MET ZONDER BALLEN
Openhartig samenspel van een trans zoon en zijn moeder
Leeftijd: 14 tot 114 jaar
Duur: 80 minuten

Een trans zoon en zijn moeder samen op de vloer in een theaterdocumentaire. Centraal staat zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als moeder. Welke impact heeft zo’n ingrijpende keuze om ‘te worden wie je bent’ op een gezin? Met Zonder Ballen geeft een ontroerend en hilarisch eerlijk beeld.

In de voorstelling zien we een steeds helderder wordend kind en een moeder in verwarring, omdat ze zijn tempo amper kan bijbenen. Een theatrale mix van persoonlijke bespiegelingen, schrijnend grappige confrontaties en informatieve weetjes. Met ruimte voor alle misverstanden, zorgen en clichés, geeft deze voorstelling een openhartige en liefdevolle inkijk in de realiteit van een kind in transitie. Herkenbaar voor trans kinderen en hun ouders, verrijkend voor alle nieuwsgierige jongeren en volwassenen.

De zoon heet Flip Zonne Zuijderland (1998) en hij is aankomend filmmaker en performer. De moeder is Inez Derksen (1967), artistiek directeur van Het Laagland. Sinds haar theateropleiding stond Inez niet meer zelf op het podium. De gevoelde urgentie om hun persoonlijke geschiedenis te delen, maakt dat Inez en Flip nu samen uit de coulissen komen. Dát vraagt zeker om ballen.`

Voor bonusmateriaal (een schatkamer aan verzameld materiaal rondom het thema, hoogstpersoonlijk geselecteerd door Flip en Inez), klik je hier

 

 

De LimBurger:

'Met Zonder Ballen': toneelstuk over transitie zoon'- 4 sterren

“Door hun persoonlijke verhaal te delen, raken Inez en Flip beslist een snaar bij andere ouders en jongeren die bezig zijn met gender en identiteit. Maar laat er geen twijfel over bestaan dat dit ook een universeel verhaal is dat veel ouders en (puber)kinderen herkennen. Uiteindelijk gaat het over mensen die worstelen met hun emoties.”

 

ScÈnes: 

'LIEFDEVOL VERHAAL VAN TRANSZOON EN MOEDER' - 5 sterren

"In het midden staan twee stoelen aan weerszijden van een klein tafeltje, met daarop een thermoskan thee en twee kopjes. De geijkte setting van de vroegere ‘gesprekken over gevoelens’ in huize Zuijderland-Derksen.…..Met oude foto’s, verhalen van vroeger die met snelheid en humor worden verteld, intieme dagboekfragmenten van moeder waarin ze haar onbegrip en frustraties deelt en de fijne chemie van moeder en zoon, brengen de twee het boeiende verhaal over van machteloosheid en acceptatie (moeder) en ontdekken wie je bent (zoon). Tegelijkertijd brengt Met Zonder Ballen veel informatie over gender voor een waarschijnlijk veelal onwetend, maar geïnteresseerd publiek. De voorstelling is vooral een mooi huiskamerbezoek bij een liefdevol gezin met een interessant verhaal dat door veel mensen zou moeten worden gehoord."
> klik hier om de hele recensie te lezen.

gaykrant:

'een voorstelling die je onder de huid kruipt' 

“In deze voorstelling zijn we getuige van twee innerlijke conflicten: dat van de zoon en dat van de moeder. En ook al zijn deze tamelijk specifiek, door beiden te laten zien overstijgt de voorstelling het privéverhaal en wordt het herkenbaar en invoelbaar voor een breed publiek. En door deze balanceer-act krijgt Met Zonder Ballen een brede urgentie.”
> Klik hier om de hele recensie te lezen

Credits

Concept, tekst & spel: Flip Zuijderland & Inez Derksen
Regie & dramaturgie: Annelies van Wieringen
Vormgeving & techniek: Marq Claessens
Campagnebeeld: Milan Gies
Met dank aan: Bas Zuijderland en alle transpersonen en ouders die hun verhaal hebben gedeeld.