WINTERZONE
Een intieme theaterroute door Sittard tijdens Wèntjerdruim
Leeftijd: 9 tot 109 jaar
Duur: 2,5 uur (4 voorstellingen)

Theater waar je het warm van krijgt in koude dagen...

Alle routes zijn uitverkocht.

De kerst is voorbij. Je voelt al dat heerlijke eten nog zitten…en wat nu? Dan is er van 27 t/m 30 december WinterZone.

Van een sprookje tot een beeldende vertelling, van een persoonlijk levensverhaal tot een moderne ode aan Toon Hermans. Tijdens Wèntjerdruim Sittard brengen Het Laagland & VIA ZUID deze theaterroute. Klaar om jou en je familie op de valreep van 2018 nog nieuwe prikkels te bezorgen. We schijnen het licht op de beloftevolle theatermakers van de toekomst en nemen je in winterse sferen mee naar plekken in Sittard, waar je misschien nog nooit geweest bent!  

In 4 korte maar krachtige voorstellingen nemen frisse theatermakers je op intieme wijze mee in hun blik op de wereld. Onder begeleiding van een jeugdige gids ga je samen met je mede-publieksgenoten op reis door Sittard. Jij bent tot vier maal toe getuige van klein en intiem theater. Dicht op de huid, zoals je het zelden ziet. Soms lichtvoetig, soms intens, maar steeds geschikt voor de hele familie vanaf 9 jaar én voor volwassenen met een jong hart. Afsluiten doe je op ons gezellige Winterzoneplein met warmte, Glühwein en chocomelk. 

De routes zullen van 27 t/m 30 december iedere dag te zien zijn om 13:30 & 19:00 uur, met uitzondering van donderdag 27 december (alleen om 19:00) en zondag 30 december (alleen om 13:30). De route is geschikt voor iedereen van 9 tot 109 jaar. Het vertrekpunt is telkens de oude Petrusschool (Kloosterplein 5, Sittard). 

Bekijk hieronder alle makers en hun voorstellingen, die onderdeel zijn van de theaterroute WinterZone

Klik hier om alle speeltijden te bekijken en tickets te kopen. Op de desbetreffende pagina kun je naar de datum/tijd van je keuze gaan door op het groene vlakje met de witte pijltjes te klikken. 

Inèz Derksen, artistiek directeur van Het Laagland, over WinterZone:
"We hebben jarenlang festival Zomerzone geproduceerd, waarbij jonge professionals én jonge Laaglandamateurs theater op locatie maakten. Zodat je als publiek je eigen stad met ‘verse’ ogen bekijkt en gewone plekken bijzonder worden. Dat zit in ons DNA.”

TOON - Een zoektocht naar de kracht van Hermans
Karlijn Hamer (o.a. bekend als actrice uit JORIS & DE DRAKENTEMMERS) maakt een voorstelling over Toon Hermans, waarbij ze met jonge spelers op zoek gaat naar de kracht en betekenis van zijn teksten voor een nieuwe generatie. 

Zes energieke spelers van theatertraject TLNT Sittard-Geleen gaan op zoek naar de Toon in zichzelf. Want Toon hebben we nodig.Het ballonnetje zit in de benen, de roos in de hand, de feestneus hangt om. Ze zijn klaar om hun publiek te bombarderen met de liefde, de liefde, de liefde,  met de vrolijkheid als medicijn, want ook nu moet er iemand zijn die ons laat zien dat we er iets moois van kunnen maken in het leven.

Concept & regie: Karlijn Hamer
Spel & zang: Linn Dobbelsteijn, Raf Gielen, Cheyenne Hendrikx, Lot Stalman, Beau The e.a.
Pianist: Vincent Kusters
Techniek: Bas  van Dooren
Adviezen: Lieke Benders
Met dank aan: Stichting Erven Toon Hermans & Sportstichting Sittard-Geleen

HET MEISJE & HET WATER
Mayke Roels en Heléne Binder creëren de documentaire theatervoorstelling 'Het meisje en het water', waarin het missen van een van je ouders centraal staat. Vaar mee op zee waar herinneringen realiteit en fantasie zijn. Een combinatie van tekeningen van Heléne, teksten van Mayke en muziek van theatermaker Ischa den Blanken zorgt voor een stoer, maar liefdevol zeemansverhaal. 

Concept, tekst & spel: Mayke Roels
Concept, illustraties & spel: Heléne Binder
Muziek, tekst & spel: Ischa den Blanken
Technisch ontwerp: Thierry Wilders
Techniek: Carlo Lenssen
Kostuums: Sanne Puyk
Coaching: Sybrand van der Werf & Kirsten Prop
Met dank aan: Hotel Modern & alle medewerkers/vrijwilligers van 'Het Erfgoedcentrum De Domijnen'

SNEEUWEN
Een mysterieuze, poëtische en magische voorstelling over een meisje dat van huis is weggelopen om op zoek te gaan naar iets. Naar wat? Ze weet het niet. Ze belandt in een uitgestrekt sneeuwlandschap en verdwaalt. Daar denkt ze na over haar bestaan en ontmoet ze een al even eenzame vos. Met een serieuze en universele bodem, maar naïeve poëzie vertellen theatermaker Celine Daemen, actrice Marit Hooijschuur en componist Marc Mâhfoud het verhaal van een onrustig jong meisje dat de stilte leert omarmen. 

Geïnspireerd op teksten van Daniil Charms, Toon Tellegen en Samuel Beckett.

Concept & regie: Celine Daemen
Concept & spel: Marit Hooijschuur
Muziek & spel: Marc Mâhfoud
Techniek: Marq Claessens
Vormgeving vos: Louk Daemen
Coaching: Bart van den Eynde
Met dank aan: Gemeente Sittard-Geleen

MICROLEPIDOPTERA
Hendrik Kegels speelt en maakt samen met Sonja van Ojen Microlepidoptera, over de kracht van verbeelding; het grote mysterie van kleine en dagelijkse dingen. Dingen die we niet opmerken omdat ze zo vanzelfsprekend lijken, maar die daardoor juist zo bijzonder zijn. Verwonderen en bewonderen is voor kinderen iets heel gewoons, maar voor volwassenen ligt dat stukken moeilijker. Die lijken dat steeds meer te zijn kwijtgeraakt. Empathie voelen voor een levenloos iets; in een steen een drakenei zien, dingen aandacht schenken die we normaal gesproken niet eens opmerken. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Concept, regie & spel: Hendrik Kegels & Sonja van Ojen
Uitvoering decor: 
Patrick Kusters
Coaching: Myriam van Gucht
Adviezen: Noami Steijger (Vierdejaars regiestudente Toneelacademie Maastricht)
Met dank aan: Gemeente Sittard-Geleen

COME IN|OUTSIDE
Een leuk extraatje voor of na de theaterroute is de installatie Come In|Outside van Rita Hoofwijk. Deze van oorsprong Sittardse theatermaker creëerde in samenwerking met Van Eyck Mirror een alternatieve ontmoetingsplek voor bewoners en passanten. Een plek waarin fysieke en mentale ruimte wordt gedeeld en samen gevormd. Net zoals in de stad. In deze open intieme installatie nodigt Rita uit tot ontmoeting en uitwisseling. Een plek waar verhalen verteld, gedeeld en bewaard worden.

Concept: Rita Hoofwijk | Productie: Jan van Eyck & Stichting SoAP | Coproductie: VIA ZUID | Techniek: Milan Meeuse | Met dank aan: Gemeente Maastricht

Extra: Laat je onderweg vanuit onverwachte hoeken verrassen door onze Jong Laaglanders!

Concept & regie: Hanneke Som | Vormgeving: Katrin Henss | Spelers en gidsen: Lina Zijlstra, Ilja Schoenmakers, Lente van Oppen, Kiki Severins, Dian Smeets, Julia van Hof, Jolijn Stam, Puck van der Naald, Ella Rosa van Gennip, Sjackana Weetink en Habtam Martens. 

Credits

 

Artistieke coördinatie: Inèz Derksen (Het Laagland) & Jackie Smeets (VIA ZUID)   
Theatermakers:

Karlijn Hamer, Mayke Roels, Heléne Binder,
Celine Daemen, Marit Hooijschuur, Hendrik Kegels,
Sonja van Ojen

 
Artist-in-residence /
concept Come in|outside:
Rita Hoofwijk  
Concept & regie guerillatheater:  Hanneke Som  
Vormgeving & productie
WinterZoneplein & guerillatheater:
Katrin Henss  
Productieleiding: Maartje Austen & Marita Hamers  
Met dank aan: de teams van Het Laagland & VIA ZUID  
Beeld: Studio DENK