WijkZone #2 in Venlo

Tweede WijkZone in Venlo met maker Naomie Steijger

29-06-2020
Onder de noemer ‘Wortels op wielen’ is in Venlo de tweede editie van het sociaal-artistieke project WijkZone van start gegaan. WijkZone is een initiatief van theatergezelschap Het Laagland en talentonwikkelingsorganisatie VIA ZUID om podiumkunst te maken en te presenteren met én voor een publiek dat gewoonlijk niet zo snel in het theater komt. Daarbij gaan jonge podiumkunstenaars de verbinding aan met wijkbewoners en hun leefomgeving. De theatrale presentatie aan het eind is specifiek geënt op de betreffende wijk en met actieve participatie van bewoners.

WijkZone#2 wordt ondersteund door Cultuurimpuls Venlo. Theatermaker Naomi Steijger gaat hiervoor vanaf december 2020 aan het werk in en rondom zeven woonwagenkampjes in Venlo. Afgelopen week vond al een ‘voelsprietweek’ plaats om enkele sleutelfiguren te leren kennen en de contouren voor het theatrale onderzoek te verkennen. Het eindresultaat staat gepland voor het voorjaar van 2021.

Naomi Steijger (1994) studeerde in 2019 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Haar afstudeervoorstellingen maakte ze met steun van VIA ZUID. Naomi maakt onder andere podcasts voor de VPRO en werkt aan het project Concrete Voices. In haar werk gaat ze op zoek naar de verhalen en stemmen die doorgaans niet gehoord worden.

Wortels op wielen
Voor WijkZone#2 gaat Naomi aan de slag met het begrip ‘wortelen’. Wat betekent dat
voor de Sinti en hun naaste buren in Venlo? Hoe belangrijk is een plek, een
honk waar je je veilig voelt en waar je thuis bent? Naomi gaat ontmoetingen creëren tussen en met de mensen uit twee ‘begrensde’ werelden: de Sinti in hun woonwagens en de burgers in hun rijtjeshuizen. Hún verhalen vormen de basis voor de theatrale eindpresentatie.

WijkZone#2 Naomi Steijger bij woonwagens in Venlo