Thuis in je hoofd

Thuis in je hoofd, wat betekent dat voor jou? Is het een ruimte waar je inspiratie, rust of liefde vindt? Waar je je creativiteit kunt tonen? Voel je je er prettig, gehoord of eenzaam? Is het een persoon aan wie je denkt? Of een plek?

Maker Sarai Erkens helpt wijkmakers om hun verhalen over 'thuis zijn' zichtbaar te maken. Dat doen ze samen door het schilderen van silhouetten waarin de binnenwereld van de wijkmakers te zien is. Ze konden hun eigen verhaal uitwerken in een kunstwerk, enkel een verhaal aandragen of enkel een verhaal van een andere wijkmaker schilderen. De eerste verhalen waren onderdeel van de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht, een theatrale route door Geleen-Zuid in 2022. Bij het schilderen werd Sarai geholpen door Fran van Gysegem. 

Begin 2023 opende er een audioroute waarin de verhalen van Viënna, Sergio, Annie, Roy, leerlingen van Basisschool Reuzepas en Sandra te horen en te zien waren. Die verhalen kun je hieronder beluisteren. Over de audioroute schreef De Limburger een artikel

Binnenkort zijn er een aantal nieuwe werken te zien in de wijk, gemaakt door 14 jongerenBij het begeleiden van deze jongeren werd Sarai geholpen door Dagmar Meijvogel en Mare Kuzmanovski. 

Audioroute Thuis in je hoofd

Tips

1. Tijdens het schilderen luisterden Sarai en de wijkmakers vaak naar een aantal nummers. Die zijn te vinden via deze Spotify lijst. Beluister de nummers terwijl je van plek naar plek loopt en kom helemaal in de stemming! 

2. Locatie nummer 1 is ons eigen ZuidZone appartement in de Wagenaarflat, nummer 62. Dit is de enige locatie waarbij je de schilderijen níét kan bekijken vanaf de stoep, maar door het grote raam línks van onze gele voordeur. Gelukkig ben je van harte welkom in onze flat! Is de deur beneden dicht? Bel dan gerust aan bij nummer 62. Doet er niemand open? Maak dan een praatje met een bewoner! Misschien kan iemand je binnenlaten.

3. Ga eerst naar de Zuidkamer in de Zuidhof voor een boekje waar alle verhalen in staan. 

Intro

De verhalen van Viënna en Sergio (locatie 2)

De verhalen van Annie en Roy (locatie 3)

De verhalen van Basisschool Reuzepas (locatie 4)

Het verhaal van Sandra (locatie 1)

Terugblik opening audioroute

Op 1 februari werd de tentoonstelling Thuis in je hoofd geopend. Daarbij waren Sergio, Viënna, Roy, Annie en Solana aanwezig, die allemaal bijdroegen aan de expo met een eigen werk. Zij werden op de foto gezet met hun schildering. Alle foto's zijn gemaakt door Jonathan Widdershoven. 

Bezoeker maken zich klaar voor de wandeling.

Bezoeker maken zich klaar voor de wandeling.

Bezoekers bij het werk van Viënna en Sergio.

Bezoekers bij het werk van Viënna en Sergio.

De werken van Solana en Hala.

De werken van Solana en Hala.

Spoorloos met als eindhalte: thuis

Op 8 en 9 september was de voorstelling Spoorloos met als eindhalte: thuis te zien in 't Wiekhoes in Geleen-Zuid. In deze voorstelling presenteerden 14 jongeren die in de zomer van 2023 meededen aan Thuis in je hoofd hun kunstwerken: Artem, Dima, Yurii, Diëgo, Aïsha, Yinthe, Youssef, Sheila, Willem, Venum, Souf, Boet, Sasha en Viënna.

In de voorstelling dienden deze werken als het decor voor het verhaal van Diëgo. Hij nam het publiek mee op een treinreis langs verschillende haltes uit zijn leven. Hoe vond hij zijn thuis in Geleen-Zuid? De haltes waar Diëgo stopte werden allemaal opgeluisterd door live muziek. 

Diëgo vertelde over zijn leven en het meedoen aan Thuis in je hoofd in De Limburger

Diëgo deelt zijn verhaal.

Diëgo deelt zijn verhaal.

Samen met de jongeren zingt het publiek 'Country roads'.

Samen met de jongeren zingt het publiek 'Country roads'.

De trotse deelnemers.

De trotse deelnemers.