Keti Koti-viering in Sittard-Geleen

Deel je verhaal met theatermaakster Nina-Elisa Euson

08-05-2023
Op 1 juli wordt ook in Sittard-Geleen, net als op andere plaatsen in Nederland, Suriname en het Antilliaanse en Caribische gebied, de afschaffing van de slavernij (1 juli 1863) herdacht en gevierd. Deze dag wordt in de Surinaamse gemeenschap 'Keti Koti' genoemd en staat bij Antillianen bekend als 'Kadena Kibrá', wat beide ‘verbroken ketenen’ betekent. In andere delen van de wereld wordt deze dag ook wel 'Emancipation Day' genoemd. Het Laagland heeft theatermaakster Nina-Elisa Euson uitgenodigd om voor deze gelegenheid een theatrale samenkomst te organiseren, in opmaat naar jaarlijkse aandacht voor deze bijzondere dag in Sittard-Geleen. Voor deze pilot is Nina-Elisa op zoek naar inwoners van Sittard-Geleen met een Surinaamse, Antilliaanse of Caribische achtergrond die hun verhaal willen delen.

Theatermaakster en actrice Nina-Elisa groeide op in Roermond als dochter van een Antilliaanse vader en een witte Limburgse moeder. Lang vond ze het moeilijk haar bi-culturele achtergrond te omhelzen. Discriminatie maakte dat ze juist probeerde volledig op te gaan in haar omgeving. Nu is ze dankbaar voor haar rijke identiteit. En dat gunt ze iedereen. Haar droom is dan ook om op 1 juli uiteenlopende verhalen op het podium te brengen in de vorm van rituelen, spoken word en muziek. Een feestelijke samenkomst vol zang, dans en eten.  

Samen muziek maken

Het allerliefste wil Nina-Elisa voor deze herdenking aan de slag gaan met muziek. Want samen zingen en muziek maken betekent echt naar elkaar luisteren en harmonie zoeken. "Het is dit jaar 150 jaar geleden dat slavernij wettelijk is afgeschaft in Nederland. Vandaar dat ik heb gekozen voor Black Joy. Ik wil veerkracht vieren en onze community in het zonnetje zetten. En samen zingen is gewoon heerlijk!"

Deel je verhaal

Nina-Elisa is op zoek naar mensen uit Sittard-Geleen met een Surinaamse, Antilliaanse of Caribische achtergrond die iets uit haar verhaal herkennen. Spreekt deze oproep je aan? Kom dan kennismaken om te ontdekken wat jouw bijdrage kan zijn. Je kan op 1 juli actief meedoen. Misschien houd je van zingen, maak je foto’s of speel je een instrument? Nina-Elisa gaat graag met je in gesprek om samen te ontdekken wat jouw bijdrage zou kunnen zijn. En als je alleen je verhaal vooraf wil delen of vooral achter de schermen actief wil zijn, dan ben je ook zeer welkom. Aanmelden kan via nina@hetlaagland.nl.