Thuis in je hoofd

Thuis in je hoofd, wat betekent dat voor jou? Is het een ruimte waar je inspiratie, rust of liefde vindt? Waar je je creativiteit kunt tonen? Voel je je er prettig, gehoord of eenzaam? Is het een persoon aan wie je denkt? Of een plek?

Maker Sarai Erkens hielp wijkmakers om hun verhalen over 'thuis' zichtbaar te maken. Samen schilderden ze silhouetten waarin de binnenwereld van wijkmakers te zien is. Deelnemers werkten hun eigen verhaal of dat van een ander uit. 

De eerste kunstwerken waren onderdeel van de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht, een theatrale route door Geleen-Zuid (2022). Bij het schilderen werd Sarai geholpen door Fran van Gysegem. Begin 2023 opende een audioroute waarin de verhalen van Viënna, Sergio, Annie, Roy, leerlingen van Basisschool Reuzepas,  Sandra, Hala en Solana te horen en te zien waren. Over de audioroute schreef De Limburger een artikel

In de zomer van 2023 werkten 14 jongeren uit de wijk aan nieuwe schilderingen die zij op 8 en 9 september presenteerden tijdens de voorstelling Spoorloos met als eindhalte: thuis. Bij het begeleiden van de jongeren werd Sarai geholpen door Dagmar Meijvogel en Mare Kuzmanovski. 

buitententoonstelling Thuis in je hoofd

Terugblik opening audioroute

Op 1 februari werd de tentoonstelling Thuis in je hoofd geopend. Daarbij waren Sergio, Viënna, Roy, Annie en Solana aanwezig, die allemaal bijdroegen aan de expo met een eigen werk. Zij werden op de foto gezet met hun schildering. Alle foto's zijn gemaakt door Jonathan Widdershoven. 

Bezoeker maken zich klaar voor de wandeling.

Bezoeker maken zich klaar voor de wandeling.

Bezoekers bij het werk van Viënna en Sergio.

Bezoekers bij het werk van Viënna en Sergio.

De werken van Solana en Hala.

De werken van Solana en Hala.

Spoorloos met als eindhalte: thuis

Op 8 en 9 september vond in 't Wiekhoes in Geleen-Zuid de voorstelling Spoorloos met als eindhalte: thuis plaats. Tijdens deze voorstelling presenteerden 14 jongeren (Artem, Dima, Yurii, Diëgo, Aïsha, Yinthe, Youssef, Sheila, Willem, Venum, Souf, Boet, Sasha en Viënna) die deze zomer meededen aan Thuis in je hoofd hun kunstwerken. 

In de voorstelling dienden de schilderingen als decor voor het verhaal van Diëgo. Hij nam het publiek mee op reis langs verschillende haltes uit zijn leven om uiteindelijk te eindigen in Geleen-Zuid, waar hij zijn thuis vond. Artem en Dima speelden live muziek, Aïsha, Yinthe en Viënna zongen. De Limburger schreef een artikel over Diëgo. Daarin vertelt hij wat dit project voor hem betekent: "Ik wilde mijn verhaal al eerder kwijt, maar vond nergens gehoor. Het is belangrijk dat mensen zich uitspreken, hoe moeilijk het ook is.”

In de onderstaande video bekijk je een terugblik. Deze video werd gemaakt door Lars Henderiks van Studio Quick Lock. De onderstaande foto's werden gemaakt door Jonathan Widdershoven. 

Diëgo tijdens de voorstelling.

Diëgo tijdens de voorstelling.

Samen met het publiek zongen de deelnemers als afsluiter 'Country Roads'.

Samen met het publiek zongen de deelnemers als afsluiter 'Country Roads'.

De deelnemers die meespeelden in de voorstelling.

De deelnemers die meespeelden in de voorstelling.

Voordat je op weg gaat...

  1. Deze tentoonstelling is een uitgebreide versie van de eerdere audioroute en is daarmee een aanvulling op het routeboekje dat eerder in de Zuidkamer te vinden was. Op die plek vind je nu een kaart met een plattegrond waarop alle locaties uit de tentoonstelling aangegeven staan.  
  2. De audiofragmenten waarin de verhalen van onze kunstenaars te horen zijn kun je hieronder beluisteren of via de YouTube playlist.
  3. Tijdens het schilderen luisterden onze kunstenaars graag naar muziek. Hun favoriete nummers zijn te vinden via deze Spotify lijst