Als deze muren oren hadden

Verhalen en herinneringen aan de Wagenaar- en de Pijperflat in Geleen-Zuid

Op 15, 16 en 17 december 2023 organiseerde Het Laagland samen met woningcorporatie ZOwonen de voorstelling Als deze muren oren hadden. De locatie: de Wagenaar- en Pijperflat in Geleen-Zuid, die over een aantal jaar afgebroken worden. In negen korte voorstellingen in en om de flats ervoer het publiek tijdens een theatrale route met ál hun zintuigen de geschiedenis van deze plek. Verhalen over de Wagenaar- en Pijperflat klonken nog één keer voordat ze historie worden…
Theatermakers gingen vanaf september 2023 aan de slag met het ophalen van verhalen en herinneringen uit de wijk over de Wagenaar- en de Pijperflat. Zij gingen in gesprek met (oud)bewoners en medewerkers van ZOwonen. Bijzondere ontmoetingen vonden plaats. Wijkmakers die al eerder meededen aan een project van ZuidZone deden hun verhaal, maar ook nieuwe mensen sloten zich aan bij de voorstelling. Daarnaast werd er door de theatermakers onderzoek gedaan naar de historie van de flats. 

De oproep

De voorstelling

De theatermakers verwerkten de verhalen en herinneringen die zij ophaalden in negen korte voorstellingen. Om de ervaring zo indrukwekkend mogelijk te maken gebruikten makers en wijkmakers videomapping, audiofragmenten, gefilmde interviews, fotografie, muziek en hun kookkunsten. 

Zo hoorde het publiek wat 'meneer Wagenaar' en 'mevrouw Pijper' allemaal meemaakten in Geleen-Zuid én wat ze nog willen vertellen voordat ze gesloopt worden. Daarnaast werden er verhalen verteld over liefde en vriendschap, werd er aandacht besteed aan minder mooie momenten in de klaagkelder, deelden Oekraïense bewoners hun ervaringen, kon het publiek plaatselijke gerechten proeven, leerden bezoekers over de historie van de flats in de bioscoop én werd iedereen even één met de Wagenaarflat in 'het hart' (de verwarmingsruimte in de kelder).

Als deze muren oren hadden was het grootste evenement ooit voor het ZuidZone project. Meer dan 100 mensen werkten mee en er waren ongeveer 300 bezoekers. Het publiek was wederom geraakt door de eerlijke verhalen uit de route en de warme sfeer van de voorstelling. Ook voor de mensen uit Geleen-Zuid was het evenement zeer bijzonder. De geschiedenis van de wijk blijft bewaard en de bewoners hebben daar een extra stukje aan kunnen bijdragen.  

Bekijk hieronder een terugblik, waarin makers en wijkmakers vertellen over het project, de voorstelling en de bijzondere samenwerking tussen Het Laagland en ZOwonen. Deze terugblik werd gemaakt door Lars Henderiks (Studio Quick Lock). 

Jolanda Janissen in 'De Klaagkelder'. Foto door Joost Milde.

Jolanda Janissen in 'De Klaagkelder'. Foto door Joost Milde.

Een trotse groep makers en wijkmakers aan het einde van de voorstelling. Foto door Ivo Goessens.

Een trotse groep makers en wijkmakers aan het einde van de voorstelling. Foto door Ivo Goessens.

Abbas en Gertie tijdens in de korte voorstelling 'Golflengte' over liefde en vriendschap in de wijk. Foto door Joost Milde.

Abbas en Gertie tijdens in de korte voorstelling 'Golflengte' over liefde en vriendschap in de wijk. Foto door Joost Milde.