Educatiemateriaal

Leren met Het Laagland

Bij de tourneevoorstellingen bieden we educatiemateriaal aan in de vorm van korte filmpjes voor de groepen 1 t/m 8. Deze filmpjes zijn laagdrempelig, want ze zijn op ieder moment met z'n allen te bekijken op het digbord zonder extra voorbereiding van de leerkracht. De filmpjes kun je zien als een voorbereiding op het thema, kennismaking met de acteurs en een kijkje achter de schermen. Bij het filmpje na de voorstelling kun je samen met de leerlingen dieper ingaan op wat ze gezien hebben. 
Als extra voorbereiding op het theaterbezoek hebben we een handige Theaterkijkcode voor groep 1 t/m 4 en groep 5 t/m 8: hoe gedraag je je in een theater? We merken dat het enorm helpt als kinderen goed voorbereid naar het theater komen. Ze begrijpen de regels van het theater en weten ook al welke acteurs ze te zien krijgen. Dan is het net alsof je ze al een beetje kent...

Vragen over het educatiemateriaal? Neem contact op met Mirjam Stam

 

Filmpjes Theaterkijkcode

Ga je voor het eerst met je groep naar het theater? Of wil je even hun geheugen opfrissen hoe ze zich daar moeten gedragen?

Film: Theater kijken, zó doe je dat!
Geschikt voor groep 1 t/m 4. Duur: ongeveer 3 minuten. 

Film: De Theaterkijkcode
Geschikt voor groep 5 t/m 8. Duur: ongeveer 6 minuten. 

Kijk dan samen met je klas naar één van deze twee grappige en informatieve filmpjes zodat z
e goed voorbereid het theater in komen.

Educatiemateriaal bij Vreemde Eend
groep 1 t/m 5

VOORBEREIDING

Film Theaterkijkcode groep 1 t/m 4 (zie linkerkolom)

Educatiefilmpje 1
Bekijk hier de video waarin Buuf, Buur en de Vreemde Eend voorgesteld worden. En je ziet hoe je met dans een boodschap kunt overbrengen zonder tekst. 

+++
NA DE VOORSTELLING

Educatiefilmpje 2
Bekijk hier het filmpje en ontmoet de acteurs en de danser achter de schermen. En luister naar hun verhalen over wanneer zij zich een vreemde eend hebben gevoeld. Met als kers op de taart kun je een dansje leren met bewegingen uit de voorstelling.

Lesbrief
Download hier de lesbrief boordevol theatrale en dansopdrachten om zelf te doen in de klas of in de speelzaal.

Download hier de muziek bij de lesbrief (uit de voorstelling).

Bekijk hier oefening 3 uit de lesbrief
Bekijk hier de tutorial van de Goeiemorgen Dans. 

Deze informatie is ook te vinden op www.ikwilmeersally.nl 

+++
Extra: dansworkshop 
Waan je in de straat van Vreemde Eend en sla je dansvleugels uit. Wil je de leerlingen zelf laten dansen en spelen? Een ervaren dansdocent van Sally Dansgezelschap Maastricht komt op school op met je groep te werken en gaat aan de slag met het thema afstoten en aantrekken en jezelf durven zijn. 
Meer info: mirjam@hetlaagland.nl  

Educatiemateriaal bij Kanonnenvoer
Groep 6 t/m 8

VOORBEREIDING

Lesbrief Kanonnenvoer
Hier staat alle informatie over Kanonnenvoer. De thema's worden uitgelegd, er worden suggesties gegeven voor gesprekken in de klas, er zitten spelopdrachten in, een muziekopdracht en een knutselopdracht. Ook kunnen de leerlingen samen koken en smaken proeven. 

Film: De Theaterkijkcode groep 5 t/m 8 (zie linkerkolom)

Educatiefilmpje 1
Bekijk hier de video met kijkjes achter de schermen van Kanonnenvoer. De regisseur en de schrijver van het boek en later het script vertellen over het proces en het thema van de voorstelling. De acteurs stellen zich voor. Ze spelen met zijn vijven wel 18 rollen in deze wervelwind voorstelling met veel muziek, percussie en zang. 

+++
NA DE VOORSTELLING

Gebruik opdrachten uit de lesbrief voor de verwerking van de voorstelling. 

Werkblad & placemat
Print hier het dubbelzijdige werkblad & placemat met een woordzoeker met woorden uit Kanonnenvoer, vragen over de voorstelling, muziekopdracht, knutselopdracht en een recept om samen te koken. Bij voorkeur printen op A3 liggend, dubbelzijdig en in kleur!

Educatiefilmpje 2
Bekijk hier de video waar dieper wordt ingegaan op het thema oorlog en vrede, met kijkjes achter de schermen waarbij de componist vertelt over de muziek en percussie en de technicus over het gebruik van licht en de tank van Tortot die omgetoverd is tot een mobiele keuken. Filmpje wordt afgesloten met een muziekopdracht voor de klas.