Theater voor Keti Koti
Vieren en herdenken in Sittard-Geleen
Leeftijd: Alle leeftijden
Duur: 16:00 tot 21:00 uur

Keti Koti 29 juni

Op zaterdag 29 juni organiseren we, na een goedbezochte eerste editie van Theater voor Keti Koti in Sittard-Geleen, opnieuw een bijeenkomst rond de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij (1 juli 1863). Deze dag wordt ook wel Keti Koti of Kadena Kibrá genoemd, wat beide verbroken ketenen betekent. Wij organiseren deze bijeenkomst samen met theatermaker Nina-Elisa Euson, die dit jaar het programma samenstelt en het geheel presenteert. 

De inloop start om 16:00 uur in museum Het Nieuwe Domein, locatie Kapittelstraat in Sittard. Om 17:00 uur start de viering met een met een gezamenlijke Free Heri Heri for all maaltijd. Het programma zal ongeveer tot 21:00 uur duren

Let op! Zoals eerder gecommuniceerd in onze seizoensbrochure zal de bijeenkomst niet op zondag 30 juni maar op zaterdag 29 juni plaatsvinden. 

Free Heri Heri For all

Een nieuw onderdeel is de Free Heri Heri maaltijd. Het Laagland maakt hierbij gebruik van het concept Free Heri Heri For All, ontwikkeld door KIP Republic. KIP Republic werkt ieder jaar samen met verschillende instellingen in Nederland om Heri Heri maaltijden aan te bieden. Het Surinaamse gerecht Heri Heri stamt uit de tijd van de slavernij en bevat ingrediënten die de tot slaaf gemaakten op de plantages tot hun beschikking hadden. Een groep vrijwilligers gaat op 29 juni onder leiding van een chef aan de slag met het bereiden van de maaltijd. Deze wordt gratis uitgedeeld aan het publiek (zolang de voorraad strekt). De gezamenlijk maaltijd start om 17:00 uur.

Free Heri Heri For All
Programma Keti Koti

Programma

Na de Free Heri Heri maaltijd gaat het event van start. Persoonlijk verhalen krijgen de aandacht en er is theater, muziek en dans. Ischa den Blanken (eerder actief bij het Laagland voor Niet van Hee en Het Meisje en het Water) vertelt over zijn podcast Moksi. In deze podcast schetst Den Blanken een portret van zijn tachtigjarige oma, maar onderzoekt hij ook zijn eigen wortels. Ruby Cathalina van dansschool Ruby Pure Latin geeft een salsaworkshop en vertelt over de geschiedenis van deze dans die ontstaan is tijdens de slavernij. Anton de Bies (eerder bij Het Laagland te zien in Help, Helikopterouders!) speelt een fragment uit zijn muziektheatervoorstelling over de Curaçaose verzetsstrijder Tula. In deze voorstelling kruipt De Bies in de rol van de Tula, die in gesprek gaat met zichzelf om het publiek stil te laten staan bij de doorwerking van de slavernij in het heden. Daarnaast zijn er interviews met Henna Toppenberg en Raenys Martis. De band Maxime X Glyn sluit de avond af. In de hal van het museum kun je twee documentaires en een foto expositie bekijken.