Het Laagland duikt in mysterie van Selfkant

Zelden verteld verhaal in locatietheatervoorstelling tijdens Theater Na De Dam

12-04-2019
Het kreeg nog een staartje… is de titel van de voorstelling die dit jaar in Sittard te zien is tijdens Theater Na De Dam op zaterdag 4 mei om 21:00 uur. Voor het vijfde jaar op rij maakt Het Laagland een voorstelling op de avond van de Nationale Dodenherdenking. Theatermaker Hendrik Kegels (o.a. WinterZone) duikt met zeven jongeren van 12-17 jaar in het zelden vertelde verhaal van de Nederlandse annexering van de Selfkant (1949-1963). Er wordt gespeeld op een bijzondere locatie die volgende week bekend wordt gemaakt. Gratis kaarten vanaf 18 mei via www.dedomijnen.nl.

Op 4 mei spelen in het hele land professionele theatergezelschappen én jongerengezelschappen hun voorstelling met als hoofdonderwerp: de tweede wereldoorlog. Dit is onderdeel van het landelijke concept Theater Na De Dam, dat dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden. Sinds 5 jaar word dit format ook uitgevoerd in Sittard. Het Laagland selecteerde zeven jonge spelers, die hun wortels in Sittard en omgeving hebben: Nina Cals, Femke Engelen, Vera Maspaitella, Bas Opgenoorth, Sanne Scheepers, Siebe Wiersma & Lucy Mattheij. Samen met regisseur Hendrik Kegels spraken zij met mensen die in Selfkant woonden in de befaamde tijd 4 jaar na de bevrijding. Het stuk is dus samengesteld uit herinneringen van de mensen die deze tijd daadwerkelijk hebben meegemaakt.

Het verhaal
Na de bevrijding van Limburg werd de Duitse grensgemeente Selfkant door Nederland geannexeerd als ‘schadevergoeding’ voor de oorlog. Een deel van de oorspronkelijke bewoners werd afgevoerd naar kamp Vught, de achterblijvers werden uit wraak verwaarloosd. Limburgse jongeren spelen dit zelden vertelde verhaal én het ultieme bewijs dat iedere historie, elke anekdote en ieder mens, twee kanten heeft.

Dit omstreden verhaal wordt niet graag opgerakeld, maar mede dankzij stadsarchivaris Peer Boselie van Gemeente Sittard-Geleen kwam theatermaker Hendrik Kegels op het spoor van deze geschiedenis. De voorstelling kijkt echter verder dan alleen het specifieke verhaal van Selfkant. De jongeren gaan aan de slag met vragen als: wat is goed? Wat is fout? En is het wel zo zwart-wit?  

Locatie & reserveren
De voorstelling wordt gespeeld op zaterdag 4 mei om 21:00 uur op een locatie die later bekend gemaakt wordt. De entree is gratis maar reserveren is verplicht. Je kunt reserveren vanaf 18 mei.  

> Lees meer over de voorstelling en Theater Na De Dam