Theater in de klas

kosmos
over waarom we zo kijken naar het verschil

  • 1 maart t/m 21 april 2023 | 8 mei t/m 2 juni 2023
  • Geschikt voor alle leerjaren
  • Coproductie met Toneelgroep Maastricht

Als je ’s avonds naar boven kijkt, naar die prachtige kosmos vol sterren, voel je dan ook zo’n rust? Feit: kosmos betekent ‘orde’. Daarboven, in het heelal, is er orde. Maar ‘hier beneden’ rommelt het. Hier op aarde vallen mensen steeds vaker over elkaars verschillen. Met gestrekt been en de nodige porties verbaal geweld staan we recht tegen over elkaar.

Een verkeerde stap en je wordt gecanceld. En al is dat regelmatig terecht, een gesprek erna blijft uit. Deuren en luiken worden gesloten en vanaf onze eigen eilandjes wijzen we naar elkaars fouten.

Marcos en Sebas voelen zich verdwaald. Marcos groeit op als zwarte jongen in een witte wereld en Sebas groeit op als witte jongen in een dorp waar hij zich niet thuis voelt. Ze trekken zich terug op hun slaapkamers en fantaseren over een plek waar ze zich veilig zouden voelen. Beiden hopen ze de eenzaamheid te kunnen ontstijgen.

KOSMOS is een interactieve, muzikale en eigentijdse voorstelling. Acteurs Marcos Valster da Costa Ferreira en Sebas van der Donk vertellen persoonlijke verhalen, zingen liedjes, stellen vragen aan elkaar én aan de klas. Filosofisch, maar niet zweverig. Confronterend, maar respectvol. Educatief, maar niet moralistisch. Muzikaal, maar geen musical. Timon Persoon hielp mee bij de muziek. 

Energiek theater dat hopelijk óók rust geeft, precies zoals de Kosmos.

Educatie
Na de voorstelling is er een nagesprek met de spelers.

Praktisch
Duur: 1 lesuur (minimaal 45 min) inclusief nagesprek.
Speeltijden: Maandag vanaf 12 uur. Dinsdag t/m donderdag vanaf 10 uur. 
Kosten: € 250 per klas (ex. btw) en vanaf 6 voorstellingen geven wij korting.
Wij accepteren CJP Cultuurkaart. 
Info & boeken
: via Renée van de Schoor: renee@hetlaagland.nl of via dit boekingsformulier.