Het Laagland genomineerd voor Zapp Theaterprijs 2016

Een van de beste vijf van Nederland

29-06-2016
EXPEDITIE PETER PAN van theatergezelschap Het Laagland is door het publiek uitgeroepen tot een van de vijf beste jeugdvoorstellingen van Nederland in het afgelopen seizoen.

De voorstelling EXPEDITIE PETER PAN, geregisseerd door Inèz Derksen, maakt daarmee kans op de Zapp Theaterprijs 2016. Dit maakten kinderzender NPO Zapp en Stichting Kijkuit vandaag bekend. De Zapp Theaterprijs is dé publieksprijs voor jeugdtheater in Nederland. De kinderjury maakt in september de uiteindelijke winnaar bekend in het televisieprogramma Zapplive.

In heel Nederland konden kinderen en volwassenen stemmen op hun favoriete voorstelling van dit seizoen. EXPEDITIE PETER PAN is als een van de vijf meeste geliefde voorstellingen uit de bus gekomen. Drie acteurs uit de voorstelling werden opgewacht op Schiphol door twee leden van de kinderjury van de Zapp Theaterprijs. Zij verrasten hen met het blije nieuws over de nominatie (zie filmpje). Inèz Derksen, artistiek directeur en regisseur van Het Laagland: “Fantastisch dat het publiek de voorstelling zo positief waardeerde. Dat is het allermooiste cadeau. Ik heb samen met de acteurs het hele seizoen al mogen genieten van vele enthousiaste, lovende reacties van kinderen én volwassenen. De nominatie voor de Zapp Theaterprijs is één van de twee bekroningen op een prachtig Laagland-seizoen. De andere bekroning was de Zilveren Krekel, die wij met de kleuterkomedie BEZOEK VOOR BEER in de wacht sleepten.”

Normale serieuze mannen

EXPEDITIE PETER PAN is een coproductie van Het Laagland met het Duitse Junges Ensemble Stuttgart. De voorstelling EXPEDITIE PETER PAN neemt het publiek mee naar een theatervloer vol met nachtkastjes en nachtlampjes. Dit is Nimmerland, schemergebied tussen dromen en waken. Hier kan álles gebeuren. Je moet het alleen willen zien, het kunnen verzinnen. Vijf druk bezette en strak in het pak gestoken volwassenen worden hier gedropt. Ze zijn erg ver van hun verbeeldingskracht afgedwaald. Peter Pan heeft als onzichtbare 'gastheer' heel wat trucs in petto om deze verstokte volwassenen flink af te stoffen. Zo wordt Nimmerland het avontuur van hun leven. Stropdassen worden indianenveren, oude kinderdromen komen los van de grond. Mingus van 11 jaar en lid van de kinderjury van de Zapp Theaterprijs reageerde op de voorstelling: “Expeditie Peter Pan gaat over volwassenen die weinig tijd hebben en telkens kinderdingen vinden in hun zakken en tassen en kastjes. Iedere volwassene heeft iets anders en dat zijn: lego blokjes, auto's, knikkers, messen/zwaarden en papieren vliegtuigjes. Ik vind het vet dat ze op het einde helemaal losgaan al dansend en feestend.” Jurylid Pim van 9 jaar had moeite op zijn stoel te blijven zitten. “Ik viel heel vaak bijna van mijn stoel van het lachen omdat de acteurs heel grappig deden, want toen de serieuze man het tinkelbelkostuum aantrok ging hij heel grappig erbij dansen, wat normale serieuze mannen natuurlijk niet doen.”

Over de grens

Ook internationaal is EXPEDITIE PETER PAN ontdekt en omarmd. Naast Nederland en België heeft de voorstelling gespeeld in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Volgend jaar staan naast Europese steden ook de Verenigde Staten op het programma. Theatergezelschap Het Laagland uit Sittard-Geleen maakt onder de noemer ‘theater waar je van groeit’ eigenzinnig kwaliteitstheater dat kinderen serieus neemt, jongeren prikkelt en volwassenen ontroert.