Positief advies Raad van Cultuur voor Het Laagland

Positief advies Raad van Cultuur voor Het Laagland

19-05-2016
De Raad voor Cultuur heeft vandaag een positief advies uitgebracht aan de Minister van Cultuur over de aanvraag van jeugdtheatergezelschap Het Laagland voor de Basisinfrastructuur in 2017-2020. Het Laagland wil in deze nieuwe cultuurplanperiode haar positie in Limburg en de Euregio verder verstevigen om vervolgens uit te groeien tot een euregionaal theaterhuis voor de hele familie. De Raad is te spreken over deze focus op de eigen regio en noemt Het Laagland een sterke samenwerkingspartner binnen de regio Zuid, met uitstraling naar de Euregio.

De Raad beoordeelt de kwaliteit van deze nieuwe plannen als hoog. De Raad vindt dat Het Laagland laagdrempelige, artistiek degelijke producties maakt met een groot spelplezier. De uitwerking die het gezelschap heeft op het publiek en het veld wordt als positief beoordeeld. Het Laagland toont zich een actief ondernemer, is financieel gezond en de eigen inkomsten zijn ruim voldoende. Het theatergezelschap laat zien dat talentontwikkeling organisch verweven is met haar overige activiteiten, zowel waar het professioneel jong toptalent als talentvolle jongeren van Theaterwerkplaats Jong Laagland betreft. De Raad is van mening dat Het Laagland goed presteert op het gebied van educatie en participatie en tevens weet aan te sluiten bij veranderingen binnen het onderwijs. De Raad noemt het interessant dat Het Laagland niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Duits en Engels speelt. Het Laagland laat zich de komende jaren vaker inspireren door verhalen van Limburgse bodem, met nieuwe teksten van Limburgse auteurs zoals de bekende kinderboekenauteur Benny Lindelauf die in deze nieuwe cultuurplanperiode huisschrijver wordt. Artistiek directeur Inèz Derksen: “We verbinden Limburg met de wereld en andersom. “

Het Laagland maakt onder de noemer theater waar je van groeit eigenzinnig kwaliteitstheater dat kinderen serieus neemt, jongeren prikkelt en volwassenen ontroert. Het gezelschap is gevestigd in Sittard-Geleen en huisgezelschap van Schouwburg De Domijnen. Het gezelschap wordt sinds haar oprichting in 2001 structureel gesubsidieerd door het Ministerie van OCW en de Provincie Limburg. Artistiek directeur en mede-oprichter Inèz Derksen ontving onlangs een Koninklijke Ridderorde voor haar grote bijdrage aan de ontwikkeling van het jeugd- en familietheater in Limburg en aan de talentontwikkeling van jonge theatermakers en acteurs. Recente titels van haar hand zijn EXPEDITIE PETER PAN en ZUJERLEECH, de eerste Laagland-productie in het Limburgs dialect. De kleutervoorstelling Bezoek voor Beer, het regiedebuut van Laagland-acteur Lennart Monaster, werd recent bekroond met de Zilveren Krekel 2016.