Artist in school

Artist in school

Is er binnen de omgeving van de middelbare school een plek voor kunstenaars? Met die vraag gaat kunstenaarsduo Anoek Oostermeijer en Mees Walter aan de slag tijdens het project Artist in School op het Graaf Huyn College in Geleen in samenwerking met VIA ZUID, Lectoraat What Art Knows Zuyd Hogeschool, Rutgers, COC Limburg, gemeente Sittard-Geleen en Fonds 21.

 

Het project

Het emotioneel welzijn van leerlingen is een probleem waar veel scholen mee worstelen. Met behulp van theater willen Anoek en Mees ervoor zorgen dat leerlingen beter in hun vel komen te zitten.

Het duo leerde elkaar kennen tijdens hun studie aan de Toneelacademie in Maastricht. Samen deden ze ervaring op met het werken met tieners. Zo speelden ze hun seksuele voorlichting-voorstelling Our Life in Color voor ruim honderdvijftig schoolklassen in de mobiele trailer van Het Laagland in Sittard. Met deze voorstelling willen ze leerlingen aan de hand van een mix van feiten over seksuele diversiteit en persoonlijke verhalen beter voorbereiden op de praktijk. 

Tijdens het nagesprek met de leerlingen kwamen Mees en Anoek steeds tijd tekort. Zo ontstond het idee om huiskunstenaar van een school te worden. Het duo streek neer op het Graaf Huyn college, waar ze het hele schooljaar van 2022/2023 drie dagen per week in een ongebruikte receptieruimte te vinden zijn. Stap 1 in het project is met iedereen kennis maken en uitvinden welke onderwerpen er spelen. Leerlingen en docenten kunnen onderwerpen aandragen die volgens hen aandacht nodig hebben. Vervolgens zoeken Mees en Anoek naar een passende, artistieke vorm om hiermee aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een voorstelling of een voorstellingroute. Vooral onderwerpen die vaak taboe zijn worden op een leuke en laagdrempelige behandeld zodat het gesprek op gang komt.

In de media

Meer weten? 1Limburg schreef een artikel over het project. De Limburger schreef over de  burgerschapsdag die het duo op 14 april 2023 samen met het Graaf Huyn College organiseerde. Op 9 september 2022 waren Mees en Anoek te gast bij het radioprogramma L1 Cultuurcafé. Zelf gingen we met Mees en Anoek in gesprek over hun eerste bevindingen en wat ze andere scholen die met een soortgelijk project aan de slag gaan willen meegeven. Dat artikel lees je op onze website

Mees Walter en Anoek Oostermeijer

Mees Walter en Anoek Oostermeijer

Anoek en Mees waren op 1 april 2023 ook te zien in de tv-versie L1 Cultuurcafé waar zij vertelden over het project. Dat interview kun je hieronder bekijken. 

Mees en Anoek met directeur Roy Janssen tijdens de burgerschapsdag. Foto door Joost Milde.

Mees en Anoek met directeur Roy Janssen tijdens de burgerschapsdag. Foto door Joost Milde.

Alle deelnemers van de burgerschapsdag samen op het podium. Foto door Joost Milde.

Alle deelnemers van de burgerschapsdag samen op het podium. Foto door Joost Milde.

De schoolband tijdens de burgerschapsdag. Foto door Joost Milde.

De schoolband tijdens de burgerschapsdag. Foto door Joost Milde.