ECHTNEP

Theater in de Klas: ECHTNEP

ECHTNEP
HOE diep zit jij in de fabeltjesfuik?

  • 10 maart t/m 24 april 2025
  • Geschikt voor alle leerjaren

ECHTNEP is een klassenvoorstelling van dansgezelschap SALLY en theatergezelschap Het Laagland over een van de meest belangrijke onderwerpen van nu: fake news. In deze voorstelling belanden jongeren in een wereld waarin niets is wat het lijkt. Ze worden om de tuin geleid waar ze bij staan. Hoe vind je door middel van kritisch denken een uitweg uit de fabeltjesfuik?

Aanstormende choreografen Nina-Elisa Euson en Winston Ricardo Arnon dagen met hun voorstelling jongeren op een fysieke en humoristische manier uit om na te denken over wat desinformatie en propaganda is. Op welke manier hebben jongeren hier zelf mee te maken? In hoeverre zijn zij al verstrikt geraakt in algoritmes, filters en fake news? ECHTNEP zoekt de grenzen op van fabels en feiten. Dans en theater worden soepel verbonden met sociale media. De voorstelling speelt zich deels af via Instagram en maakt de mobiele telefoon van de leerling de derde speler!

Smartphones in de klas
Tijdens ECHTNEP is het gebruik van de mobiele telefoon noodzakelijk. De jongeren worden gevraagd om tijdens de voorstelling naar het Instagram-account van ECHTNEP te gaan en de voorstelling (tijdelijk) te volgen in de online live uitzending. Uit eigen ervaring en gesprekken met docenten komt naar voren dat de danser en speler in ECHTNEP de aandacht van de leerlingen weer volledig naar de voorstelling weten te brengen na het gebruik van de telefoon. Dit zorgt voor de naadloze overgang tussen on- en offline die jongeren in het dagelijks leven ook bewerkstelligen.

Educatie
Tijdens en na afloop van de voorstelling wordt de thematiek op een actieve manier met de leerlingen verwerkt.

Praktisch

  • Duur: één lesuur inclusief nagesprek.
  • Speel periode: 10 maart t/m 24 april 2025

Info & boeken
via Renée van de Schoor: renee@hetlaagland.nl en Axelle de Rore: boekingen@sallydm.nl