VO-LU-ME
Met een klein lapje stof op groots avontuur
Leeftijd: 1,5 - 3 jaar
Duur: 35 minuten (inclusief spelen)

Al het gewone wordt als vanzelf bijzonder in VO-LU-ME. Theatermakers Karlijn Hamer en Bram van Helden nemen de allerkleinsten van 1,5 tot 3 jaar samen met hun (groot)ouders stapje voor stapje mee in hun verbeelding. Een eerste kennismaking met theater waarbij aan het eind lekker samen gespeeld mag worden in de knusse theatertent. 

In hun broekzak vinden Bram en Karlijn een klein lapje stof, dat bij elke uitvouw groter wordt. Zo groot dat je er zelfs in kan verdwijnen. Met die lap vullen ze de hele ruimte. Van plat naar bol en van leeg naar vol. Soms voel je je zo superklein en even later juist weer heel erg groot. Na afloop, als alle handjes jeuken en alle voetjes trappelen, mogen de kindjes meespelen op de vloer. Want samen spelen en je verwonderen, dat is toch het allerleukste dat er bestaat?

VO-LU-ME kreeg vier sterren in de Volkskrant: "Peutertheater is niet nieuw, maar deze makers, inclusief regisseur Inez Derksen, geven het genre een heel eigen impuls. Ook voor volwassenen is het mooi om te zien hoe met heel simpele middelen de verbeelding kan worden geprikkeld.” Maker Bram van Helden vindt in hele gewone dingen een bron van verwondering over het leven. Dat sluit goed aan bij de belevingswereld van peuters en hun ouders. Voor Karlijn Hamer zijn dreumesen en peuters de gedroomde toeschouwers: “Ze kijken met hun lichaam, en alles heeft de potentie om door hen tot theater te worden opgetild.”

Publieksreacties

“Dit is echte theatermagie. Normaal hebben mijn kinderen een aandachtspanne van 15 seconden, hier waren ze de hele tijd geboeid!” - Mark, vader van Perre en Juula

“Het lijkt zo simpel, maar hier is zo goed over nagedacht. Chapeau!” - Maartje, moeder van Rafke (2)

“Het speelvlak in het midden, de kinderen eromheen, dat werkt fantastisch. Fascinerend hoe je met zoiets simpels 20 kinderen stil kunt krijgen.” - Dorijn, moeder van twee kinderen

Credits

Concept & spel: Karlijn Hamer, Bram van Helden

Concept & regie: Inez Derksen

Muziek: Karlijn Hamer & Bas Zuijderland

Vormgeving: Sanne Puijk & Thierry Wilders