Vreemde Eend - De Serie

De succesvolle voorstelling Vreemde Eend van SALLY Dansgezelschap Maastricht en jeugdtheater-gezelschap Het Laagland is bewerkt tot een televisieserie. De speelse mix van dans en theater is te bekijken via NPO

DE SERIE

De kleuterserie blijft dicht bij het originele verhaal van de voorstelling Vreemde Eend (2019), dat thema’s als anders zijn, vasthouden aan rituelen, niet open durven staan voor het onbekende en de kracht van vriendschap op een speelse manier deelt met een jong publiek en hun ouders. In deze thema’s en de combinatie van theater en dans zag de EO een interessante mogelijkheid voor een adaptatie naar tv.

Arnoud Bruinier, eindredacteur Drama EO: “Hoe ga je om met mensen die anders zijn dan jij? Wat loop je mis als je anderen buitensluit? In veel van onze programma’s dagen we als EO kinderen uit om die verschillen juist te omarmen. Thematisch sluit Vreemde Eend daar naadloos bij aan. De voorstelling is dynamisch en vertelt visueel met een krachtige vorm, ik ben er dan ook van overtuigd dat Vreemde Eend ook als serie kinderen zal weten te raken.

Vreemde Eend wordt geproduceerd door Elbe Stevens Films uit Maastricht. De producent maakte eerder de familiefilm Code M en recentelijk de internationaal gedistribueerde documentaire It's Dutch Design. De tv-regie is in handen van Meikeminne Clinckspoor. Zij bewerkte de voorstelling tot 6 afleveringen van 8 minuten. De personages Buur, Buuf en Vreemde Eend worden vertolkt door de originele cast met Gijs Nollen, Aafke Buringh en Patrizio Bucci.

Op de set bij de opnames. Foto: Tycho Merijn

Op de set bij de opnames. Foto: Tycho Merijn

Meikeminne Clinckspoor, foto: Tycho Merijn

Meikeminne Clinckspoor, foto: Tycho Merijn

REGIE

Meikeminne Clinckspoor heeft eerder de kleuterserie Dropje gemaakt voor Zappelin. “Het is altijd mijn wens geweest dans en film te combineren, en de dans een stuk op te tillen in de visuele vertaling naar tv. Met Vreemde Eend komt een mooie eerste mogelijkheid op mijn pad om die vertaalslag te maken. Dat het ook nog voor de doelgroep is waar mijn passie ligt, maakt het helemaal een bijzonder feestje!”

Stefan Ernst van SALLY Dansgezelschap Maastricht regisseerde en choreografeerde, samen met Inez Derksen, de oorspronkelijke voorstelling. Stefan:Een spannend proces, als je je artistieke product gaat omvormen tot iets nieuws. Maar Het Laagland en SALLY zijn groot fan van Meikeminne Clinckspoor en haar serie Dropje. Wij hebben het volste vertrouwen dat wij Vreemde Eend samen met haar op een unieke wijze in de huiskamers van duizenden gezinnen gaan brengen.”