Gezocht: Spelers voor Theater Na De Dam 2022!

Bijzonder bewegingstheater op locatie

18-02-2022
Ben jij tussen de 12 en 18 jaar oud, en wil jij 8 dagen én enkele avonden werken met een professionele regisseur aan een gedenkwaardige, bijzondere theaterproductie op 4 mei én 24 juni? Dan zoeken we jou!

Het Laagland maakt ook dit jaar een locatietheatervoorstelling op de avond van de Nationale Dodenherdenking tijdens Theater Na De Dam. Gelukkig mag deze editie weer mét livepubliek plaatsvinden. Deze voorstelling wordt niet alleen tijdens Theater Na de Dam op 4 mei uitgevoerd, maar ook tijdens de afsluiting van Stolpersteine op 24 juni.

Theatermaker Dönci Bánki maakt met de spelers een bewegingstheatervoorstelling, gebaseerd op een lokaal verhaal over de Jodenvervolging tussen 1940-1945. 

Theater Na De Dam is een landelijk initiatief dat al 12 jaar lang respect afdwingt. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Gelijktijdig spelen meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Stolpersteine is een monument dat over heel Europa verspreid is ter nagedachtenis aan de slachtoffers die destijds in Nazi-Duitsland zijn gemaakt. De Stolpersteine zijn gedenktekens die in stoep verwerkt zijn van vroegere woonhuizen waar mensen woonden die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine zijn ook in Sittard-Geleen geplaats. Op 24 juni wordt dit project afgesloten door middel van een route langs enkele Stolpersteine en afgesloten met een jullie theatrale performance in het Toon Hermans Theater.

Wat ga je doen?

Dit jaar maakt regisseur Dönci Banki samen met jou en je collega-spelers een bijzondere editie van Theater Na De Dam. De voorstelling vindt plaats op een bijzondere buitenlocatie in Sittard; een plek waar 80 jaar geleden een memorabele gebeurtenis plaatsvond.

Op 25 augustus 1942  verzamelde zich een groep Joden op de markt in Sittard, na een oproep te hebben ontvangen om ‘te gaan werken’. Toen de bus hen ophaalde, werden ze uitgezwaaid door de omstanders. Niemand wist destijds nog precies welke gruwelijkheden deze mensen te wachten stond. Niemand wist dat bijna geen van heen ooit terug zou keren. Niemand wist het… toch? 

Geïnspireerd door deze geschiedenis gaat Dönci met jou op onderzoek uit. Er wordt gesproken met nabestaanden die er nog iets over kunnen vertellen. Rechtstreeks hoor jij die verhalen en laten jullie je inspireren. Er wordt niet alleen teruggeblikt op het verhaal van toen, er wordt ook gekeken naar het nu. Ook 80 jaar later zijn er mensen die plots weg moeten uit hun soms onveilige omgeving en niet weten of hun reis veilig zal verlopen, of waar deze gaat eindigen. 

Het eindresultaat van Theater Na de Dam wordt gespeeld op woensdag 4 mei, op locatie in Sittard. De afsluiting van Stolpersteine zal 24 juni plaatsvinden in de kleine zaal van het Toon Hermans Theater. Je speelt live voor publiek. Je repeteert bij Het Laagland in het Toon Hermans Theater te Sittard.

Wat verwachten we van je?

Deelname is helemaal gratis. Er zijn wel een paar dingen waaraan je moet voldoen om mee te kunnen doen:

 • Je bent tussen de 12 en 18 jaar oud.
 • Je hebt ervaring met theater en houdt van bewegen.
 • Je bent beschikbaar op de volgende data (klik hier voor uitgebreid repetitieschema in PDF) 
  • Donderdag 7 april (avond)
  • Donderdag 14 april (avond)
  • Zaterdag 16 april (hele dag)
  • Donderdag 21 april (avond)
  • Zaterdag 23 april (hele dag tot max. 17:30 uur)
  • Zondag 24 april (hele dag tot max. 17:30 uur)
  • Zaterdag 30 mei (hele dag tot max. 17:30 uur)
  • zondag 1 mei (hele dag tot max. 17:30 uur)
  • zondag 2 mei (hele dag tot max. 17:30 uur)
  • Dinsdag 3 mei (hele dag incl. try-out tot 22:00 uur)
  • Woensdag 4 mei (hele dag incl. voorstelling tot 22:00 uur)
  • Zaterdag 11 juni (repetitiedag voor Stolpersteine, hele dag, datum onder voorbehoud)
  • Vrijdag 24 juni (voorstelling Stolpersteine, hele dag)

Inschrijving:
Inschrijven is niet meer mogelijk. Heb je nog vragen, neem contact op met Quincy Grootjans (tel. 046-206 08 75, dinsdag t/m vrijdag óf mail naar quincy@hetlaagland.nl)