Inèz Derksen ontvangt koninklijke onderscheiding

Artistiek directeur Het Laagland benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

26-04-2016
Artistiek directeur en regisseur van jeugdtheatergezelschap Het Laagland, Inèz Derksen, heeft dinsdagochtend 26 april 2016 een Koninklijke Onderscheiding opgespeld gekregen door Sjraar Cox, burgemeester van Sittard-Geleen. De 48-jarige theatermaakster werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving deze onderscheiding vanwege haar uitzonderlijke vermogen om kinderen en jongeren aan te spreken met energiek theater dat vanaf het podium meerdere generaties verbindt, inspireert en uitdaagt. Het Laagland, als huisgezelschap gevestigd in de Schouwburg De Domijnen, viert dit jaar haar 15-jarige bestaan en werd mede opgericht door Derksen. Burgemeester Sjraar Cox over Derksen: “Niet voor niets sleept zij diverse prijzen in de wacht, zoals voor de voorstelling King A over Arthur die ervan droomde ridder te worden. Zelf wordt Inèz Derksen nu volkomen terecht ook een echte ridder.”

Over de grens
Inèz Derksen is als artistiek directeur het gezicht van Het Laagland en regisseerde in Nederland èn als gastregisseur in Duitsland tal van theatervoorstellingen voor alle leeftijden. Verbeeldingskracht, inlevingsvermogen en persoonlijke groei spelen steevast een grote rol. Onder haar leiding werd Het Laagland een nationaal en internationaal breed erkend theatergezelschap, dat bekend staat om creatieve, energieke en meeslepende voorstellingen. EXPEDITIE PETER PAN, de familievoorstelling die Inèz Derksen eerder in coproductie met JES Stuttgart ontwikkelde, trok en trekt internationale aandacht. Deze voorstelling is aanstaande zaterdag 30 april nog te zien in Schouwburg De Domijnen. Eerdere bekende voorstellingen van de hand van Derksen zijn onder meer Ronja de Roversdochter, King A, Het Oneindige Verhaal en Robin Hood. Derksen regisseerde dit seizoen ook de bijzondere productie ZUJERLEECH, voor het eerst gespeeld in het dialect en gebaseerd op de ontploffing van de Nafta-kraker in 1975. Typerend voor de aanpak van Inèz Derksen is om zo’n ingrijpend grotemensenverhaal vanuit de beleving van kinderen te vertellen, gebaseerd op een tekst van Benny Lindelauf. Derksen is in 15 jaar Het Laagland ook van grote betekenis geweest als coach en inspirator voor een nieuwe generatie theatermakers, acteurs en andere artistieke talenten.  

Het Laagland
Jeugdtheatergezelschap Het Laagland maakt voorstellingen voor de hele familie. Met tourneeproducties, klassenvoorstellingen en locatietheater zorgt Het Laagland al spelend, vertellend en verbeeldend, voor herkenning en verwondering. Door je aan te spreken op de kracht van je eigen verbeelding en inlevingsvermogen, moedigt Het Laagland je aan om verder te kijken dan de wereld die je al kent en verder te komen op weg naar wie je bent, wat je kunt en waar je voor wilt gaan. Talentontwikkeling van zowel amateurs als professionals staat bij Het Laagland hoog op de agenda. Ook aan jonge theatermakers biedt Het Laagland de kans hun talent te ontwikkelen. Vanuit de theaterwerkplaats Jong Laagland inspireren jongeren elkaar en ontwikkelen zij hun talenten. Het Laagland: theater waar je van groeit.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Quincy Grootjans (quincy@hetlaagland.nl / tel. 046-4007273) of Astrid Zander (astrid@hetlaagland.nl / tel. 046-4007273).