GOED FOUT
Een aangrijpende theaterroute over grijs gebied in oorlogstijd
Leeftijd: 12+
Duur: 90 minuten

Tiende jongereneditie Theater na de Dam bij Het Laagland

Zou je een ander verraden om jezelf te redden? Ben je een slecht mens als je je kop in het zand steekt en je ogen sluit voor geweld? Iedere oorlog brengt vragen voort die zich in dit grijze gebied bevinden. Tijdens de 10e editie van Theater na de Dam bij Het Laagland zie je op zaterdag 4 & zondag 5 mei de voorstelling GOED FOUT die 12 jongeren samen met theatermakers Mayke Roels en Renée van de Schoor maken.  

In en na een oorlog maken mensen vele keuzes. Om zichzelf te redden, om ervoor te zorgen dat hun familie veilig is of om een bepaalde denkwijze na te streven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit niet anders. Wat is belangrijker? Joodse mensen redden of je eigen veiligheid vooropstellen? Mag je wraak nemen op de bezetter? Of maakt dat je net zo slecht? Als beschermende maatregel zijn veel stukken over vergelding en verzet verdwenen uit de archieven. Bronnen zijn destijds gemanipuleerd, verdraaid of helemaal verwijderd waardoor de waarheid moeilijk te achterhalen valt.  

GRIJS GEBIED

Het gebrek aan goed bronmateriaal en ongedeelde ervaringen maken oordelen over handelen tijdens de Tweede Wereldoorlog ingewikkeld. Waar vervaagt de grens van goed en fout? Ook zijn zaken tijdens oorlog niet alleen zwart/wit en is er sprake van grijze gebieden. 12 jongeren zijn met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Maar naast een zoektocht naar wat goed en wat fout is, is deze voorstelling ook een onderzoek naar vrijheid. Wanneer heb je de vrijheid om te kiezen? Al deze vragen proberen de jongeren in hun eigen wereld te plaatsen. Want hoe schrijnend is het dat thema’s van 80 jaar geleden vandaag de dag nog zo herkenbaar zijn?  

THEATER NA DE DAM 

Op zaterdag 4 mei zijn, naast de voorstelling GOED FOUT, om 21:00 uur in het hele land honderden voorstellingen te zien in het kader van Theater na de Dam. 2024 markeert het tienjarige jubileum van Theater na de Dam bij Het Laagland. Vanwege deze bijzondere editie werken dit jaar niet alleen twee theatermakers samen met de jongeren, Mayke Roels en Renée van de Schoor, maar vindt er ook een extra uitvoering plaats op zondag 5 mei, 12:00 uur. Op 22 september hernemen we GOED FOUT om de 80-jarige bevrijding van Limburg te markeren. 

De voorstelling vindt plaats in en om de Petrusschool in Sittard (Kloosterplein, 5). De voorstelling start als een route en eindigt in de Petrusschool. Houd er dus rekening mee dat je niet de volledige voorstelling zit.

De voorstellingen op 4 en 5 mei zijn volledig uitverkocht. Het is niet meer mogelijk om tickets te reserveren. Ook is het niet meer mogelijk om op de wachtlijst voor 3 mei geplaatst te worden. 

Regie & concept: Mayke Roels & Renée van de Schoor 
Spel & teksten: Roxy Schoutrop, Lucy Mattheij, Lente van Oppen, Cheyenne Hendrikx, Zora van den Broek, Nûra Bosal, Nora Huveneers, Yves Custers, Jolie van Berkel, Vienna Schobben, Lina Zeilstra, Gijs Ruigt & Mauro Suijkerbuijk  
Vormgeving & techniek: Thierry Wilders  
Technische ondersteuning: Steyn Klasberg  
Productie: Maartje Austen & Bas Opgenoorth 
Met dank aan: Peer Boselie & Hub Hamers & Erfgoedcentrum Sittard-Geleen