Het startpunt van de route was het project van Yori Steigstra in het appartement van wijkmaker Roy, die in de Jos Klijnenflat woont. Yori’s artistieke onderzoek ging over intergenerationele vriendschap. Zij en Roy vertelden de aanwezigen over de ontwikkeling van hun vriendschap en wat hun overeenkomsten en verschillen zijn. ZuidZone heeft Yori geïnspireerd om meer naar de mens achter een verhaal te kijken en om op een respectvolle manier met die verhalen om te gaan. “Ik vind het tof dat bij ZuidZone de mensen echt centraal staat. Je kijkt veel beter naar wie je voor je hebt en zet mensen in hun kracht.”
De tweede presentatie, van Jodie Cranen, vond plaats in het Laaglandappartement in Wagenaar 62. Ze gaf een inkijkje in haar artistieke onderzoek over hoe je in het moment kunt leven door het vertragen van de tijd. Zij maakte samen met een groep wijkmakers een film gebaseerd op het boek Momo en de tijdspaarders van Michael Ende, dat over dit thema gaat. Lopend door het appartement kwamen de bezoekers de karakters uit de film tegen én konden ze scènes uit de film bekijken. Jodie vond vooral de samenwerking erg inspirerend. “Ik heb een goede balans gevonden tussen mijn eigen stijl en wat de wijkmakers inbrachten. Zo was er een wijkbewoner die heel goed kan filmen en video’s bewerken. Met zijn technische blik en mijn artistieke blik vulden we elkaar heel goed aan.”
Yorvique Macaay maakte een installatie met kunstwerken en video’s, die te zien was in een ander appartement in de Wagenaar. Hij ging op zoek naar de muze van Geleen-Zuid en wilde de kracht van kleding laten zien met zijn werk. Hij kreeg oude kleding van mensen uit Geleen-Zuid en gaf deze stukken een nieuw leven. In de video’s liet hij de mensen die hem kleding gaven vertellen over hun kledingstukken. Wat betekent hun kleding voor hen? Tijdens zijn onderzoek kwam Yorvique tot de conclusie dat er niet één muze is in Geleen-Zuid, maar dat iedereen die hem helpt bij het maken van zijn collectie een muze voor hem is. En daarbij gebruiken ze allemaal hun eigen talent. “Het mooie aan ZuidZone is dat wijkbewoners hun eigen talent kunnen inbrengen. Je start niet vanuit een vooropgezet artistiek plan maar laat je leiden door het talent van de wijkbewoners.”
Blijvende impact
Yori en Yorvique nemen niet meteen afscheid van de wijk. Yori gaat eerst nog optreden met het ouderenkoor van Geleen-Zuid. Tijdens de repetities sloot ze meerdere vriendschappen met mensen uit het koor en nu repeteren ze samen voor een voorstelling in mei. Yorvique is tot november in Geleen-Zuid te vinden. Wagenaar 9 is na de eindpresentatie zijn vaste atelier geworden, waar hij werkt aan zijn kledingcollectie die op 15, 16 en 17 november te zien is tijdens het Fashionclash Festival in Maastricht.