodie Cranen, aanwezig in de wijk. In acht weken leerden zij drie dagen per week de wijk en haar mensen kennen om hun eigen blik op werken in de wijk te verbreden. Ieder ging aan de slag met een eigen project. Jodie werkte met het thema vertraging, Yori onderzocht intergenerationele vriendschap en Yorvique maakt een modecollectie met de ‘muzes van Geleen-Zuid’.

Meer lezen over dit project? Dat kan op de overzichtspagina

Jimmy in de film van de Reuzepas

project

Film Reuzepas

Sinds 2020 zetten wij onze theatrale groeikracht in binnen de wijk Geleen-Zuid met het project ZuidZone. Zo hebben wij ook regelmatig contact met basisschool Reuzepas, die onze theatermakers met open armen ontvangen voor workshops en projecten. Makers Mayke Roels en Bas Opgenoorth hebben samen met groep 8 en hun leraren Donny, Kenneth en Stephy een bijzonder project georganiseerd in januari 2024. Zij maakten een 20 minuten-durende film gebaseerd op scènes bedacht door de leerlingen. Een manier om elkaar écht te leren kennen. Waddah (12): “Ik heb geleerd hoe je met elkaar kan discussiëren, dat je je mening mag delen, samen te werken, elkaar te begrijpen én in jezelf te geloven.

Meer lezen over het project? Dat kan op de overzichtspagina.

Campagnebeeld 'Als deze muren oren hadden'

voorstelling

Als deze muren oren hadden

Op 15, 16 en 17 december 2023 organiseerde Het Laagland samen met woningcorporatie ZOwonen de voorstelling Als deze muren oren hadden. De locatie: de Wagenaar- en Pijperflat in Geleen-Zuid, die over een aantal jaar afgebroken worden. In negen korte voorstellingen in en om de flats ervoer het publiek tijdens een theatrale route met ál hun zintuigen de geschiedenis van deze plek. Verhalen over de Wagenaar- en Pijperflat klonken nog één keer voordat ze historie worden...

Die verhalen, eerlijk en recht uit het hart, werden verzameld door theatermakers. Zij gingen in gesprek met (oud)bewoners en medewerkers van ZOwonen en verwerkten deze herinneringen in korte voorstellingen. Daarbij maakten ze gebruik van videomapping, audiofragmenten en muziek. Het publiek kon ook gerechten uit de wijk proeven. Meer dan 100 mensen werkten mee en er waren ongeveer 300 bezoekers. 

Meer lezen over de voorstelling? Dat kan op de overzichtspagina

 

Renée en Hub ontmoeten elkaar

GESPREKKEN

de koffer 

Elkaar ontmoeten met oprechte aandacht, hoe doe je dat? Die vraag stelde Kiki van Aubel zichzelf toen ze in 2020 Geleen-Zuid binnenkwam. Om kennis te maken met de mensen uit de wijk creëerde zij samen met Ilse Dorine een ontmoetkoffer. Het Laagland wil iedereen de mogelijkheid geven om met deze tool te ontmoeten en belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Kiki werkte daarom het idee van de koffer verder uit. Nu is er een exemplaar dat iedere belangstellende kan lenen om dit zelf te ervaren.

Meer lezen over de koffer kan op de overzichtspagina. Voor vragen óf een reactie over jouw ervaringen met de koffer kun je terecht bij zuidzone@hetlaagland.nl.

Bezoekers van de tentoonstelling

Tentoonstelling

Thuis in je hoofd

Thuis in je hoofd, wat betekent dat voor jou? Maker Sarai Erkens hielp wijkmakers hun verhalen over 'thuis' zichtbaar te maken. De eerste verhalen waren onderdeel van de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht, een theatrale route door Geleen-Zuid in 2022. 

Begin 2023 opende er een audioroute waarin de verhalen van Viënna, Sergio, Annie, Roy, leerlingen van Basisschool Reuzepas, Sandra, Hala en Solana te horen en te zien waren. 

In de zomer van 2023 werkten 14 jongeren uit de wijk (Artem, Dima, Yurii, Diëgo, Aïsha, Yinthe, Youssef, Sheila, Willem, Venum, Souf, Boet, Sasha en Viënna) aan nieuwe schilderingen. Deze werden gepresenteerd tijdens de voorstelling Spoorloos met als eindhalte: thuis en vormen samen met de eerdere werken een buitententoonstelling in de wijk. 

Meer informatie over het project en de audiofragmenten bij de schilderingen zijn te vinden op de overzichtspagina

Scènebeeld 'Dat wat achterblijft'

Voorstelling

dat wat achterblijft

Dat wat achterblijft is een voorstelling over hoe spullen verhalen vertellen en hoe we herinneringen naar dat wat we zijn verloren kunnen bewaren. Elize Kuiper maakte deze voorstelling samen met Oekraïense wijkmakers uit Geleen-Zuid om ook hun herinneringen een plekje te geven in de wijk. De voorstelling was te zien tijdens Geleen on Stage (Spectaculo) en het Limburg Festival in 2023. 

Bezoekers 'Loop je met me mee?'

Voorstelling

Loop je met me mee?

Op 25, 26 en 27 juni was deze voorstelling te zien in de Wappertuin in Geleen-Zuid. Bezoekers leerden de bewoners uit de wijk tijdens deze gratis theaterroute écht kennen aan de hand van verhalen over hun schoenen. Wat zeggen hun schoenen over hen? Waar zijn ze al samen geweest? En waar lopen ze nog naartoe?

Herbeleef de sfeer van het evenement via deze terugblik

Campagnebeeld 'Hier brandt NOG altijd licht'

Voorstelling

Hier brandt NOG altijd licht. met zuidzone op pad in geleen-zuid

Op 15, 16 en 17 december vond de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht. Met Zuidzone op pad in Geleen-Zuid plaats. Tijdens deze theatrale route door de wijk bekeken bezoekers verschillende kleine voorstellingen die door makers en wijkmakers samen werden gemaakt. Een hartverwarmende route door tuinen, straten én huizen. 

Meer weten over de voorstelling? Bekijk dan de overzichtspagina

Rebecca & Janne

Podcast

Hier brandt altijd licht: Van hoes oet (2022)

In deze nieuwe podcastreeks gaat maker Rebecca Schoolmeesters op zoek naar wat jonge wijkbewoners van huis uit meekrijgen. Welke normen en waarden nemen ze over van het gezin waar ze vandaan komen? En wat gaan ze helemaal anders doen?

In de eerste aflevering vertelt Janne (16) over haar milieu activisme en hoe haar thuissituatie dat heeft
beïnvloed. Ze wil met de podcast haar leeftijdgenoten bereiken en in beweging brengen.

> Beluister hier de eerste aflevering.
Nieuwe afleveringen staan vanaf september op het programma.
 

Scènebeeld 'Het geluid van zuid: kijken met je ogen dicht'

voorstelling

HET GELUID VAN ZUID: KIJKEN MET JE OGEN DICHT (2022)

Hoe klinkt een flat? Wat hoor je in jouw huisje dat als in een blokkendoos opgestapeld is tussen al die andere huisjes? Makers Rubin en Karlijn van Kruchten zochten het uit en maakten in samenwerking met wijkbewoners de voorstelling Kijken met je ogen dicht over het Geluid van Zuid. Ze baseerden zich op interviews met bewoners en verwerkten hun verhalen en geluiden in de voorstelling. In totaal werkten 16 bewoners mee.

De eerste 4 voorstellingen waren te zien op de dag van de wijk op 26 juni 2022
voor een publiek van 56 mensen. Een vervolg staat op de planning. 
 

Karlijn & Sebas

Podcast

Hier brandt altijd licht (2021)

Één van de initiatieven die ZuidZone voortbrengt is deze podcast van Sebas van der Donk en Karlijn van Kruchten. In 2022 gevolgd door een nieuw seizoen, gemaakt door Rebecca Schoolmeesters, met als titel: Van hoes oet. Deze vind je bovenaan deze pagina.

In de podcast (radioshow) Hier brandt altijd licht nemen Karlijn en Sebas je mee in de wijk Geleen-Zuid. Vanuit de Wagenaarflat 62 ontmoeten Karlijn en Sebas hun buurtgenoten. Van theezakjes vragen tot levensverhalen, van verwelkoming tot afscheid.

> Luister hier alle afleveringen 

Op bezoek bij Gerda

PODCAST

KERSTRADIOSHOW (2021)

De Hier brandt altijd licht kerst radioshow met hartverwarmende kerstverhalen en -liederen voor en door de wijkbewoners van Geleen-Zuid. Met Zuidzone makers: Sebas van der Donk, Ilse Dorine, Karlijn van Kruchten, Rebecca Schoolmeesters, Kiki van Aubel, Elise de Ruiter en Mayke Roels.

> Beluister hier alle (drie) afleveringen   

Theatermaker Sebas van der Donk maakte samen met bewoonster Gerda van den Hijligenberg de korte huiskamer docu Voor de allerlaatste keer, waarin zij samen voor de allerlaatste keer haar kerstdorp opzetten.

> Bekijk de docu hier

Kinderen bij de silent disco

EXPOSITIE/BUITENACTIVITEIT

SILENT DISCO (2021)

Makers Mees Walter en Anoek Oostermeijer belden aan bij alle bewoners van de Pijperflat om aan hen te vragen wat hun favoriete nummer is. Ze kregen de meest uiteenlopende, grappige en ontroerende antwoorden. Deze verhalen verwerkten ze in een foto-expositie met bewoners in de hoofdrol. Ook organiseerden ze drie keer een Silent Disco voor het veldje van de flat. In totaal dansten en ontmoetten 120 bewoners elkaar. Flatbewoners hoorden de verhalen van hun buren vaak voor het eerst. Nieuwe connecties en zelfs vriendschappen ontstonden. 

> Bekijk hier foto's van de Silent Disco 

Rebecca en Sandra in 'Thuis thuis'

voorstelling

thuis thuis (2021)

Wat maakt dat je ergens thuis bent? Maker Rebecca Schoolmeesters maakte samen met bewoner Sandra (12) een voorstelling over thuis zijn en thuis komen, onder regie van Mayke Roels.

Sandra komt oorspronkelijk uit
Kirgistan. Samen met haar moeder verhuisde ze ettelijke malen en woonde ze in 8 verschillende landen voordat ze in Nederland haar thuis vond. Thuis Thuis speelde een aantal keer in de wijk, waaronder op Sandra’s basisschool de Reuzenpas, en was te zien op festival Geleen on Stage

> Bekijk hier de opname

Bezoekers 'Tot aan de stoep/en verder'

QR-TOUR (video/audio)

TOT AAN DE STOEP/EN VERDER (2021)

Welkom bij de Teniersflat! is een audioroute met in totaal 13 QR-codes, waarin je de verhalen van- en over de mensen uit de Teniersflat hoort én ziet. 

> Bekijk/beluister hier alle afleveringen

Kiki ontmoet wijkbewoners met groene vingers

GESPREKKEN/COLUMNS

groene ontmoetingen(2021)

Ontmoeten in coronatijd, maker Kiki van Aubel deed het op bijzondere wijze. Zij stond een aantal maanden elke dag in weer en wind voor de Tenierflat om stekkies uit te delen en met mensen in gesprek te gaan over hun leven en over groeien.

Kiki werd voor een aantal bewoners al snel een vaste waarde, iets om naar uit te kijken op een saaie dag. De verhalen die naar boven kwamen tijdens deze ontmoetingen verwerkte ze in geschreven columns die ze o.a. voordroeg bij de tuinclub van de van Goyenflat.
In totaal ontmoette Kiki 69 bewoners.

PUBLIEKSQUOTES

“Dit verhaal gaat écht over mij!” Sandra (12), deelnemer Thuis Thuis

“Ik dacht Raymond, die naam moet ik onthouden! Hij had zo'n mooi nummer. Woont hij boven mij?” deelnemer van de Silent Disco uit haar gewekte nieuwsgierigheid naar haar bovenburen.

"A once in a lifetime expercience." Marco (bewoner Tenierflat) over zijn bijzondere ONTmoeting met maker Kiki en directeur ZOwonen Joeri

“Ik keek al de hele week uit naar dit moment, jouw appje kwam echt op het juiste moment. Ik zat er echt even doorheen.” Nadia over de uitnodiging van maker Karlijn om te komen zingen bij de kerstradio

“We hebben het hele project bekeken. Zeer goed gedaan! Ben zelf een cultuurbarbaar, dus geloof me als ik zeg dat het de wijk is bevallen.” Publiek uit de flat n.a.v. de Qroute

“Ik zie mijn kind in haar kracht!” moeder van Havin (12) verteller in de Qroute

“ZO onder de indruk en nog steeds geraakt door het voorrecht achter de voordeur te mogen kijken wat het hart van onze bewoners en onze wijk ons te vertellen heeft. Dit gaat niet over zien en horen, maar over voelen en beleven.” Jolanda Janissen, bezoeker voorstelling 'Hier brandt NOG altijd licht'