KANONNENVOER
Een muzikaal slagwerkspektakel met gardes, potten & pannen
Leeftijd: 8 tot 108 jaar
Duur: 80 minuten

Een muzikaal slagwerkspektakel met gardes, potten & pannen

Een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit door een onverwachte vriendschap. Zó ontroerend, dat zelfs vissen zouden gaan huilen.

Kok Tortot heeft in tijden van een oorlog maar één doel: overleven. Als hij denkt dat zijn leger morgen gaat verliezen, loopt hij vandaag alvast over. Deze meesterchef, met een hart zo koud als een vis, zorgt vooral voor zichzelf.

Totdat hij Halve George ontmoet, een gewonde soldatenjongen die in de vuurlinie bijna tot kanonnenvoer was vermorzeld. Tortot neemt deze vrolijke, jonge spraakwaterval ongewild op sleeptouw. 

Samen bluffen zij zich een fantasievolle weg door barre tijden. Uiteindelijk bekokstooft Tortot een krankzinnig meesterplan om die dwaze oorlog te stoppen en zo het leven van halve George te redden. 

Kanonnenvoer is smakelijk 'theatervoer' voor de hele familie van 8 tot 108 jaar. Een bord vol vriendschap, een scheut dwaze ruziemakers en een flinke toef avontuur. Inclusief muzikaal vuur- en slagwerk als kers op de taart. Gebaseerd op Benny Lindelaufs bekroonde jeugdboek Hoe Tortot zijn vissen hart verloor. 

 

Regisseur Lennart Monaster:
"Ik droomde al een tijd van een muziektheaterproductie met veel slagwerk in de keuken. Lekker raggen met potten, pannen en pepermolens. Alleen had ik er geen inhoud voor. Tót dit fantastische verhaal van Benny Lindelauf mijn hart stal. ‘Kanonnenvoer’ gaat voor mij over hoe een harde wereld uitlokt om alles kapot te maken, in plaats van samen iets op te bouwen. Terwijl dat laatste het leven juist zo mooi maakt. Het is zó grappig, avontuurlijk, spannend, liefdevol en ongelofelijk mooi geschreven. Kan niet beter!”

Scriptschrijver Benny Lindelauf:
“Ik was meteen enthousiast toen Lennart Monaster mij vroeg een theatertekst te maken van mijn boek ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’. De samenwerking die theater met zich meebrengt, is ontzettend inspirerend. Zo’n script vraagt om een geheel nieuwe benadering, dus het is echt iets anders geworden dan het boek. Je gaat als het ware met dezelfde klei iets nieuws maken. Ik hou bij theater van bondige, snelle dialogen. Heerlijk als vijf acteurs deze tot leven doen komen, dan is een en een écht drie.”

KANONNENVOER RECEPTEN
Ben je op zoek naar de recepten die je op die toffe boekenleggers hebt gelezen? Hier vind je ze:
* Couraz' Moeraz: Kruidige lettersoep (voorgerecht)
Prikkelbaars á la Tortot (hoofdgerecht)
Halve Georgetaart met lange vingers (nagerecht)

De Limburger | ****
‘KANONNENVOER’ SPETTERT EN KLETTERT VAN HET PODIUM

“Het acteren is uitbundig, dynamisch en boordevol spelplezier; de dialogen zijn kort en doorspekt met humor en poëzie.”

“Folmer Overdiep geeft veldkok Tortot in alle situaties de juiste kleur. Naast Overdiep spelen de vier overige acteurs de andere achttien rollen. Dat is geen sinecure. De wijze waarop de vele rolwisselingen zich voltrekken, zit organisch in het razende tempo ingebed. De kracht van de voorstelling zit voor een groot deel in het niet-aflatend geweld en ritme van het getrommel. Dat gebeurt op alles wat maar enigszins geluid voortbrengt.”

“Gijs Nollen, Bart Sietsema, Dion Vincken en Jessie Wilms staan hun mannetje, respectievelijk vrouwtje. Het is een genot het talent van Jessie Wilms, na jaren van afwezigheid, weer in onze provincie te kunnen bewonderen.”

NRC Handelsblad | ****
OORLOGSGEWELD OP KNAPPE WIJZE INVOELBAAR

“Met een ritmisch opzwepend geluidsdecor van kletterende en rammelende potten en pannen, maakt de spelersploeg, in regie van Lennart Monaster, het koortsachtige, doordenderende oorlogsgeweld op knappe wijze invoelbaar. Oorlog is geen tijd om even op adem te komen, je dient je te schikken naar de grillen van je bevelhebber of de vijand. Maar een ontluikende vriendschap laat zich niet temmen, en verdriet uit het verleden evenmin.”
> Lees de hele recensie

Theaterkrant:
OORLOG ALS GRUWELIJK EN PRACHTIG AVONTUUR

* Keuze van de criticus *
(predicaat voor bijzonder goede/opmerkelijke voorstellingen binnen het genre)

“Het is gruwelijk, het is prachtig. Juist omdat Kanonnenvoer net als Tortot lange tijd wars van emotie is, maar vooral spannend, grappig en avontuurlijk, zeker voor de kinderen in de zaal. (…) Knap is hoe de voorstelling zo de kern van het boek weet te behouden en in het theater niet alleen toont hoe Tortot zijn vissenhart verloor, maar ook hoe hij dat kreeg door de verwoestende impact van oorlog, op jong en oud.”

“Het samenspel tussen Nollen (halve George) en Overdiep (Tortot) is net als in Bezoek voor beer wederom een genot om naar te kijken.”
> Lees de hele recensie

Credits & technische info
Concept & regie:   Lennart Monaster 
Spel & muziek:   Folmer Overdiep, Gijs Nollen, Jessie Wilms, Bart Sietsema & Dion Vincken
Tekst:   Benny Lindelauf
Compositie:   Wouter Gulikers
Regie-assistent:   Silke van Kamp
Vormgeving:   Douwe Hibma
Kostuums:   Liesje Knobel
Lichtontwerp:   Wilfred Loopstra
Techniek:   Roger Foxius/Klim Nelissen (afw.) 
Geluidstechniek:   Koen Keevel & Oscar Bouwmans
Beeld:   Hanneke Wetzer

Technische lijst
Lichtplan
PRIE