Extra speelbeurten ‘Wil je een snoepje?’ wegens succes

Urgente en actuele voorstelling terug in het theater

14-03-2023
Vanwege lovende reacties van publiek en pers keert de voorstelling 'Wil je een snoepje?' (10+) in mei 2023 terug in de theaters. Dé kans voor het publiek om deze indringende regie die Belle van Heerikhuizen bij Het Laagland maakte alsnog in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht te zien.

Zorgvuldig en licht

In de voorstelling zitten drie meisjes, gespeeld door Adina Macpherson, Jennifer Welts en Marie-Mae van Zuilen, samen op een bankje. Het is vakantie en er gebeurt helemaal niets. Totdat een van hen zegt: "Als een vreemde vraagt of je een snoepje wil, wat doe je dan?" Instinctief volgt de reactie: "OMG, dan zeg je: Nee!” Waarop er doorgevraagd wordt: "Maar wat als hij ook nog hele lieve puppy's heeft? Wat als zijn kind in het ziekenhuis ligt en jij hem de weg moet wijzen?" Stel, je stapt toch in. Wat gebeurt er dan?

Deze voorstelling snijdt zorgvuldig en met lichtheid aan waar iedereen over nadenkt, volwassenen niet graag over praten, maar kinderen wel volop over fantaseren: de angst om meegenomen te worden. Een theatrale handreiking aan kinderen en ouders om het daar juist wél over te hebben. Als er één regisseur uit de voeten kan met dit thema, dan is het Belle van Heerikhuizen. Eerder maakte zij met dezelfde speelsheid en poëzie geslaagde voorstellingen over moeilijke onderwerpen, zoals Sweet Sixteen (De Toneelmakerij) waarmee ze een Zilveren Krekel won. Belle: "We brengen dit thema met een bepaalde lichtheid door in de belevingswereld van een kind.”

De angst ontmantelen

Annet Bremen, huisschrijver van Het Laagland, was acht toen Julie en Melissa werden ontvoerd. Meisjes even oud als zij. Pas jaren later beseft ze hoe de angst van toen er nog steeds was en wist ze wat ze wilde: daarover een stuk schrijven en zo de angst ontmantelen. Annet: "Ik wilde deze tekst maken vanwege mijn eigen beleving als kind: er speelt zich iets af waar je bang voor moet zijn, maar eigenlijk heb je geen idee. Je weet het én je weet het niet." De theatertekst van Annet Bremen is recent opgenomen in De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Nieuwe Speeldata
Bij de première in oktober 2022 ontving de voorstelling vijf sterren in De Volkskrant. “Het knappe is hoe de makers de drie meisjes laten balanceren op allerlei grenzen. Ze zijn kwetsbaar en strijdlustig, ze zijn speels en soms vroegwijs, ze zijn angstig en tegelijk is het ook allemaal ontzettend spannend.” Theaterkrant concludeerde in hun eveneens lovende recensie dat de voorstelling te weinig is geprogrammeerd. Reden te over om opnieuw het toneel op te gaan. Wil je een Snoepje is nogmaals te zien in De Krakeling (19-05) in Amsterdam, Maas Podium (20-05) in Rotterdam en Theater aan het Vrijthof (21-05) in Maastricht.