Kanonnenvoer

Muzikaal slagwerkspektakel met gardes, potten en pannen

Kanonnenvoer

  • groep 5 t/m 8
  • januari t/m maart 2022


NRC Handelsblad: “Met een ritmisch opzwepend geluidsdecor van kletterende en rammelende potten en pannen, maakt de spelersploeg, in regie van Lennart Monaster, het koortsachtige, doordenderende oorlogsgeweld op knappe wijze invoelbaar.”

In tijden van oorlog heeft meesterkok Tortot maar één doel: overleven. Deze chef de cuisine, met een hart zo koud als een vis, zorgt vooral voor zichzelf. Kanonnenvoer is gebaseerd op Benny Lindelaufs bekroonde jeugdboek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor. De voorstelling is smakelijk theatervoer voor de hele familie met een bord vol vriendschap, een scheut doldwaze ruziemakers en een flinke toef fantasie.

Als Tortot denkt dat zijn leger morgen gaat verliezen, loopt hij vandaag alvast over. Totdat hij Halve George ontmoet, een gewonde soldatenjongen die in de vuurlinie bijna tot kanonnenvoer was vermorzeld. Tortot neemt deze vrolijke, jonge spraakwaterval ongewild op sleeptouw en samen bluffen zij zich een fantasievolle weg door barre tijden. Uiteindelijk bekokstooft Tortot een krankzinnig meesterplan om die dwaze oorlog te stoppen en zo het leven van Halve George te redden. Een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit. Zó ontroerend, dat zelfs vissen zouden gaan huilen.

Thema's
Vriendschap, overleven in oorlogstijd, openstaan voor anderen. 

Kerndoelen 
34 > sociale en emotionele ontwikkeling > opkomen voor jezelf > rekening houden met anderen
37 > samenleven, waarden en normen
54 > muziek, taal en spel > verkenning, luisteren, kijken, spelen

Educatiemateriaal
Filmpjes met de acteurs zijn in de klas te bekijken, als voorbereiding op het voorstellingsbezoek en als verwerking na afloop. Een (zelf te printen) placemat met puzzels en opdrachten ter verdieping van het thema en stimulering voor nagesprek.

Praktisch
Duur: 75 minuten
Kosten: prijs per leerling is afhankelijk van regio en theater (tussen € 5,50 en € 7,50 per leerling)
Te boeken bij De Domijnen Sittard, De Maaspoort Venlo, Theater Kerkrade, Kaleidoscoop Maastricht en Het Laagland.