Gijs Nollen

“Ik hou van paardrijden, hoeden en warme landen. Tel daarbij het kamperen op en ik voel me een echte cowboy.”

Gijs speelt in 2019-2020 in 'Vreemde Eend' en 'Kanonnenvoer'. Gijs heeft al in veel voorstellingen van Het Laagland gespeeld, waaronder recent in 'Gewoon Held' en 'De Kleine Cowboy'.

Wie ben je?
Ik ben Gijs en ik woon in Rotterdam.

Welke rollen speel je op dit moment?
Gijs in Joris & de Drakentemmers. De kleine cowboy, de sheriff en de indiaan in De Kleine Cowboy en Thomas in The Peter Pan Experience.

Wat doe je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd ga ik graag en veel naar de film. Vooral in de filmhuizen. Ook beoefen ik op hoog niveau badminton. En ik slaap heel veel.

Welk personage speel je het liefst en waarom?
Het liefst speel ik de rol van sheriff in De Kleine Cowboy, omdat het leuk is een onaardig karakter te spelen. Ik vond het ook leuk om de onsympathieke parkbaas in Robin Hood te spelen

Heb je zelf invloed op de invulling van je rol en kun je daar iets over vertellen?
Ik hou ervan een flinke dosis eigen inbreng in mijn rollen te stoppen. En dat is bij Het Laagland bijna altijd mogelijk. We werken weinig met bestaande teksten en mogen daarom altijd zelf door middel van acts en improvisatie tijdens de repetities teksten maken.

Hoe heb jij geleerd je innerlijke draak te temmen?
Een innerlijke draak laat zich moeilijk temmen, dus ik heb het nog niet helemaal geleerd. Ik zie hem wel steeds duidelijker oppoppen, waardoor ik hem beter begrijp en er ook een beetje om kan lachen.

Hoeveel Cowboy zit er in jou?
Ik hou heel erg van paardrijden en van hoeden. Ook warme landen spreken me erg aan. Tel daarbij de drank en sigaretten en het kamperen in de buitenlucht op en dan voel ik me een hele cowboy.

In hoeverre herken je jezelf in het personage dat je speelt?
De Kleine Cowboy staat wat verder van me af dan het Gijs personage in Joris & de Drakentemmers. En Thomas uit The Peter Pan Experience is eigenlijk het tegenovergestelde van wie ik ben.

Wat vind je het mooiste moment in het maakproces rond een voorstelling?
Ik hou van de eerste repetitieweek, waarin we nog niks weten over hoe de voorstelling gaat worden en we heel vrij kunnen improviseren.

Wat was als kind jouw eerste theaterervaring?
Ik heb pas op latere leeftijd een eerste rol gespeeld. Ik was 17 en speelde Dionysos, god van de vruchtbaarheid en de wijn. Goeie eerste rol vond ik!

Omschrijf het leven als acteur / actrice eens?
Vaak op reis zijn en veel in de trein zitten. Heel veel schakelen tussen het spelen van meerdere voorstellingen. Ik speel er dit jaar drie door elkaar.

Wat zou je altijd nog een keer willen spelen?
Ik zou graag een keer een rol spelen waarvoor je heel erg moet transformeren. Bijvoorbeeld een maffiabaas.

Gijs Nollen

Gijs Nollen

 

Wie vind jij zelf de beste acteur of actrice ooit en waarom?
Ik hou erg van Daniel D. Lewis. Hij kruipt echt in zijn rol en is telkens echt iemand anders.

Wat is je beste blooper ooit op de bühne?
In Expeditie Peter Pan zing ik aan het einde een lied in een wit pak, wat vrij belangrijk is voor die scène. Ik kwam er een keer tijdens de voorstelling achter dat ik het pak nog in de kleedkamer had liggen. Moest ik een moment bedenken om dat pak te gaan halen ergens tijdens de voorstelling. Heel stressvol!!

Ben je (nog) steeds zenuwachtig als je gaat spelen en wat doe je daarmee?
Gelukkig tegenwoordig niet meer zo zenuwachtig, maar voel wel gezonde spanning bij premières. Dat kan ik goed inzetten voor mijn personages.

Welke opleiding heb je gedaan en wanneer heb je deze afgerond?
Ik wilde journalist worden, maar moest wachten om ingeloot te worden en toen ging in de tussentijd ook auditie doen. Het leek me allebei leuk. En nu ben ik blij met mijn keuze. Ik studeerde in 2000 af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem en ik heb al in veel voorstellingen van Het Laagland gespeeld.

EXPEDITIE PETER PAN (2015)

EXPEDITIE PETER PAN (2015)

ROBIN HOOD (2014)

ROBIN HOOD (2014)

WIM IS WEG (2013)

WIM IS WEG (2013)