Spektakel met muziek en slagwerk in Kanonnenvoer

Vanaf februari 2020 op tournee door Nederland en België

19-11-2019
Het Laagland presenteert de ontroerende en spannende voorstelling Kanonnenvoer. De première van dit muzikaal slagwerk met gardes, potten en pannen voor iedereen van 8 tot 108 vindt plaats op zaterdag 1 februari 2020 in Schouwburg de Domijnen. Daarna is de voorstelling nog tot eind mei in de Nederlandse en Belgische theaters te zien.

Spannend en ontroerend
Een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit door een onverwachte vriendschap. Zó ontroerend, dat zelfs vissen zouden gaan huilen.

Kok Tortot heeft in tijden van een oorlog maar één doel: overleven. Als hij denkt dat zijn leger morgen gaat verliezen, loopt hij vandaag alvast over. Deze meesterchef, met een hart zo koud als een vis, zorgt vooral voor zichzelf. Totdat hij Halve George ontmoet, een gewonde soldatenjongen die in de vuurlinie bijna tot kanonnenvoer was vermorzeld. Tortot neemt deze vrolijke, jonge spraakwaterval ongewild op sleeptouw. Samen bluffen zij zich een fantasievolle weg door barre tijden. Uiteindelijk bekokstooft Tortot een krankzinnig meesterplan om die dwaze oorlog te stoppen en zo het leven van halve George te redden.

Kanonnenvoer is smakelijk 'theatervoer' voor de hele familie van 8 tot 108 jaar. Een bord vol vriendschap, een scheut dwaze ruziemakers en een flinke toef avontuur. Inclusief muzikaal vuur- en slagwerk als kers op de taart. Gebaseerd op Benny Lindelaufs bekroonde jeugdboek ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’.

Van boek naar theater
Lennart Monaster (regisseur Het Laagland):
"Het oorspronkelijke boek van Benny Lindelauf heeft mijn hart gestolen. Het is zó grappig, avontuurlijk, spannend, liefdevol en ongelofelijk mooi geschreven. En dan gaat die schrijver ook nog ons script maken. Kan niet beter! Ik droomde al een tijd van een muziektheaterproductie met veel slagwerk in een keuken. Lekker raggen op potten en pannen, magische muziek maken met gardes en pollepels. Ik had er alleen geen inhoud voor. Tot ik dit fantastische verhaal over een kok in het leger tegenkwam. Ik sta echt te popelen om deze voorstelling te maken."

Benny Lindelauf (schrijver):
“Ik was meteen enthousiast toen Lennart Monaster mij vroeg een theatertekst te maken van mijn boek ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’. De samenwerking die theater met zich meebrengt, is ontzettend inspirerend. Zo’n script vraagt om een geheel nieuwe benadering, dus het is echt iets anders geworden dan het boek. Je gaat als het ware met dezelfde klei iets nieuws maken. Ik hou bij theater van bondige, snelle dialogen. Heerlijk als straks vijf acteurs deze tot leven laten komen, dan wordt een en een echt drie.”

Cast & crew
Concept & regie: Lennart Monaster | Spel & muziek: Folmer Overdiep, Gijs Nollen, Jessie Wilms, Bart Sietsema en Dion Vincken| Tekst: Benny Lindelauf | Compositie: Wouter Gulikers | Regie-assistent: Silke van Kamp | Vormgeving: Douwe Hibma | Kostuums: Liesje Knobel | Lichtontwerp: Wilfred Loopstra | Geluidstechniek: Con Kevel | Techniek: Roger Foxius | Beeld: Hanneke Wetzer