Over ons

Het Laagland maakt theater waar je van groeit.

Het Laagland is een jeugdtheatervoorziening die op regionale en (inter-)nationale podia een breed publiek verrijkt met eigenzinnig kwaliteitstheater dat kinderen serieus neemt, jongeren prikkelt en volwassenen ontroert. We spreken ons publiek aan op de kracht van hun verbeelding en op hun inlevingsvermogen. Met herkenbare verhalen die gaan over de complexiteit van (op)groeien en je eigen plek in de wereld innemen. We moedigen aan verder te kijken dan de wereld die je al kent.

ARTISTIEKE LEIDING

De artistieke leiding van Het Laagland ligt in handen van Inez Derksen (1967). Inez is theaterregisseur én medeoprichter van Het Laagland. Haar hart gaat uit naar het maken van familievoorstellingen voor 8 tot 108 jaar, waarin verbeeldingskracht, (spel)energie en de essentie van groeien steevast een grote rol spelen. Daarnaast coacht ze met regelmaat nieuwe talentvolle theatermakers binnen Het Laagland, vaak in samenwerking met Talentmakelaar VIA ZUID en bijvoorbeeld Toneelacademie Maastricht. 

In 1993 studeerde ze af aan de Regie Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien ontwikkelt en regisseert ze in Nederland èn Duitsland tal van theatervoorstellingen voor alle leeftijden, zowel voor Het Laagland -sinds de oprichting in 2001- als voor andere gezelschappen. 

Missie & Visie

Met 'theater waar je van groeit' moedigen we kinderen en volwassenen aan hun eigen drijfveren te ontdekken en op eigen veerkracht te vertrouwen. Wie ben jij en hoe voel jij je thuis in deze wereld? We gunnen elk kind, ieder mens de ervaring dat je ertoe doet en dat je gezien en gehoord wordt zoals je bent. De verbinding tussen jong en oud vormt de drijfveer bij alle keuzes die wij maken. Vanuit de overtuiging dat we meer van elkaar te leren hebben dan we voor mogelijk houden, zoeken we vanuit het kinderperspectief door tot we de kern van een verhaal of thema raken die voor alle leeftijden, afkomst of overtuigingen van waarde is.

Daarnaast spelen de drie codes Fair Practice, Cultural Governance en Diversiteit & Inclusie een essentiële rol in onze bedrijfsvoering.

TALENTONTWIKKELING & samenwerking

Het Laagland werkt sinds haar oprichting in 2001 vanuit Sittard-Geleen. Onze gezelschapswortels liggen inmiddels diep in de Limburgse löss. Hier realiseren we naast onze tourneevoorstellingen voor Nederland en België tal van bijzondere lokale en regionale projecten. Dit doen we regelmatig in bijzondere samenwerkingen met culturele partners als Toneelgroep Maastricht, philharmonie zuidnederland, SALLY Dansgezelschap Maastricht, Musica Sacra en VIA ZUID. We laten ons, in een verdere samenwerking met schrijvers Benny Lindelauf (Sittard, 1964) en Annet Bremen (Landgraaf, 1989) inspireren door de Limburgse verhalengrond.

Daarnaast bieden wij ruimte aan jonge, zelfstandige makers met hart voor een jong of onervaren theaterpubliek om hun eigen handtekening te ontwikkelen. Wij bieden artistieke coaching, zakelijke en facilitaire ondersteuning en zetten ons netwerk in voor vervolgkansen. 

theaterwerkplaats jong laagland

In onze thuisbasis Sittard-Geleen hebben we een bijzondere troef: wekelijks verstevigen 60 kinderen en jongeren onder leiding van een team aan theatermakers in onze studio’s hun talent. Jong Laagland ontwikkelt zich tot een kweekvijver waaruit Limburgse jongeren doorstromen naar onze eigen professionele locatieproducties én naar het landelijk kunstvakonderwijs. Dat heeft al talent opgeleverd dat als professional terugkeert bij Het Laagland.

Het Laagland wordt structureel ondersteund door ministerie van onderwijs, cultuur & wetenschap, provincie limburg & gemeente sittard-geleen. 

Een Laaglandvoorstelling kopen?

Dat kan via ons impresariaat Stip Theaterproducties. Met uitzondering van de schoolvoorstellingen binnen Limburg verzorgen zij de verkoop van onze tourneevoorstellingen (zowel voor theaters als voor scholen):