Theater in de klas

kosmos
over waarom we zo kijken naar het verschil

  • 1 maart t/m 21 april 2023 | 8 mei t/m 2 juni 2023
  • Geschikt vanaf klas 2
  • Coproductie met Toneelgroep Maastricht

Als je ’s avonds naar boven kijkt, naar die prachtige kosmos vol sterren, voel je dan ook zo’n rust? Feit: kosmos betekent ‘orde’. Daarboven, in het heelal, is er orde. Maar ‘hier beneden’ rommelt het. Hier op aarde vallen mensen steeds vaker over elkaars verschillen. Met gestrekt been en de nodige porties verbaal geweld worden vriendschappen verbroken.


Marcos en Sebas zijn vrienden. Soulmates. Gelijkgestemden. Maar wat als Marcos een oude foto ziet, waarin Sebas volledig is uitgedost als zwarte Piet? ‘WTF, Sebas?’ Je bent voor of tegen zwarte Piet, toch? Je moet wel kiezen! Je bent gelovig of ongelovig, vleeseter of veganist, links of rechts. Iets er tussenin, dat kan niet! Want ze zijn vrienden... toch?


Dit is een voorstelling die bevraagt waarom we niet méér kijken naar onze overeenkomsten, in plaats van naar onze verschillen. Waarom presenteren we onze meningen als keiharde feiten? Waarom denken we – nog steeds – in hokjes en zijn we trots als iemand op het vwo zit en teleurgesteld als iemand vmbo doet?


KOSMOS is een interactieve, muzikale en eigentijdse voorstelling. Acteurs Marcos Valster da Costa Ferreira en van der Donk vertellen persoonlijke verhalen, zingen liedjes, stellen vragen aan elkaar én aan de klas. Filosofisch, maar niet zweverig.  Confronterend, maar respectvol. Energiek theater dat hopelijk óók rust geeft, precies zoals de kosmos.

Educatie
Na de voorstelling is er een nagesprek met de spelers.

Praktisch
Duur: 1 lesuur (minimaal 45 min) inclusief nagesprek.
Speeltijden: Maandag vanaf 12 uur. Dinsdag t/m donderdag vanaf 10 uur. 
Kosten: € 250 per klas (ex. btw) en vanaf 6 voorstellingen geven wij korting.
Wij accepteren CJP Cultuurkaart. 
Info & boeken
: via Renée van de Schoor: renee@hetlaagland.nl of via dit boekingsformulier.