(Bijna) Alles komt goed / Sara en Ranim over coeliakie in coranatijd

“Wat mamma maakt is het lekkerste”

20-05-2020
(BIJNA) ALLES KOMT GOED is in september te zien bij Festival Musica Sacra in Maastricht. Deze intieme, muzikaal ondersteunde theatersolo wordt op dit moment geschreven door Malou de Roy van Zuydewijn. Zij baseert haar tekst op interviews met kinderen met een chronische ziekte. Malou heeft de kinderen opnieuw gesproken over hoe zij deze coronatijd beleven. Ze interviewt de zusjes Sara (12) en Ranim (8), die allebei coeliakie hebben én meedoen aan de ramadan.

Sara (12) en Ranim (8) zijn zussen. Ze houden allebei van mooie dingen- glitters en nagellak. Sara tekent graag en Ranim wil leren breien. Ze hebben ook iets anders met elkaar gemeen: coeliakie. Dit is een ziekte waardoor je heel erg ziek wordt van gluten. Gluten zitten in pizza, pasta, brood, koekjes, maar ook in dingen waar je het niet van verwacht, zoals een patatje bij McDonald’s. Het is nu ramadan en het Suikerfeest komt er bijna aan. Wat eten Sara en Ranim? Hoe beleven ze het vasten in coronatijd?

Door Malou de Roy van Zuydewijn

Doen jullie mee aan de ramadan?
Ranim: "Ik doe halve dagen mee. Ik eet ‘s middags voor het eerst. Ik heb al een keer een hele dag gevast. Dat was best wel moeilijk. Na het avondgebed ging ik meteen eten."
Sara: "Ik vast om de dag een hele dag. Soms vergeet ik of het een vast of niet vastdag was, en dan eet ik per ongeluk wat en spuug ik het meteen weer uit. Ik blijf het liefste ‘s nachts wakker, dan hoef je niet op te staan voor de volgende maaltijd. Om tien over negen klinkt de oproep voor het avondgebed en om vier uur voor het ochtendgebed, dan moet je stoppen met eten."

Is de ramadan anders door het coronavirus?
Sara: "Vorig jaar ging ik overdag naar buiten en met vriendinnen afspreken. Dat hielp om af te leiden van de honger. Dat kan nu niet. Ik ga het liefst in bed liggen en bellen met vriendinnen. Of netflixen."
Ranim: "Het is nu wel moeilijk om thuis te blijven omdat het mooi weer is."
Sara: "Normaal is het moeilijk in ramadan om vroeg op te staan voor school. Dat hebben we nu niet. Dat is wel fijn."

We spreken elkaar nu op het moment dat de scholen nog dicht zijn. Blijven jullie vasten als de scholen open gaan?
Ranim: "Dan ga ik misschien halve dagen vasten op school."
Sara: "Maar we krijgen twee dagen school. Dus dan kan je op schooldagen niet vasten." 
Ranim: "O ja."
Sara: "Ik ga denk ik niet vasten op de schooldagen en de andere wel."

Bij iftars horen ook gerechten met gluten. Hoe doen jullie dat?
Sara: "Mamma bakt glutenvrije Marokkaanse koekjes. En pannenkoeken. Van die gevulde broodjes uit de pan. Dadels, waarmee je het vasten doorbreekt, zijn glutenvrij. En soep."
Ranim: "Die soep is zo lekker."
Sara: "Normaal bij iftars eten we met familie. Dan moeten we opletten dat we een mes zonder glutenkruimels gebruiken. Ik had een keer een botermes van mijn tante gebruikt dus toen had ik kruimels binnengekregen. Gelukkig werd ik niet ziek."

En het Suikerfeest, hoe vieren jullie dat dit jaar?
Ranim: "We weten het nog niet, misschien mogen er dan meer dingen dan nu. En anders vieren we het thuis. Dat zou wel jammer zijn. Het is echt iets dat je met de hele familie viert. Mooie kleren aan enzo. Als je thuis bent doe je dat toch niet zo snel."
Sara: "Normaal is er bij het Suikerfeest voor ons altijd een apart tafeltje met glutenvrije koekjes en pannenkoeken van mamma." 
Ranim: "Als mamma het maakt is het het lekkerste."

(Bijna) Alles komt goed

(Bijna) Alles komt goed is te zien tijdens Musica Sacra van 17 t/m 20 september in Maastricht. Houd voor meer informatie onze website of www.musicasacramaastricht.nl in de gaten.