Must-read

Must-read

Op deze pagina vind je interviews, artikelen, verschillende perspectieven vanuit zowel transgenders als hun ouder(s). 

De achtbaan van een rouwproces 
Inspiratie van Inez
Een eigen vertaling (in PDF) door Inez van hetgeen verteld wordt in het Engelstalige YouTube filmpje dat op de pagina 'Must-see and hear' te vinden is onder de titel 'Je kind is transgender'. 

Loiza
Inspiratie van Inez
Rond haar zesde levensjaar deelde Loiza Lamers het nieuws met haar ouders: het lichaam waarin zij was geboren paste niet bij haar. Hoe reageer je als ouder wanneer je zoon aangeeft je dochter te zijn? Is het misschien een fase? En welke uitdagingen staan je als transgender persoon te wachten? Om anderen houvast te geven tijdens hun traject delen Loiza en haar moeder Mirjam waar zij met trots én spijt op terugkijken. Geen enkel pad is hetzelfde, maar met onvoorwaardelijke liefde vind je vanzelf de juiste weg. Een echte BOEK-aanrader!

Coach: Marjon Letter
Inspiratie van Inez
Systemisch COACH met als specialiteit support van LHBT+.
Marjon is zelf moeder van transzoon Noud Fortuin. 

FAQ Gender
Tip van Flip
Een BOEK over álles rondom het thema gender, geschreven door een queer koppel dat dagelijks vragen krijgt: Mandy Woelkens en Thorn de Vries. "We hopen in dit boek de gender-FAQ for once and for all te beantwoorden en de gendergrijze wolken te doen vervagen. Voor ons is het namelijk heel helder; nu jij nog." Aanrader!

Interview met Eva-Marijn Stegeman
Inspiratie van Inez
Een inspirerend INTERVIEW met psychologe en onderzoekster Eva-Marijn Stegeman, zelf moeder van een transzoon. Een fragment:
"...Toen ik daar mijn scriptie moest schrijven, kwam de middelste van mijn drie kinderen, destijds vijf jaar, in de situatie dat ze ongelukkig was met haar gender. Ze voelde zich eigenlijk een jongetje, maar was bij de geboorte als toegewezen geslacht meisje. Ik heb me toen in die materie verdiept en schreef mijn scriptie over naasten van transgenders en de stigmatisering daaromheen. Toen ging het balletje rollen..."

Queer Baby
Tip van Flip
Marie Lotte en Nydia strijden voor een wereld waarin queermensen evenveel ruimte krijgen als de cis hetero’s – want queerervaringen zijn net zo echt en net zo waardevol. In dit lekker dunne BOEKJE geven ze een inleiding in het queer leven, komen allerlei verschillende queer personen aan het woord én geven ze jou tips en trucs om je eigen fantastische, zelfverzekerde queer leven te gaan leiden.

Het mooiste dat je kunt worden is jezelf
Inspiratie van Inez
Een BOEK vol ervaringsverhalen van transgenderkinderen en hun ouders. Carolien Kruijs en Sandy Kardolus hebben 20 ouders en transgender kinderen en jongeren geïnterviewd en alle verhalen en tips gebundeld in dit boek. Zodat iedereen die persoonlijk of beroepsmatig in aanraking komt met transgender personen kan lezen wat belangrijk is en waar je hulp kunt krijgen.

Verliesverwerking - Kirsten Visser
Inspiratie van Inez
Kirsten is moeder van een transzoon en schrijft over haar eigen ervaringen met dit thema. Daarnaast kun je op haar site een gratis E-BOOK vinden. Absolute aanrader!

Fases van rouw
Inspiratie van Inez
Een goede UITLEG van de fases van rouw, in de meest brede zin van het woord. Rouw ervaar je niet alleen als iemand overlijdt. Rouw betekent afscheid nemen, onthechten aan iets. Ook als je kind, dat jij zo lang hebt gekend als meisje of jongen, genderdysforie heeft. Ofwel: als jou kind zichzelf wil worden. Als ouders kom je dan ook in verschillende fases terecht.

Gender in de blender
Inspiratie van Inez
Dit BOEK is een glasheldere analyse van gender, maar ook een warm pleidooi voor meer aanvaarding, want ons klassieke beeld van mannen en vrouwen is dringend aan een update toe.