MET ZONDER BALLEN - De film
De film naar de gelijknamige theatervoorstelling
Leeftijd: 12+
Duur: 65 minuten

Een trans zoon en zijn moeder samen op de vloer in een theaterdocumentaire

Centraal staat zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als moeder. Welke impact heeft zo’n ingrijpende keuze om ‘te worden wie je bent’ op een gezin? Met Zonder Ballen geeft een ontroerend en hilarisch eerlijk beeld. Eerst als theatervoorstelling, nu als film in verschillende Nederlandse filmhuizen. De film zal te zien zijn in o.a. Sittard, Amsterdam, Nijmegen, Maastricht en Alkmaar. Na 20 april worden deze vertoningsdata toegevoegd.

Openhartig portret van een trans-zoon en zijn moeder over zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. Een ontroerende en hilarisch eerlijke film, gebaseerd op de gelijknamige succesvolle theatervoorstelling.

We zien een steeds helderder wordend kind en een moeder in verwarring, doordat ze zijn tempo amper kan bijbenen. Met ruimte voor alle misverstanden, zorgen en clichés, geeft deze film een liefdevolle inkijk in de realiteit van een kind in transitie.

De film toont de impact die ‘worden wie je bent’ heeft op een gezin, maar gaat tegelijkertijd over de universele thema’s opgroeien, volwassen worden en de kunst van het opvoeden en loslaten. Niet alleen herkenbaar voor trans kinderen en hun ouders, maar verrijkend voor iedereen.

De zoon heet Flip Zonne Zuijderland (1998) en is filmmaker (Selfmade Man) en acteur (ANNE+, Goodbye Stranger). De moeder is Inez Derksen (1967), artistiek directeur van theatergezelschap Het Laagland (o.a. PIPPIPOWERRRRR). Op de theaterversie (regie: Annelies van Wieringen) die in 2021 door heel Nederland te zien was, kwam zoveel respons dat een filmversie niet mocht uitblijven zodat dit urgente verhaal met een nog breder publiek kan worden gedeeld. Jong filmtalent Luca Meisters (1996) tekende voor de regie. Eerder maakte zij de kortfilms NOVA (genomineerd voor Best Short Film bij BUFF Malmö) en MAGMA (première Berlinale 2023).

Voor bonusmateriaal (een schatkamer aan verzameld materiaal rondom het thema, hoogstpersoonlijk geselecteerd door Flip en Inez in het maakproces van de oorspronkelijke theatervoorstelling), klik je hier. Op 21 mei 2023 won Met Zonder Ballen - de film de TranScreen publieksprijs voor Best Feature Film. 

 

 

Credits

Regie: Luca Meisters
Concept en hoofdpersonen: Flip Zonne Zuijderland en Inez Derksen
Regie oorspronkelijke theaterversie: Annelies van Wieringen