Hier brandt NOG altijd licht

Hier brandt NOG altijd licht. Met ZuidZone op pad in Geleen-Zuid

Op 15, 16 en 17 december vond de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht. Met Zuidzone op pad in Geleen-Zuid plaats. Tijdens deze theatrale route door de wijk bekeken bezoekers verschillende kleine voorstellingen. Een route door tuinen, straten én huizen die een bijzonder inkijkje gaf in het leven van de bewoners van Geleen-Zuid. Wat betekent thuis voor hen? Gevoelige onderwerpen die recht uit het hart komen. 

Hieronder kun je een aantal terugblikken vinden over de evenementen die voorafgaand aan de voorstelling plaatsvonden. Ook kun je lezen over de voorstelling zelf. 

 

 

 

Terugblik: 'Hier brandt NOG altijd licht. Met ZuidZone op pad in Geleen-Zuid', 15, 16 en 17 december

Bij echte winterse temperaturen werden bezoekers tijdens deze voorstelling door bewoners en makers meegenomen langs de flats van Geleen-Zuid. Het overkoepelende thema: wat betekent thuis voor jou? Het publiek werd verwelkomt in de Van Goyentuin met een kopje verse muntthee. Koptelefoons werden uitgedeeld, waarmee de volledige route te volgen was. 

De Van Goyentuin was tevens de start van de route. Daar werd het verhaal van maker Kiki gedeeld. Hoe pakte zij het ontmoeten van bewoners aan? En welke bijzondere bewoners werken er in de moestuin? Ook werd het publiek getrakteerd op een heerlijk kopje pompoensoep op recept van Angelique (hieronder te downloaden). 

Na deze korte voorstelling vervolgden de bezoekers hun wandeling en ging de groep op weg naar de Teniersflat. Daar luisterden zij naar de inleiding van de Q-Route die makers Jantien en Talla maakten in 2021 (en die via deze website nog steeds te beluisteren is). In één van de appartementen in de flat mocht het publiek plaatsnemen en werden ze uitgedaagd door bewoners om na te denken over hoe zij van hun eigen huis een thuis maken. 

Aangekomen bij de Wagenaarflat, de volgende halte, werd de groep in tweeën gesplitst. In het ZuidZone-appartement kon men de schilderingen bekijken die maker Sarai samen met bewoners maakte. Lemlem gaf een prachtige harpsolo waarbij zij live zong. Vienna liet in een korte 'balkon-voorstelling' zien wat het thema 'thuis in je hoofd' voor haar betekent. Bij Gerda thuis was haar imposante kerstdorp het decor voor een hartverwarmend hoorspel over licht brengen in een wijk in verandering (haar verhaal is te lezen via de Limburger en te zien via L1).

Het eindpunt van de route was de Wappertuin, waar iedereen even kon opwarmen met een kopje Marokkaanse muntthee, glühwein of warme chocomel. 

Reacties:

“Magisch. Bij een temperatuur van -7 graden de laatste voorstelling bijgewoond. In één woord geweldig. Wat een sfeer, ambiance, lieve bewoners/theatermakers, artiesten, gevoelige onderwerpen en vanuit het hart. Chapeau, een dik verdiend compliment voor jullie allemaal die dit mogelijk hebben gemaakt." - François

"De theatermakers van Het Laagland zijn sinds Corona aanwezig in de wijk. Zij maakten kennis met de inwoners, leerden hun verhalen écht kennen. Het verhaal van de wijk werd verteld tijdens de theatrale route ‘Hier brandt NOG altijd licht’. Theatermakers samen met inwoners zelf. De foto’s geven een kleine indruk. Maar het verhaal zit in het hoofd en in het hart. [...] Dankjewel allemaal. Fantastisch gedaan." - Judith

Solana werkt aan een schildering in de Wagenaarflat. Foto door Branko Popovic.

Solana werkt aan een schildering in de Wagenaarflat. Foto door Branko Popovic.

Bezoekers bekijken een video in de Teniersflat. Foto door Branko Popovic

Bezoekers bekijken een video in de Teniersflat. Foto door Branko Popovic

De voorstelling in de Van Goyentuin. Foto door Branko Popovic

De voorstelling in de Van Goyentuin. Foto door Branko Popovic

Terugblik: 'PUSSY' in de Zuidkamer, 8 december

Voor de mensen die niet konden wachten op de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht. Met ZuidZone op pad in Geleen-Zuid (15,16,17 december) speelden Sebas van der Donk en Marcos Valster Costa Ferreira op 8 december hun voorstelling PUSSY in de Zuidkamer. Om 16:00 en 19:00 uur was iedereen welkom om te komen kijken. Het publiek was vol enthousiasme!

Bezoekers bekijken de voorstelling 'PUSSY' in de Zuidkamer

Bezoekers bekijken de voorstelling 'PUSSY' in de Zuidkamer

Gezellige drukte in het Wagenaar-appartement

Gezellige drukte in het Wagenaar-appartement

Terugblik: open huis, 16 november

Makers en bewoners kwamen op 16 november samen in het makers-appartement in de Wagenaarflat. Tijdens een 'open huis' werden de plannen voor de route besproken. Ongeveer 40 bewoners, waaronder vertrouwde en nieuwe gezichten, waren aanwezig. De makers stelden zich voor en alle aanwezigen schilderden samen 'Happy Stones' en genoten van de kookkunsten van tante Joos.