Nieuws
Keti Koti-viering in Sittard-Geleen

Op 1 juli wordt ook in Sittard-Geleen, net als op andere plaatsen in Nederland, Suriname en het Antilliaanse en Caribische gebied, de afschaffing van de slavernij (1 juli 1863) herdacht en gevierd. Deze dag wordt in de Surinaamse gemeenschap 'Keti Koti' genoemd en staat bij Antillianen bekend als 'Kadena Kibrá', wat beide ‘verbroken ketenen’ betekent. In andere delen van de wereld wordt deze dag ook wel 'Emancipation Day' genoemd. Het Laagland heeft theatermaakster Nina-Elisa Euson uitgenodigd om voor deze gelegenheid een theatrale samenkomst te organiseren, in opmaat naar jaarlijkse aandacht voor deze bijzondere dag in Sittard-Geleen. Voor deze pilot is Nina-Elisa op zoek naar inwoners van Sittard-Geleen met een Surinaamse, Antilliaanse of Caribische achtergrond die hun verhaal willen delen.

Een Ogenblik Met... Inez Derksen

'Een Ogenblik Met' is een programma waarin Richard Dols vanuit Filmhuis De Domijnen samen met één gast (verwant aan de regio Sittard-Geleen-Born) door zijn/haar favoriete en meest inspirerende fragmenten uit de filmgeschiedenis loopt. Op 13 april (19:30 uur) is onze artistiek directeur Inez Derksen te gast.

Extra speelbeurten ‘Wil je een snoepje?’ wegens succes

Vanwege lovende reacties van publiek en pers keert de voorstelling 'Wil je een snoepje?' (10+) in mei 2023 terug in de theaters. Dé kans voor het publiek om deze indringende regie die Belle van Heerikhuizen bij Het Laagland maakte alsnog in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht te zien.

Kan theater de mentale weerbaarheid van jongeren verbeteren?

Kunnen kunstenaars bijdragen aan het emotioneel welzijn van jongeren en personeel binnen een middelbare school? Met die vraag zijn theatermakers van Het Laagland, Anoek Oostermeijer en Mees Walter, dit hele schooljaar aan de slag binnen het unieke onderzoekstraject 'Artist in School'. In samenwerking met VIA ZUID, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten Zuyd Hogeschool, Rutgers, COC Limburg, gemeente Sittard-Geleen en Fonds 21 brengen Anoek en Mees een nieuwe mindset naar het Graaf Huyn College in Geleen.

Film ‘Met Zonder Ballen’ in première bij Roze Filmdagen

Op zondag 26 maart gaat de film 'Met Zonder Ballen' (12+) van Het Laagland in première tijdens de Roze Filmdagen in Amsterdam. Na de zeer succesvolle gelijknamige theatertournee in seizoen 21/22 kan dit urgente verhaal dankzij deze filmversie met een nog breder publiek worden gedeeld. Dit openhartige filmportret over een trans zoon en zijn moeder gaat over zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. Herkenbaar voor trans kinderen en hun ouders, verrijkend voor alle nieuwsgierige jongeren en volwassenen.