Educatiemateriaal

Leren met Het Laagland

Bij iedere voorstelling wordt educatiemateriaal gemaakt. Dat kan bestaan uit: videomateriaal met de acteurs in de hoofdrol, mooi vormgegeven werkbladen met opdrachten waar verschillende disciplines aan bod komen en speciale workshops die op school gegeven kunnen worden. Om een bezoek aan het theater goed voor te bereiden, is het aan te raden samen het filmpje over de theaterkijkcode te bekijken. Dan weten kinderen waar ze aan toe zijn en kunnen ze goed voorbereid genieten van een voorstelling.

Vragen over het educatiemateriaal? Neem contact op met Renée van de Schoor, educatie & verkoop. 

 

Theaterkijkcode 

Ga je voor het eerst met je groep naar het theater? Of wil je nog even hun geheugen opfrissen hoe ze zich daar moeten gedragen? Kies het goede filmpje voor je klas en bekijk het samen zodat iedereen goed voorbereid naar het theater komt. Zo beleeft iedereen de voorstelling nog intenser!

Theaterkijkcode voor groep 1 t/m 4: 'Theater kijken, zó doe je dat!' Klik hier
Duur: ongeveer 3 minuten. 

Theaterkijkcode voor groep 5 t/m 8: 'Dé Theaterkijkcode'. Klik hier.  
Duur: ongeveer 6 minuten. 

2021: Een Ruimtereis 

Educatie filmpje. 

Dit is het eerste educatiefilmpje van 2021: Een Ruimtereis. In 2021: Een Ruimtereis laten twee astronautjes in spé hun fantasie sneller reizen dan het licht. In deze verbluffende ‘houtje-touwtje kleuter-sciencefiction’ gaan twee fantasievolle geesten dapper het avontuur van de nacht aan.

Bekijk dit filmpje voordat jullie naar het theater gaan. Zo leer je de acteurs alvast een beetje kennen. En zij vragen zich af: wat is slapen eigenlijk? En wat is de ruimte? Ze laten je ook zien hoe sommige coole muziek trucjes worden gemaakt. Tot snel in het theater!

Vreemde eend in de klas

Online lespakket zonder live voorstelling
groep 1 t/m 4


SALLY Dansgezelschap Maastricht en Jeugdtheater Het Laagland brengen de Vreemde Eend in de klas! Via het digibord beleven kinderen van groep 1 t/m 4 de gehele voorstelling, ondergaan ze diverse dans en theateropdrachten met behulp van de originele cast én gaan ze met elkaar in gesprek over anders zijn, iemand buitensluiten en vrienden maken. De educatie afdelingen van beide gezelschappen brengen op afstand kwalitatieve kunsteducatie naar de scholen toe waarbij de leerkracht slechts een coachende rol hoeft aan te nemen.

Vreemde Eend in de klas bevat 6 lessen waarin de leerlingen steeds dieper de voorstelling induiken. De handzame methode bevat duidelijk beschreven opdrachten, instructiefilmpjes die kinderen kunnen volgen en prikkelende vragen om de voorstelling samen te bespreken.

De leerkracht kan besluiten om de voorstelling in één keer te bekijken tijdens een regenachtige dag, per les in te zoomen op wat er behandeld gaat worden en/of per opdracht waardoor Vreemde Eend ook goed als tussendoortje ingezet kan worden.

Over de voorstelling

Alles is netjes, rustig en onder controle in de straat van Buuf en Buur. Totdat er een nieuweling naast hen komt wonen. Met de komst van deze vreemde eend wordt de straat op zijn kop gezet. Staan Buuf en Buur open voor deze nieuweling? Is er wel plek op het picknick-kleed voor een derde persoon? En wie is hier nu eigenlijk de vreemde eend?

Stefan Ernst (choreografie): “De thematiek van deze voorstelling wordt heel goed begrepen. We kunnen niet ontkennen dat op grote schaal nog steeds wantrouwend gekeken wordt naar iemand die enigszins anders oogt.”
Inez Derksen (regie): “Deze voorstelling levert genoeg stof tot nadenken en bespreken op voor leerkrachten en hun leerlingen. Over de impact van elkaar buitensluiten als de angst voor het vreemde en onbekende het wint van onze natuurlijke nieuwsgierigheid.”

Praktisch

Geïnteresseerd in dit laagdrempelige online lessenpakket? Het is goed uitvoerbaar voor iedere leerkracht ook al is dans en theater niet je expertise. Ook goed in te zetten als project bijvoorbeeld over pesten. 

Duur: 6 lessen van ongeveer 1 uur (zelf in te vullen). 
Thema: angst voor het onbekende, onverwachte vriendschap, diversiteit 
Kosten: € 125 per school
Voor: groep 1 t/m 4
Informatie & aanschaf lespakket: neem contact op met Axelle de Rore | SALLY Dansgezelschap Maastricht.

Dit lespakket is een coproductie van SALLY, Kaleidoscoop en Het Laagland.