Keti Koti

Vieren en herdenken in Sittard-Geleen

Op 1 juli wordt op veel plekken in Nederland, Suriname en het Antilliaanse en Caribische gebied de afschaffing van de slavernij per 1 juli 1863 herdacht en gevierd. Deze dag wordt in de Surinaamse gemeenschap Keti Koti genoemd en staat bij Antillianen bekend als Kadena Kibrá, wat beide ‘verbroken ketenen’ betekent. In andere delen van de wereld wordt deze dag ook wel Emancipation Day genoemd. Ook Het Laagland draagt bij aan het herdenken van deze geschiedenis. 

 

Keti Koti-viering 2023

Het Laagland en theatermaker/actrice Nina-Elisa Euson organiseerden in 2023 samen een theatrale samenkomst in opmaat naar jaarlijkse aandacht voor Keti Koti in Sittard-Geleen. Tijdens deze pilot deelden inwoners van Sittard-Geleen met een Surinaamse, Antilliaanse of Caribische achtergrond persoonlijke verhalen over identiteit, cultuur, verbinding en het belang van Keti Koti.

In deze terugblik lees je meer over het evenement. 

Inspiratie

Meer lezen over Keti Koti en het slavernijverleden? Bekijk dan onze links- en literatuurlijst met daarin, onder andere, tips over boeken, documentaires, podcasts en video's.