Prijs van de Kritiek gewonnen

Grote jeugdtheatergezelschappen winnen 'Prijs van de Kritiek'

11-09-2018
De negen professionele jeugdtheatergezelschappen in Nederland, waaronder ook Het Laagland in Sittard-Geleen, krijgen de ‘Prijs van de Kritiek 2018’. De Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) looft deze prijs uit aan de jeugdtheatergezelschappen ‘voor de unieke, veelzijdige vormen van theater die zij brengen voor jonge kijkers’.

‘Het Nederlandse jeugdtheater vormt in al zijn veelzijdigheid een uniek onderdeel van het podiumkunstenlandschap’, schrijft de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT). De negen jeugdtheatergezelschappen – Het Laagland, De Toneelmakerij, Het Houten Huis, Sonnevanck, Kwatta, Artemis, Het Filiaal, NT Jong en Maas – worden overal ter wereld, tot in Korea en Zuid-Afrika, uitgenodigd om hun werk te komen spelen. Zo was Expeditie Peter Pan van Het Laagland tot in New York te bewonderen. Simone Mager, algemeen directeur: “Het Laagland is samen met onze collega gezelschappen blij met deze erkenning. Een mooie aanmoediging om op onze eigenwijze manier theater te blijven maken waar je van groeit.”

Zelden plaats
Toch is er volgens de critici nog maar zelden plaats voor in de landelijke dagbladen, werken zij met budgetten die kleiner zijn dan in het volwassenencircuit en blijven hun artistieke prestaties ondergewaardeerd. De KNT: ‘Sinds grofweg de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt in Nederland een vorm van theater gemaakt die jonge kijkers serieus neemt. In de onderwerpen die centraal staan en in de manier waarop het jonge publiek wordt aangesproken: niet bevoogdend en zonder aan complexiteit, gelaagdheid of zeggingskracht in te boeten. Een vorm van podiumkunst waarin genres worden gemixt, waarin oorspronkelijke verhalen worden verteld in tekst, beeld, beweging en muziek, waarin de veranderende samenstelling van de bevolking weerspiegeld wordt, sneller en vanzelfsprekender dan in het volwassenencircuit.’

Uitreiking Prijs van de Kritiek
De prijs is toegekend aan de Nederlandse jeugdtheatergezelschappen die volgens de overheid tot de BasisInfraStructuur (BIS) behoren en wordt op 6 oktober 2018 uitgereikt in de Stadsschouwburg Haarlem, na afloop van de première van De Krijtkring, de laatste voorstelling van Liesbeth Coltof als artistiek leider van De Toneelmakerij.

De leden van de Kring van Nederlandse Theatercritici kiezen ieder jaar een winnaar van de ‘Prijs van de Kritiek’. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn die of dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. De prijs bestaat sinds 1967. De trofee is een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen.

Foto: Joost Milde
Bron: Theaterkrant