Theater na de dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei vind je om 21:00 uur in heel Nederland theatervoorstellingen in het kader van Theater na de Dam. Die voorstellingen hebben allemaal op hun eigen manier betrekking op de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2015 is Het Laagland ook betrokken en maken we bijzondere locatievoorstellingen met jonge spelers. Zij verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van Sittard-Geleen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van Gemeentearchief Sittard-Geleen interviewen zij mensen over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.

 

Jongereneditie

Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen. 

Theater na de Dam 2024

Zou je een ander verraden om jezelf te redden? Ben je een slecht mens als je je kop in het zand steekt en je ogen sluit voor geweld? Iedere oorlog brengt vragen voort die zich in dit grijze gebied bevinden. Tijdens de 10e editie van Theater na de Dam bij Het Laagland zie je op zaterdag 4 & zondag 5 mei de voorstelling GOED FOUT die 12 jongeren samen met theatermakers Mayke Roels en Renée van de Schoor maken.  

GOED FOUT is op zaterdag 4 mei, 21:00 uur te zien in de Petrusschool in Sittard. 2024 markeert het tienjarige jubileum van Theater na de Dam bij Het Laagland. Vanwege deze bijzondere editie werken dit jaar niet alleen twee theatermakers samen met de jongeren maar zullen er ook twee toonmomenten plaatsvinden. Op zondag 5 mei, 12:00 uur, speelt een tweede voorstelling van GOED FOUT. In september hernemen we GOED FOUT om de 80-jarige bevrijding van Limburg te markeren.

Eerdere edities

  • Vergeten Verzet (2023), onder regie van Mayke Roels
  • Achter(ge)laten (2022), onder regie van Dönci Bánki
  • Het vergeten gras (2021), een livestream onder regie van Dönci Bánki.
  • Radio Anders (2020), een podcast onder regie van Karlijn Hamer
  • Het kreeg nog een staartje (2019), onder regie van Hendrik Kegels
  • Weet je nog, weet je niet meer (2018), onder regie van Celine Daemen
  • Flarden (2017), onder regie van Hanneke Jonkers  
  • 74 pers. (2016), onder regie van Niels Lemmens
  • Stille Getuigen (2015), onder regie van Esther Schouten & Tamara Jongerden
Theater Na De Dam 2017
Theater Na De Dam 2019