Karlijn Hamer

“Ik vind het leuk om stoere meisjes te spelen of juiste hele rare meisjes.”

Karlijn is opgegroeid bij Het Laagland. Ze begon bij Jong Laagland, onze theaterwerkplaats waar ze theater leerde spelen en maken. Na haar opleiding heeft ze in de Laagland-voorstelling De Meester van de Zwarte Molen gespeeld. Karlijn speelt op dit moment met haar jeugdidolen Joris en Gijs in Joris & de Drakentemmers, die in 2017 de Zapp Theaterprijs won.

Wie ben je?
Ik ben Karlijn en ik woon in Amsterdam. Ik ben opgegroeid in Sittard en heb als kind veel voorstellingen van Het Laagland gezien en aan workshops meegedaan. Daarna volgde ik de Amsterdamse Toneelschool en de Kleinkunstacademie. Ik ben als professioneel artiest in het muziektheater terecht gekomen.

Welke rollen speel je op dit moment?
Ik speel nu in Joris & de Drakentemmers als mijzelf en drummer.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik hou van filmpjes kijken, wandelen, liefdesbrieven schrijven, puzzelen, dat soort saaie dingen.

Welk personage speel je het liefst en waarom?
Ik vind het leuk om stoere meisjes te spelen of juiste hele rare meisjes.

Heb je zelf invloed op de invulling van je rol en kun je daar iets over vertellen?
Joris & de Drakentemmers hebben we heel erg samen gemaakt. Alle muziek en teksten zijn op de vloer ontstaan. Het was ook een persoonlijk proces omdat we de personages baseerden op onze eigen karakters en onze eigen draken.

Hoe heb jij geleerd je innerlijke draak te temmen?
Ik denk dat je dat nooit echt leert. Mijn draak wil dat ik altijd heel erg opval en anders ben dan de andere. Meestal heb ik daar ook heel veel plezier in en maakt het me wie ik ben. Maar soms doe ik het omdat ik denk dat ik anders niet gezien wordt of niet belangrijk genoeg ben. Dan mag het wel een tandje rustiger. Op zo’n moment heb ik mezelf door en dan helpt het om erom te lachen.

In hoeverre herken je jezelf in het personage dat je speelt?
Het personage is natuurlijk een uitvergroting, maar door het maken van Joris & de Drakentemmers ben ik er in mijn eigen leven ook alerter op geworden.

Wat vind je het mooiste moment in het maakproces rond een voorstelling?
De eerste maand als echt alles nog mag en alles kan. Het liefst duurt dat gevoel het hele repetitieproces lang. En dat je met een groep op alle ideeën ‘JA!’ zegt en niks te gek is. Het hoeft ook allemaal nog niet te kloppen.

Karlijn Hamer

Karlijn Hamer

 

Wat was als kind jouw eerste theaterervaring?
Eén van de eerste voorstellingen van Het Laagland is mij nog enorm bijgebleven: De Aap en het Meisje. Een voorstelling in de oude bioscoop in Sittard, van Joris Erwich en Gijs Nollen. Bij aanvang stond Joris met zijn accordeon een zielig liedje te spelen naast te popcornmachine waar ik als kind nog popcorn uit had gekocht. In de zaal hadden ze alle bioscoopstoelen op een hele grote hoop gegooid en ze brachten allemaal liedjes. Het was een verhaal over de Aap die verliefd was op het meisje, terwijl een film die speelde, waarin je de Aap en het meisje door het veld zag rennen.

Waarom ben je actrice geworden?
Zodat ik met Gijs en Joris in een voorstelling kon spelen.