Jong Laagland brengt 'FLARDEN' tijdens Theater na de Dam

Tweede Wereldoorlog door kinderogen

13-04-2017
Jong Laagland presenteert 'Flarden' tijdens Theater Na De Dam. Op woensdag 3 mei om 20:00 uur en op donderdag 4 mei om 21:00 uur (aansluitend op de Dodenherdenking) is ‘Flarden’ te zien in Schouwburg De Domijnen te Sittard. De entree is gratis, reserveren is echter verplicht.

In het repetitieproces van Flarden ervaren jonge spelers dat theater er toe doet. Dat deze manier van verhalen vertellen van belang is. Onder leiding van regisseur Hanneke Jonkers-Schoenmaeckers én samen met ervaren amateurspelers Paul Winters en Truce Gielissen maakten Jong Laaglanders zelf deze voorstelling, waarin hun eigen mening en gedachten ook naar voren komen. Over de Tweede Wereldoorlog én over de wereld van nu. 

Flarden
Schimmen. Kleine stukjes herinnering. Verdrongen of gekoesterd. Zwaar of licht, jong of oud. Verscheuren we ze? Of bewaren ze in een doosje om niet te vergeten? Flarden speelt zich af op een oude zolder, een magische plek; het is daar waar herinneringen worden bewaard of weggestopt. Net als in je hoofd, daar wonen kleine fragmenten die je verscheuren, of doen glimmen als je eraan terug denkt.  

Dát is precies waar onze Jong Laaglanders achter kwamen toen ze een aantal ouderen gingen interviewen over hun beleving van de Tweede Wereldoorlog.  De hoofdvraag van het onderzoek was: “Hoe beleef je de oorlog door kinderogen?” De herinneringen zijn er. Maar ze komen in stukjes, in flarden.

De spelers en het publiek staan door deze voorstelling stil bij de slachtoffers en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.  Ze doen dit niet alleen: door heel Nederland vinden op ruim 80 podia op exact hetzelfde moment voorstellingen plaats over de Tweede Wereldoorlog, in het kader van Theater Na de Dam. Reserveren voor de voorstelling op 3 mei om 20.00 uur of op 4 mei om 21.00 uur kunt u doen via de website van Schouwburg De Domijnen.

Cast
Naast de ervaren amateurspelers zijn deze jonge talenten, afkomstig uit Sittard-Geleen en omgeving, in de voorstelling te zien: Job Moonen, Lot Stalman, Esmée van Waarden, Thomas Baselmans, Linn Dobbelsteijn, Robin van Gulik, Moos Peters, Mia Dominiquez, Raf Gielen, Levi Vrehen, Lisa Lahaije, Aurele Boesten, Lotte Sampers, Sep van Wersch en Kas Kouwenhoven. Allen zijn ze afkomstig van Jong Laagland, de theaterwerkplaats waar je van groeit. 

Jong Laagland maakte reeds 2 keer eerder een voorstelling tijdens Theater Na De Dam: ‘Stille getuigen’ (2015) en de theaterroute ’74 pers.’ (2016).