Het Sterrehuis genomineerd voor Toneelschrijfprijs 2023

Laagland-huisschrijver Annet Bremen één van de vier kanshebbers

22-06-2023
Het Sterrehuis, een theatertekst van Laagland-huisschrijver Annet Bremen, is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2023. De jury, onder voorzitterschap van Els Van Steenberghe, selecteerde Het Sterrehuis als één van de beste vier theaterteksten die in het afgelopen jaar in première gingen. De prijs wordt uitgereikt tijdens het TheaterFestival op 15 september 2023 in de Kaaistudio’s in Brussel.

Het Sterrehuis was in de zomer van 2022 te zien als locatievoorstelling van Het Laagland tijdens Festival Cultura Nova in regie van Silke van Kamp. Auteur Annet Bremen (Heerlen, 1986) liet zich voor deze theatertekst inspireren door het gelijknamige Heerlense kindertehuis. Ze deed eigen onderzoek en voerde gesprekken met voormalige Sterrehuis-kinderen en -medewerkers. 

Een citaat uit het juryrapport: In een zinderende taal die polyfoon, ritmisch, poëtisch, nooit zweverig en glashelder is, voert Bremen de lezer mee naar een weeshuis in Heerlen waar tussen 1945 en 1983 honderden kinderen werden opgevangen. Het allerbelangrijkste is voor haar dat de lezer meevoelt met vier personages die terugblikken op hun tijd in het weeshuis. (…) Bremens poëtische pen zalft de eenzaamheid en het verdriet niet weg. De poëzie triggert de verbeelding en, daardoor, de emoties van de lezer. Deze toegankelijke tekst snijdt in je hart.”

Annet Bremen is trots: Ik voel me heel vereerd met deze mooie woorden en met het feit dat ik in dit gezelschap van genomineerden mag vertoeven.”

Prijzen en genomineerden
De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2022 in première ging. Naast Het Sterrehuis van Annet Bremen zijn Mater (Femke van der Steen), Queen of Disco (Maarten van Hinte) en De Gliphoeve (Bodil de la Parra, Geert Lageveen & Maarten van Hinte) genomineerd. De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. De vier genomineerden ontvangen elk 1.000 euro. Daarnaast ontvangt een van de genomineerden de Vertaalprijs, waarbij het winnende werk beloond wordt met een vertaling. 

Op tournee
Het Sterrehuis is vanaf januari 2025 bij Het Laagland te zien als tourneevoorstelling in Nederland en België. De tekst is ook verkrijgbaar bij de Nieuwe Toneelbibliotheek.