Dialectstuk Zujerleech 'kump truk'

In december terug in Sittard en Heerlen

09-11-2016
In de laatste maand van het Jaar van het Dialect brengt theatergezelschap Het Laagland vanaf 10 december de voorstelling ‘Zujerleech’ terug voor 4 exclusieve reprisevoorstellingen in de theaters van Heerlen en Sittard. Het Laagland meldt dat dit de allerlaatste keer is dat de familievoorstelling (voor 10 jaar en ouder) te zien zal zijn.

Op 7 november 1975 ontplofte de Naftakraker II bij DSM. Een gebeurtenis die heel Zuid-Limburg aangreep en nog steeds leeft. Tegen de achtergrond van die ramp maakte Het Laagland vorig jaar hun eerste familievoorstelling in het dialect: ‘Zujerleech’. De voorstelling heeft alleen al in Sittard-Geleen 14 keer gespeeld, inclusief een aantal voorstellingen voor schoolkinderen.

De bekende Sittardse kinderboekenschrijver Benny Lindelauf schreef het script en benaderde samen met Laagland-regisseur Inèz Derksen de gebeurtenissen uit 1975 op tactvolle wijze. Door ‘Zujerleech’ te brengen vanuit het perspectief van vier kinderen heeft men de juiste balans weten toe te passen tussen humor en emotie. Ook in december 2016 tekenen de volwassen acteurs Kiki van Aubel, Niels Lemmens, Lennart Monaster en Roos Hoogland voor de rollen van de 4 kinderen.

Enthousiaste response
Veel bezoekers, zowel volwassenen als kinderen, waren vorig jaar enthousiast én geroerd na het zien van de voorstelling. Het Laagland kon rekenen op bezoekers van alle leeftijden: niet alleen jonge gezinnen met kinderen van 10 en hun families bezochten de voorstellingen, maar ook heel veel mensen van middelbare leeftijd en senioren. Één van de vele bezoekersreacties die ‘Zujerleech’  mocht ontvangen”
“Wat een topper! Het acteerwerk was briljant. We hadden verwacht dat het heel serieus en dramatisch zou zijn, maar wat waren we aangenaam verrast door de uiteindelijke voorstelling. De DSM ramp stond niet centraal, maar had wel een impactvolle rol. Zo bleef de voorstelling heerlijk tussen een herkenbare lach en een traan inzitten. Wanneer spelen jullie weer?”

Dagblad de Limburger beloonde de voorstelling met 4 sterren en noemde ‘Zujerleech’ een “Toneelparel van Limburgse bodem”.

Het verhaal
Najaar 1975. Vier kinderen maken zich op voor een kauwgomballenkraak bij de plaatselijke frituur. Möp, Waus en Emilio zijn Limburgse arbeiderskinderen, Silvia de dochter van een Hollandse directeur. Al hun vaders werken bij DSM, ‘de lichtfabriek die nooit stopt’. Ondanks hun akkefietjes vinden de vier een manier om met elkaar om te gaan. Om fantasievol te dealen met de onzekere wereld om hen heen. Ze hebben een humorvolle kijk op de buurt, op het leven van alledag en op hun eigen toekomstmogelijkheden. Samen delen ze spannende verhalen, zoals alleen kinderen dat kunnen.  Hun wereld verandert echter voorgoed wanneer ze ongewild terecht komen in een grote mensengebeurtenis. Zo’n gebeurtenis die vaders wegneemt, een gemeenschap ontwricht en vriendschappen kapot maakt. 

Speeldata
De voorstelling trapt af op zaterdag 10 december om 19:30 uur in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen, waarna de productie haar slotvoorstellingen speelt op de 'thuisbasis' in Schouwburg De Domijnen te Sittard. Het stuk is daar op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 december te zien (16 en 17 december om 19:30 uur, 18 december om 14:30 uur).  Kaartverkoop via www.parkstadlimburgtheaters.nl (Heerlen) en www.dedomijnen.nl (Sittard).