Digitaal lespakket 'Vreemde Eend in de klas'

SALLY Dansgezelschap Maastricht, Het Laagland & Kaleidoscoop presenteren nieuw educatief programma voor het basisonderwijs

17-02-2021
SALLY Dansgezelschap Maastricht, theatergezelschap Het Laagland en Kaleidoscoop slaan de handen ineen. Nu de basisscholen weer open zijn, bieden zij een op maat gemaakt digitaal lessenpakket aan voor groep 1 t/m 4. Het theater- en danspakket ‘Vreemde Eend in de klas’ is gepresenteerd op woensdag 10 februari, tijdens de online conferentie ‘Cultuureducatie met kwaliteit’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie en is verkrijgbaar sinds 15 februari.

Als drie culturele partners vonden we elkaar eerder in het gezamenlijk creëren en aanbieden van de voorstelling ‘Vreemde Eend’ (4+). SALLY Dansgezelschap Maastricht en Het Laagland gingen met deze theater- en dansvoorstelling in première in 2019 en hadden ook in 2020 nog een groot aantal voorstellingen voor schoolkinderen op de rol staan, die onder andere werden aangeboden via Kaleidoscoop Maastricht. Maar ook nu de theaters dicht zijn, verdienen voorstellingsthema’s als ‘anders zijn’, ‘vrienden maken’ en ‘iemand buitensluiten’ een plek in het educatief programma.

Vreemde Eend in de klas
Gezamenlijk is ‘Vreemde Eend in de klas’ ontwikkeld, waarbij kinderen via het digibord in de klas toch de voorstelling bekijken, ze theater- en dansopdrachten ondergaan én gesprekken voeren over de thema’s.

De timing om dit pakket uit te brengen voelt goed. Sophie van Heesewijk (Hoofd Educatie bij SALLY Dansgezelschap Maastricht): “Vreemde Eend in de klas is samen actief kunst beleven, juist nu.”  Ook Het Laagland hoopt met dit online totaalpakket de leerkracht, die hierbij zelf een coachende rol vervult, te ondersteunen. Mirjam Stam (Educatie & Verkoop bij Het Laagland): "Het is een laagdrempelig lessenpakket voor alle leerkrachten. Ook voor degene die niet zo snel voor toneel en dans zou kiezen in de klas. Iedereen kan het doen.” Natasja Wolfs, projectmedewerker bij Toon je Talent (Kaleidoscoop) is enthousiast: “Dit lessenpakket ondersteunt de kracht van de leerkracht (een van de speerpunten van CMK Limburg). Het is bruikbaar voor een langere periode, waardoor het gemakkelijk projectmatig kan worden ingezet."

‘Vreemde Eend in de klas’ is nu te bestellen en voor scholen in heel Nederland beschikbaar. Het pakket is alvast te bestellen via Axelle de Rore (SALLY Dansgezelschap Maastricht), bereikbaar via axelle@sallydm.nl.