Het Laagland viert twintigjarig jubileum

Een generatie familievoorstellingen waar je van groeit

26-01-2021
Vandaag vieren we een klein feestje! Twintig jaar geleden, op 26 januari 2001, ging onze allereerste voorstelling met de toepasselijke titel ‘De Vuurdoop’ in première. Twee decennia later is Het Laagland ruim 150 tournees, festivals en locatieprojecten verder. We vieren ‘ondanks alles’ in 2021 ons twintigjarig bestaan als jeugdtheatergezelschap. Zonder groots jubileumfeest, maar met een rugzak vol theaterherinneringen waar inmiddels een hele generatie publiek mee is opgegroeid. En zodra het dit jaar weer kan en mag, zijn wij er met nieuw theater waar je van groeit.

Over de première van De Vuurdoop met een meisje (‘Zwakke’) in de hoofdrol schreef Trouw in 2001 o.a. het volgende:

“In de enscenering van Inez Derksen is ‘Zwakke’ een stevige Indianenmeid vol girl power, met een wilde bos krullen en een stem als een klok. (…) Ze is een geboren leider en voorbestemd tot het verrichten van grote daden, denkt ze. Maar niemand in het dorp wil naar haar luisteren.”

Twintig jaar later hebben dit soort inspiratiebronnen en tijdloze thema’s nog steeds een centrale plek in voorstellingen van Het Laagland, dat al 20 jaar met hart en ziel in Limburg geworteld is. Theaterkompanen Inez Derksen, Bas Zuyderland en Silvia Andringa stonden destijds aan de wieg.
Inez spant inmiddels kroon als ‘artistiek aanvoerder'; Silvia Andringa kiest in 2007 haar eigen theaterpad en Bas Zuyderland ontwikkelt zich vanaf 2015 los van Het Laagland als beeldend kunstenaar. Acteur en theatermaker Lennart Monaster gaat vanaf die tijd een belangrijkere rol spelen. Ook hij maakt herkenbare verhalen over opgroeien en je eigen plek in de wereld vinden. 

Met deze én nog veel meer theatermakers aan het roer mogen we heel veel bijzondere verhalen vertellen.  
Van energieke familievoorstellingen (8+) als Ronja de Roversdochter, KING A, Expeditie Peter Pan (zelfs in New York gespeeld) en het aankomende Pippi Powerrrrr tot tragikomische kleuterkomedies (4+) als Wim is Weg en Bezoek voor Beer. En wat te denken van de vele schoolvoorstellingen in klassen en mobiele theatertrailers, zoals App je even voor mij? en In het Zuiden ligt alles anders.

Maar ook de theaterfestivals vol vreugde zoals de vele edities van ZomerZone of Het Fantastisch Familieweekend, projecten voor en mét het jonge talent uit theaterwerkplaats Jong Laagland, lokale verhalen als Zujerleech of particatieprojecten als WijkZone.

Voor het jubileumjaar heeft Het Laagland een rijker theaterprogramma dan ooit in petto. Daar waar het kan en mag hangen we de slingers op. Het liefst natuurlijk in de theaters en op locatie met voorstellingen en projecten als Pippi Powerrrrr, (Bijna) Alles komt goed, Met Zonder Ballen en Cinema Royal. Want live theater blijft, ook de komende twintig jaar, het mooiste wat er is!