Spelers gezocht voor Theater Na De Dam

Gezocht: Jonge acteurs voor een vergeten verhaal tijdens Theater Na De Dam 2021

24-02-2021
Ondanks de huidige tijd waarin we leven, of misschien wel juist daarom, maakt Het Laagland ook dit jaar een locatietheatervoorstelling op de avond van de Nationale Dodenherdenking tijdens Theater Na De Dam. Met inachtneming van de op dat moment geldende coronamaatregelen wordt live op locatie gespeeld. Publiek kijkt mee via een livestream óf is er, in kleinere aantallen, toch bij. Ben jij tussen de 12 en 18 jaar oud, en wil jij 8 dagen én enkele avonden werken met een professionele regisseur aan een gedenkwaardige, bijzondere theaterproductie op 4 mei? Dan zoeken we jou!

Theatermaker Dönci Bánki laat zich in de bewegingstheatervoorstelling ‘Het vergeten gras’ inspireren door een haast uitgewist verhaal over de grootste voetbalramp uit de Nederlands sportgeschiedenis, die zich afspeelde op Sittardse grond.

Theater Na De Dam is een landelijk initiatief dat al 12 jaar lang respect afdwingt. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Gelijktijdig spelen meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Wat ga je doen?
Dit jaar maakt regisseur Dönci Banki samen met jou en je collega-spelers een bijzondere editie van Theater Na De Dam.  Op een buitenlocatie, waar op 19 november 1944 een voetbalwedstrijd plaatsvond voor het goede doel. Zuid-Limburg was bevrijd, de situatie leek veilig.  Totaal onverwacht sloeg het noodlot toe. Een granaataanval van tien minuten. Het exacte aantal doden is tot de dag van vandaag onbekend, maar zeker is dat er enkele kinderen bij waren.

Geïnspireerd door dat verhaal gaat Dönci met jou op onderzoek uit. Er wordt gesproken met nabestaanden die er nog iets over kunnen vertellen. Rechtstreeks hoor jij die verhalen en laten jullie je inspireren. Er wordt niet alleen teruggeblikt op het haast vergeten verhaal van toen, er wordt ook gekeken naar het nu.  Nog steeds zijn er onwerkelijke werelden waarin kinderen, jongeren en ouderen plots anoniem uit ons leven worden weggerukt. Welke kinderen spelen er nu wedstrijden om te vergeten?

Het eindresultaat wordt gespeeld op dinsdag 4 mei, op locatie. Je speelt live. Het publiek kijkt mee via een livestream of is er, als de coronamaatregelen dat toestaan, in kleine aantallen bij. Je repeteert bij Het Laagland in Schouwburg De Domijnen Sittard en digitaal, via ZOOM.  Er wordt gewerkt in kleine groepjes en volgens de coronamaatregelen.

Wat verwachten we van je?
Deelname is helemaal gratis. Er zijn wel een paar wensen waaraan je moet voldoen om mee te kunnen doen:

* Je moet beschikbaar zijn op de volgende data:
- donderdagavonden 1, 8 en 15 april (kennismaking & interviews)
- zaterdag 17 april (live repetitiedag)
- zondag 18 april (online ontmoetingsdag > jongerenbijeenkomst alle Theater Na De Dam voorstellingen uit het hele land, ontmoeten elkaar in ZOOM)
- zaterdag 24 & zondag 25 april repetitieweekend (hele dag)
- zaterdag 1 & zondag 2 mei repetitieweekend (hele dag)
- maandag 3 mei (repetitiedag overdag + try-out in de avond)
- dinsdag 4 mei (laatste doorloop/repetitie overdag + voorstelling in de avond)

Inschrijven
Inschrijven is niet meer mogelijk.