Folmer Overdiep

“Ik speelde op de kleuterschool een boom in het bos van Roodkapje voor alle ouders. Doodeng, ik hoor mijn juf nog de tekst in mijn oor fluisteren.”

Folmer speelt in seizoen 2019-2020 in de voorstelling 'Kanonnenvoer'. Ook toerde Folmer onlangs met de Engelstalige en Duitstalige versie van 'Expeditie Peter Pan' naar New York, Ierland, Zwitserland, Liechtenstein en Luxemburg. Hij heeft al in vele voorstellingen van Het Laagland gespeeld, waaronder 'Gewoon Held', 'De Kleine Cowboy' en 'Joris & De Drakentemmers'.

Wie ben je?
Ik ben Folmer en geboren in Den Haag. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen van 18 en 20 jaar en een hele lieve Beagle hond, die Ollie heet.

Wat doe je in je vrije tijd?
Als ik vrij ben, loop ik graag met onze hond Ollie op het strand en gooi ik een balletje met hem.
Verder vind ik het heel leuk om Indisch te koken en te eten natuurlijk. s' Avonds lees ik vaak een boek, kijk een filmpje of ga naar theater.

Wat was als kind jouw eerste theaterervaring?
Op de kleuterschool heb ik mijn eerste rol op toneel gespeeld. Ik speelde een boom in het bos van Roodkapje voor alle ouders van de school. Doodeng, ik hoor mijn juf nog de tekst in mijn oor fluisteren.

Waarom ben je acteur geworden?
Op de basisschool deed ik al veel acts in de klas en schreef toneelstukjes voor mijn vriendjes. Later op de middelbare school kreeg ik een hoofdrol. Oidipous mocht ik spelen, een moeilijke opgave voor een 16-jarige, maar het was geweldig om te doen. Ik voelde me echt op mijn plek in het theater en heb toen besloten om naar de toneelschool te gaan. In 1993 heb ik de acteursopleiding van de toneelacademie in Maastricht afgerond.

Omschrijf het leven als acteur eens?
Als acteur moet je eigenlijk best wel veel reizen: de ene keer speel je in Groningen en dan weer in Maastricht. Heel leuk om zoveel steden te zien en te kennen. Thuis of in de trein leer je de teksten en bereid je je voor op de repetitie of een voorstelling. Ook moet je vaak audities doen om aan werk te komen. Je weet eigenlijk nooit waar je het komende jaar gaat werken. Beetje eng, maar het went wel.

Wat zou je altijd nog een keer willen spelen?
Het liefste zou ik graag nog eens een mooie rol in een koningsdrama van Shakespeare willen spelen, op locatie of in het theater.

Wat vind je het mooist aan dit vak?
Het mooiste aan mijn vak vind ik de diversiteit van de dingen die je doet op de vloer. Muziek maken, vechten met een zwaard, zingen, een gek typetje spelen etc. Met je collega's de voorstelling laten leven. Allemaal om het publiek met een bijzondere ervaring naar huis te laten gaan.

Wat is je beste blooper ooit op de bühne?
Mijn grootste blooper op toneel was dat ik klaar stond in de coulissen om een scène in te stappen en me opeens realiseer dat ik het verkeerde kostuum aan heb! Als een razende terug om me te verkleden paniek in de kleedkamer! Dan hoor je via de intercom dat je MOET komen...
Rennen naar het toneel, ondertussen van alles nog aantrekken... en dan snel de vloer op. Iedereen keek me heel vreemd aan. Mijn collega's kregen de slappe lach, omdat mijn plaksnor scheef zat en ik half in mijn ondergoed stond. Heel stom en ik hoop dat het nooit meer gebeurt!

Welke opleiding heb je gedaan en wanneer heb je deze afgerond?
In 1993 studeerde ik af aan de Toneelacademie Maastricht. Ik heb in voorstellingen van Toneelgroep Oostpool, Het Nationale Toneel, Bos Theaterproducties en nog meer gezelschappen gespeeld. Voor Het Laagland heb ik veruit het meeste gespeeld.

Folmer Overdiep

Folmer Overdiep

DE KLEINE COWBOY (2017)

DE KLEINE COWBOY (2017)

BEZOEK VOOR BEER (2015)

BEZOEK VOOR BEER (2015)

ROBIN HOOD (2014)

ROBIN HOOD (2014)