Interview over Our Life in Color

INTERVIEW MET THEATERMAKERS ANOEK & MEES

Hoe zijn jullie tot deze voorstelling gekomen?
Mees: Anoek en ik hadden een gesprek over homoseksualiteit waarin ik vertelde dat ik het niet prettig vind om hand in hand over straat te lopen met mijn vriend, omdat ik bang ben voor negatieve reacties. En als ik zeg dat ik een vriend heb, krijg ik vaak te horen; "oh, dat had ik niet verwacht", wat bij mij de vraag oproept "wat had je dan verwacht?". Blijkbaar zijn er veel verwachtingen en rolpatronen als het gaat over seksualiteit en dat fascineert ons. Dat belemmert niet alleen onze vrijheid in de zoektocht naar onze eigen seksualiteit, maar dat betekent ook dat we anderen in hokjes plaatsen.

Anoek: We kwamen erachter dat de seksuele voorlichting die wij gehad hebben puur gericht is op man-vrouw, voorplanting en het voorkomen van SOA's, maar dat er niets wordt gezegd over verschillende genders of geaardheden. Het gevoel van dat er zoveel mogelijk is. Na veel lezen en praten met anderen over dit onderwerp, kwamen we tot de conclusie dat het tijd is voor een nieuwe seksuele voorlichting. Een voorlichting die meer gaat over je gevoels- en belevingswereld en waar seksualiteit positief benaderd wordt. Hierbij vonden we het ook belangrijk om persoonlijke verhalen te delen, omdat we dit ook gemist hebben, de openheid om over alles te praten.

Is het wel een voorstelling?
Anoek: Het is misschien niet een voorstelling zoals je die meestal ziet. We spelen geen rol en staan echt als onszelf op de vloer. De verhalen die we delen zijn eerlijk en persoonlijk, maar we hebben dat natuurlijk wel in een vorm gezet. Dus het is eigenlijk een beetje een mix van een Ted-talk, seksuele voorlichting en een voorstelling in één!

Mees: Hoewel we geen personages spelen, weten we wél precies wat we doen, want er is een script. Dat maakt het volgens mij een voorstelling, of misschien beter gezegd… een oprechte voorstelling.

Jullie spelen/zijn jullie zelf? Is dat niet heel kwetsbaar?
Mees: Dat dachten wij in het begin ook, maar dat is het totaal niet. We willen dit echt heel graag overbrengen, dus we zijn eerder te enthousiast dan terughoudend en onzeker over wat we vertellen. Als je een rol speelt op het toneel moet je koste wat het kost in je rol blijven, ook als iemand wellicht iets roept vanuit het publiek. Wij kunnen daar nu makkelijk op reageren en soms komen er dan hele leuke dingen naar boven.

Anoek: we willen de verhalen rondom seks die een beetje ongemakkelijk zijn juist delen.  Anders krijg je snel een vertekend beeld van wat intiem contact en seks is. We kwamen er tijdens de repetities achter dat wij het zelfs spannend vonden om bepaalde dingen aan elkaar te vertellen. We gingen ons afvragen waarom we dat zo gênant vonden, en dat bracht ons weer tot nieuwe inzichten die we goed konden gebruiken.

Is het interactief? Is er ook een rol voor de leerlingen weggelegd?
Mees: De voorstelling heeft een interactief aspect in zich. Door middel van stellingen die wij voorleggen, kunnen leerlingen hun hand omhoog steken als ze het hier mee eens of oneens zijn. Vervolgens mogen ze hun eigen keuze beargumenteren, maar dit hoeft niet. Er is een hele veilige sfeer in de trailer en als je niks wilt zeggen, mag je ook lekker luisteren.

Anoek: We laten ze nadenken over bepaalde onderwerpen zoals: voel je je vanbinnen heel mannelijk of juist heel vrouwelijk? Of zit het er tussenin? Soms vragen we of iemand dat wil delen, maar ze zijn altijd vrij om dit niet te doen. Eigenlijk is het een beetje hetzelfde als bij seksueel contact, je hoeft nooit iets te doen wat je niet wilt doen. We willen graag dat ze vooral zelf nadenken wat ze van onderwerpen als gender en geaardheid vinden en of/hoe ze zichzelf willen identificeren op dit moment.

Hoe is het om in een theatertrailer te spelen in plaats van in de klas?
Mees: Het is ontzettend fijn om in onze eigen trailer te spelen. De leerlingen komen binnen in onze speciaal ingerichte ruimte, compleet met licht, projecties en decor, i.p.v. in het klaslokaal waar ze het uur daarvoor maatschappijleer hebben gehad, dit maakt het veel persoonlijker en toegankelijker.

Anoek: Geweldig!  Onze trailer staat vol met planten en zachte stoffen en dat voelt heel knus en gezellig. Dit creëert een hele relaxte en veilige setting om te praten over seksualiteit.

Jullie spelen voor pubers en het gaat over seks. Dat kan best lastig zijn.
Wat willen jullie dat ze meenemen?
Anoek: We merken dat hoe eerlijker en opener wij zijn, hoe relaxter en opener pubers zijn. Over seks praten is niet altijd makkelijk, omdat we van jongs af aan al geleerd hebben dat seks een ongemakkelijk onderwerp is. Er is geen normaal of abnormaal en elke vorm van seksualiteit en elke gender en geaardheid mag bestaan. En ook dat er zo veel mogelijk is en dat je eigen gevoel altijd kan en mag veranderen!

Mees: We krijgen zoveel verwachtingen mee over seksualiteit vanuit onze maatschappij door films, boeken en social media, maar deze verwachtingen hoeven niet waar te zijn. Je bepaalt zelf wat seksualiteit voor jou is en hoe je dit wilt onderzoeken. Ik vond het ook een moeilijk onderwerp op de middelbare school, maar door tools en tips die ik de afgelopen heb geleerd, kan ik er nu vrij en open over spreken en dat voelt als een enorme opluchting. We willen graag dat jongeren dit ook gaan ervaren, dat het oké is om over seksualiteit te praten en dat het zeker oké is om over (je eigen) seksualiteit na te denken.